Luleå wint als enige de eerste twee wedstrijden in de play-offs

Luleå wint eerste twee wedstrijden in de play-offs

Face-Off IJshockey SHL

De play-offs in de SHL zijn nu echt in volle gang.  Ook de promotie/degradatie series staan op het punt van beginnen. Barend Hoogteijling zag een aantal wedstrijden en doet verslag over alle series.

Färjestad (1) – HV71 (8)

Uitblinkende goalies maken het scoren lastig

In de eerste wedstrijd van de best-of-seven, had Färjestad het behoorlijk lastig tegen de ploeg uit Jönköping. In de gehele wedstrijd wist de ploeg uit Karlstad meer druk te zetten. HV71 had met Jonas Gunnarsson echter een prima goalie op het ijs staan. Gunnarsson wist 36 van de 37 schoten op doel te stoppen. Aan de andere kant was het Adam Werner voor FBK, die bijna alles wist te stoppen. Pas in de 53ste minuut wist Joakim Nygård de eerste goal te scoren: 1-0. Een minuut voor tijd was de stand nog steeds  1-0 voor Färjestad. Tien seconden later wist HV71 aanvoerder Martin Thornberg Werner wél te kloppen en de 1-1 was meteen de stand na zestig minuten. Overtime dus.

Overtime in de eerste wedstrijd

Ook daarin was de thuisploeg de meer aanvallende ploeg. Beide ploegen moesten het in deze overtime (twintig minuten, vijf-tegen-vijf totdat er wordt gescoord) een keer met een man minder op het ijs doen. Färjestad wist niet te profiteren van hun powerplay, HV71 deed dat wel. Robin Figren scoorde de winnende goal en hierdoor was Färjestad in de eerste wedstrijd al meteen het thuisvoordeel kwijt in de serie.

Färjestad wint wel in Jönköping

In een uitverkochte Kinnarps Arena zagen de 7000 toeschouwers HV71 al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komen. Halverwege de wedstrijd wist Färjestad de stand weer gelijk te trekken. Hét moment van de tweede periode was echter de door de scheidsrechters niet opgemerkte slashing van Oscar Steen. Hij sloeg Simon Onerud zo hard op zijn pols dat deze tegen het ijs ging en het einde van de periode in de kleedkamer doorbracht met de dokter.

Later, in de derde periode, verscheen Onerud, tot opluchting van het thuispubliek wel weer op het ijs.

In die derde periode had FBK het heft in handen genomen en nadat de ploeg in de 48ste minuut op een 1-2 voorsprong was gekomen, was het twee minuten daarna 1-3. Tevens de eindstand.
Meteen in de tweede wedstrijd nam Färjestad het in de eerste wedstrijd verloren thuisvoordeel weer terug.

Luleå (2) – Växjö Lakers (7)

Twee top-goalies, zullen zij de serie beslissen?

In de deze eerste wedstrijd was Luleå duidelijk de sterkste van de twee. De verdedigend zeer sterke ploeg maakte het de eigen goalie Joel Lassinantti ‘makkelijk’ door in totaal maar zestien schoten op doel weg te geven (net zoveel als Luleå er zelf produceerde in de derde periode). Voor een doelman niet altijd fijn omdat je dan niet lekker in de wedstrijd komt, voor Lasssinantti was dit geen probleem.

Toch duurde het erg lang voordat de ploeg uit Noord-Zweden de winst zeker had gesteld. In de tweede periode was het op voorsprong gekomen, maar binnen drie minuten maakte de Lakers de gelijkmaker.

Pas anderhalve minuut voor het eindsignaal werd Växjö goalie Viktor Fasth voor de tweede keer geklopt. De uiteindelijke 3-1 was een empty-net goal, nadat Fasth naar de kant was gehaald voor een extra veldspeler.

Op voorhand werd deze serie het duel tussen de goalies genoemd. Lassinantti en Fasth behoren tot de beste goalies in de SHL en zij zullen weleens doorslaggevend kunnen zijn in deze serie.

