Nederland U18 start prima aan WK met zege op België


Nederland U18

Nederland U18 is het WK Division IIB goed begonnen. De ploeg van Theo van Gerwen versloeg de Belgische leeftijdsgenoten met 4-2. Daarmee werd voldaan aan de belangrijkste opdracht van het toernooi: het eerste duel in winst omzetten.

STERK

Oranje opende prima, maar kon niet gelijk profiteren van het overwicht. Nadat Jowin Ansems met twee prachtige saves Nederland behoedde voor een achterstand, viel de treffer aan de andere kant. Het schot van Jay de Ruiter kon nog worden gekeerd door doelman Van Noten, de rebound was voor Ernesto Klem. Tot verrassing van iedereen bleef het bij die ene treffer in de eerste periode.

Jay de Ruiter Nederland U18
Jay de Ruiter (Connecticut Junior Rangers)

In het middenstuk een onveranderd spelbeeld; Nederland was beter, maar moest daarbij wel op de hoede zijn voor de Belgische counter. In de 31e minuut speelde Justin van Baarsen de puck achter het eigen doel in op Brent van den Boom; die kreeg de puck niet onder controle, waarna Gabin Balhain wel raad wist met het buitenkansje en de gelijkmaker scoorde. Oranje herstelde direct de opgelopen schade door een prima combinatie tussen Klem, Versteeg en De Ruiter. Die laatste drukte af voor de nieuwe voorsprong. Opnieuw drukte Nederland niet door, waardoor er weliswaar met een voorsprong gerust kon gaan worden, maar het gevaar bleef.

OP DE HOEDE

Goalie Ansems was op zijn post om de Belgische speldenprikjes te keren en na zeven minuten in het slotstuk kwam de marge voor het eerst op twee. Wesley de Bruijn, afgelopen zaterdag nog voor de microfoon bij Cor Machielsen tijdens de Jack Ham Memorial, was alert bij een rebound en maakte de 3-1. Nederland ging op jacht naar meer, maar vond niet snel een gaatje. Vijf minuten voor tijd ging het duel in het slot; Mike Collard liet het net bollen na goed voorbereidend werk van Tycho Houben en Nick Maas. Het laatste woord was echter aan onze Zuiderburen; op de counter rondde Balhain een knappe solo af. Het betekende de tweede treffer van de Luik Bulldogs speler en de 4-2 eindstand.

Mike de Bruijn Nederland U18
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

ZOUTMAN

Wesley Zoutman, sinds twee jaar uitkomend voor de A21 Academy in Canada was tevreden over het eerste optreden van Oranje. “Het duel ging goed, maar we maakten onze kansen niet af. De eerste wedstrijd is altijd lastig, daarom is het natuurlijk niet slecht om met 4-2 te winnen van België.” Morgen wacht Oranje het tweede duel tegen Australië en dat is nog lastig inschatten wat de kansen zijn voor de Groninger. “Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik verwacht van Australië, want ik heb ze nog niet zien spelen. Ik denk wél dat ze morgen hard zullen gaan spelen tegen ons.”

Nederland opent dus prima op het WK, een eerste zege is heel belangrijk. Morgen wacht Australië om 16:30 uur; dat is de ploeg die vorig seizoen uit IIA degradeerde en vanavond nog speelt tegen Servië.

Previous Nederland U18 start WK Division IIB in Servië met duel tegen België
Next Sprong sterk maar puntloos in wisselvallige week voor Anaheim Ducks