Hollandse junioren overleven straffen en rekenen af met Australië


Nederland U18

De Nederlandse U18 mannen ploeg heeft in Belgrado ook de tweede wedstrijd van het WK IIB gewonnen. Na eerder al België te hebben verslagen, hebben de jongens nu twee zeges uit twee wedstrijden. Het werd een zware wedstrijd, die uiteindelijk met 1-2 over de streep werd getrokken.

Al vroeg in de wedstrijd was er een straf voor de Nederlandse junioren. Een sterke penalty kill weerhield de Australiërs van grote kansen. Tijdens een tweede man minder-situatie was het goalie Jowin Ansems die de ploeg voor een achterstand behoedde. Ook de eigen powerplay, halverwege de eerste periode, leverde nog geen doelpunten op.

Ook in de tweede periode liep Nederland al vroeg tegen een straf aan. Daarmee kwam het initiatief in Australische handen. Waar Nederland met moeite druk kon krijgen op het Australische doel, lukte dat de leeftijdsgenoten in het groen wel. De Nederlanders herpakten zich en Remco Hamers raakte de lat met zijn schot.

Goals Nederland

In de achtste minuut van de tweede periode was het dan ook echt raak. Na een goede check van Brent van den Boom, veroverde Jay de Ruiter zelf de puck en zette hij de combinatie met Delaney Hessels op. De Ruiter kreeg de puck terug en schoot knap binnen.

Even later kreeg Australië een straf toen één van de verdedigers een Nederlandse speler tegen de eigen goalie aanduwde. Daarmee kreeg Nederland een powerplay. Hessels pikte de puck op, en wachtte geduldig tot de baan vrij was. Daarna schoot hij de knap raak in de linker bovenhoek waarbij de Australische goalie kansloos was. De Ruiter kreeg een assist toebedeeld.

Nederland maakt karwei af

Ook in de derde periode was het weer raak qua straffen. De Australiërs hadden, qua straffen dan, even het voordeel, maar de frustratie sloeg toe en Nederland stond alweer snel met een, en uiteindelijk zelfs even twee, man meer op het ijs.

De tijd tikte in Nederlands voordeel weg. De passing liep goed en het doel werd alleen nog onder vuur genomen door Australië tijdens de powerplays. Ansems hield zijn doel echter lang knap schoon. Drie minuten voor het einde werd er echter alsnog gescoord door Australië. Terwijl Ansems in eerste instantie nog redde, kon Thomas Moncrieff binnen tikken.

In de slotminuten werd het nog even druk voor het doel van Ansems, maar gescoord werd er  niet meer. Met het Australische doel leeg waren er nog wat kansen voor de Nederlanders om te scoren, maar dat was niet meer nodig. De vreugde was groot bij de Nederlanders, die een grote stap zetten naar het eremetaal.

Net als China, dat met 6-4 won van België, heeft Oranje nu zes punten. Vanavond staan Kroatië en Servië tegenover elkaar, waarbij de Servische gastheren op drie punten staan en de Kroaten nog puntloos zijn na één duel.

Previous Luleå wint als enige de eerste twee wedstrijden in de play-offs
Next WK U18: België flink, maar nog zonder punten