Tweede wedstrijd geeft een ander beeld

De tweede wedstrijd, in Växjö, had een heel ander spelbeeld. Na vijftig seconden wist Robin Kovacs de gasten al op voorsprong te zetten. Växjö wist, op het moment dat twee Luleå spelers op de strafbank zaten, de stand weer gelijk te trekken. In de tweede periode was het de thuisploeg die de snelle eerste goal maakte. Binnen een minuut lag de 2-1 achter Lassinantti. Met zijn tweede goal van de middag, wist Kovacs de gelijkmaker te scoren.

In de derde periode was er weer een snelle goal, die de Lakers wederom op voorsprong bracht. En weer werd de stand behoorlijk snel gelijkgetrokken. Iets meer dan drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het, het Duitse talent, Dominik Bokk, die Växjö op voorsprong zette nadat hij de 4-3 scoorde. Ook nu volgde de gelijkmaker snel. Na zijn eerdere twee goals, wist Kovacs nu met assist een beslissende rol te spelen: 4-4 en overtime.

Overtime zorgt voor beslissing

Växjö Lakers was al de gehele wedstrijd de meer aanvallende ploeg (in totaal 38 schoten op doel) en ook in de overtime moest Lassinantti vijf keer een puck uit het doel houden. Luleå wist in overtime maar één keer het doel van Fasth onder vuur te nemen. Die ene keer was echter wel goud waard. En weer was Kovacs met een assist belangrijk. De winnende goal werd gescoord door Niklas Olausson. Met twee goals en twee assists werd Robin Kovacs echter Man-of-the-Match.

Robin Kovacs - Luleå
Robin Kovacs – Luleå (Foto: Bildbyrån)

Door deze overwinning komt Luleå op een 2-0 voorsprong in de serie. Dinsdagavond volgt wedstrijd drie, donderdag staat de vierde wedstrijd op het programma.

Frölunda Indians (3) – Malmö Redhawks (6)

Goede mix tegen vechtersploeg

Een droomstart in deze serie voor Frölunda. Na de eerste periode stond er al een 4-0 tussenstand op het scorebord. Ook na zestig minuten stond het nog altijd 4-0. Niet dat er in de andere twee periodes niets meer gebeurde. Frölunda is een team met een mix van routine, talenten en goede imports. Malmö is een vechtersploeg, die het iedere tegenstander lastig kan en wil maken.

En dat was wat de Redhawks deden in de rest van de wedstrijd. Deze wedstrijd was niet meer te redden, daarvoor is Frölunda te getalenteerd en heeft te teveel routine. Maar de serie is nog niet verloren en dat liet Malmö zien door onder de huid van de thuisploeg te kruipen. Zelfs na het laatste fluitsignaal, waar nog enkele klappen werden uitgedeeld.

Malmö slaat terug in wedstrijd 2

In de tweede wedstrijd had dat, in ieder geval qua stand, effect. Iets voor de helft van de wedstrijd nam Malmö een 2-0 voorsprong. Het was echter Frölunda dat het betere van het spel had in de wedstrijd. Vierentwintig seconden na de 2-0 wist routinier Joel Lundqvist de Frölunda combinatie van routine, talenten en goede imports te verzilveren door op aangeven van het talent Samuel Fagemo en de import Chay Genoway de 2-1 te scoren.

Net voor het einde van het middenstuk was het SHL-topscorer Ryan Lasch die de 2-2 liet aantekenen.

In de derde periode scoorde de Redhawks de 3-2 wat uiteindelijk ook de eindstand was. Op het einde van de wedstrijd konden de scheidsrechters weer een aantal straffen uitdelen voor roughing.

Door de winst van beide thuisspelende ploegen in deze serie is de stand na twee wedstrijden 1-1.

Djurgården (4) – Skellefteå (5)

Skellefteå wint de eerste wedstrijd

Al eerder dit seizoen hebben we bij FaceOff.nl geschreven dat Skellefteå onopvallend goed was. De ploeg heeft wat minder gepresteerd in de tijd dat het ook nog uitkwam in de CHL. Daarna is een gestage opmars ingezet. De Litouwse goalie Mantas Armalis is een heel solide sluitpost en dat was hij ook in de eerste wedstrijd, uit in Stockholm. Alle 31 schoten op doel werden door de Litouwer gepareerd. Uiteindelijk won Skellefteå de wedstrijd met 0-2.

Måååååål Holloway…!

Vooral de 0-2 van Bud Holloway was bijzonder mooi. De Canadees die aan zijn zesde seizoen (eerst van 2011 t/m  2014 en nu vanaf 2016) bezig is bij Skellefteå wist de puck net voor de blauwe lijn uit de lucht te plukken, waarna hij in de stuit de puck achter de verbouwereerde Adam Reideborn binnen sloeg.

Djurgården pakt winst in de tweede wedstrijd

In de tweede wedstrijd, was de scoringsmachine van Djurgården wel goed op dreef. Na acht minuten stond er 0-2 op het scorebord. Skellefteå wist in dezelfde periode nog wel gelijk te maken door twee keer een powerplay te benutten. Het was echter DIF dat met een 2-3 voorsprong naar de kleedkamers ging.

In het middenstuk, werd de voorsprong met één goal uitgebreid. Skellefteå kwam in de derde periode nog tot 3-4 terug maar, nadat de ploeg uit Stockholm op 3-5 was gekomen, volgde ook nog een empty-net-goal voor de 3-6.

Ook hier na twee wedstrijden in serie een gelijke stand 1-1.

Play-offs SHL 2018-2019 deel2
Play-offs SHL 2018-2019

Promotie naar de SHL?

AIK werd met, redelijke voorsprong, eerste in de AllSvenskan en mocht met nummer twee Oskarhamn gaan uitmaken wie zich als kampioen mocht kronen en het kan gaan opnemen tegen Timrå dat als laatste in de SHL was geëindigd.

Voor AIK liep het daar, zoals vrijdag hier al gemeld, mis en moest de tweede ploeg uit Stockholm het tegen Leksand opnemen om te beslissen wie het dan tegen Mora (de nummer dertien van de SHL) moest gaan opnemen voor promotie naar de SHL.

De eerste wedstrijd in het eigen Hovet werd nog nipt verloren met 1-2. AIK was de betere deze wedstrijd met duidelijk meer puckbezit (57%) en veel meer schoten op doel (37-19).

Leksand was na tweeënhalve minuut op 0-1 gekomen en de 0-2 werd anderhalve minuut voor tijd gescoord. AIK wist pas 35 seconden voor het eindsignaal de 1-2 te scoren.

De tweede wedstrijd in Leksand gaf een heel ander beeld. Nu was het Leksand dat het overwicht had (54% puck bezit). Qua schoten op doel zaten de ploegen dicht bij elkaar maar met het aantal voltreffers was Leksand duidelijk de betere. AIK werd met 7-2 op vakantie gestuurd. Voor Leksand was dit de tiende opeenvolgende overwinning. En dat in een beslissende fase van het seizoen.

Mora en Leksand meer dan zomaar een derby

Leksand mag nu om promotie gaan spelen tegen Mora. En dat belooft een mooie serie te gaan worden. De ploegen liggen op nog geen 60 kilometer van elkaar en beiden aan de oever van het Siljan meer. Natuurlijk is er hier sprake van regionale rivaliteit.

Bovendien wist Mora in 2017 promotie af te dwingen door Leksand, dat als laatste in de SHL was geëindigd, met 4-2 te verslaan in de best-of-seven. In 2018 eindigde Mora als voorlaatste in de SHL en moest het voor lijfsbehoud spelen tegen… Leksand. Ook deze keer trok Mora aan het langste eind (4-1) en mocht ook het seizoen 2018-2019 aan de SHL meedoen, waar het dus als dertiende eindigde.

Voor het derde jaar op rij dus een tweestrijd tussen de ploegen aan de oevers van Siljan om promotie/degradatie voor de SHL en de AllSvenskan.

 

Previous BeNe League play-offs, Carolina Hurricanes, Trappers en WK Heren U18
Next Hollandse junioren overleven straffen en rekenen af met Australië