Nederland U18 start WK Division IIB in Servië met duel tegen België


Nederland U18

Vandaag starten de jonge mannen van Nederland U18 aan het WK Division IIB in Servië. In het Ice Rink Pionir stadion in Belgrado, mag het straks om 13:00 uur direct aan de bak tegen buurland België. Een vooruitblik op het toernooi.

TEGENSTANDERS

Naast België -dat promoveerde uit IIIA-, treedt de ploeg van Theo van Gerwen ook aan tegen China, Kroatië, Servië en Australië. Die laatste ploeg daalde vorig jaar af uit Division IIA. De Chinezen weten wat hen te doen staat; ‘een goede prestatie’ neerzetten met het oog op de Olympische Spelen in Peking. Tijdens het WK U18 Dames in Dumfries bleek al hoe serieus dit is voor de Aziaten; prestaties in de vorm van een medaille worden financieel flink beloond.

Delaney Hessels
Trappers-aanvaller Delaney Hessels in actie tegen Zoetermeer Panters (Foto: Robert Bos)

Het gevaar van dit toernooi komt -in onze ogen- vanuit de Balkan hoek. Kroatië won zilver in 2018, terwijl gastland Servië met brons aan de haal ging. Die twee landen gingen er bij het WK voor U20 landen met het goud en zilver vandoor, terwijl Nederland het brons pakte. Australië zou je op voorhand als favoriet kunnen tippen vanwege de degradatie, maar die zullen het eerst nog maar waar moeten maken.

DE SELECTIE

De jonge mannen die het voor Oranje gaan doen in Belgrado zijn:

Doel: Almer de Boer (Heerenveen), Jowin Ansems (Iserlohn Roosters)

Verdediging: Jeremy ten Brink (Heerenveen), Ernesto Klem (Heerenveen), Brent van den Boom (Tilburg), Ruben Schel (Tilburg), Nick Maas (Zoetermeer), Justin van Baarsen (Antwerp), Diego Kleijssen (Tilburg), Wesley Zoutman (A21 Academy)

Jay Huisman
Jay Huisman, hét talent van Zoetermeer Panters (Foto: Robert Bos)

Aanval: Remco Hamers (Tilburg), Mike Collard (Fox Motors Hockey Club), Roy Ansems (Iserlohn Roosters), Jay de Ruiter (Connecticut Junior Rangers), Dean Versteeg (Amsterdam), Tycho Houben (Leeuwarden), Wesley de Bruijn (Den Haag), Jay Lesteluhu (Jonstorps IF), Pim van der Meulen (Leeuwarden), Delaney Hessels (Tilburg), Jelle Kronenburg (Den Haag), Jay Huisman (Zoetermeer)

Bondscoach Van Gerwen heeft dus een flink aantal jongens tot zijn beschikking die over BeNe League ervaring beschikken. Ook het aantal ‘buitenlanders’ is lekker aanwezig, waarbij de opgedane ervaring op het ijs terug te zien moet zijn. Wij bombarderen Oranje zeker niet op voorhand tot topfavoriet, maar de ploeg is hongerig om na drie jaar IIB de stap omhoog te maken. Iets dat niet onmogelijk is.

BNL-ERS

Klem, Van Baarsen, Maas, Kleijssen, Hamers, Versteeg, Hessels, Kronenburg, de Bruyn en Huisman. Bijna de helft van de selectie heeft dus een flinke slok aan ervaring op het hoogste niveau in Nederland en België. Op een U18 toernooi is dat niet automatisch een zekerheid voor goud, maar de weerstand van grote mannen en de grotere snelheid van het spel kan zeker in het voordeel werken van Oranje. Klem (ziekte van Crohn) en Huisman (geblesseerd) waren in de laatste fase van het seizoen nog afwezig bij hun clubteams door, maar zijn op tijd fit voor het WK.

Jay Lesteluhu - Jonstorp IF
Jay Lesteluhu, die bij Jonstorp IF in Zweden speelt

Barend Hoogteijling zocht onlangs Jay Lesteluhu op in Zweden die één en al ijshockey leeft de laatste jaren. Ook Wesley Zoutman, inmiddels met twee jaar Canada uitgerust, brengt een sloot aan nieuwe ervaring mee.

HET EERSTE DUEL

Zoals gezegd zijn onze Zuiderburen de tegenstander in het eerste duel. Ook zij hebben een aantal jongens met BeNe League ervaring op het ijs staan (zo zien we Trappers speler Jonas Steeno terug in de selectie), maar overall gezien geldt Oranje als favoriet voor de wedstrijd, die om 13:00 uur zal beginnen. Een eerder oefenduel werd ruim gewonnen door Nederland. Live meekijken kan via DEZE LIVESTREAM en de aanmoedigingen zullen vanaf vandaag natuurlijk voor de mannen klinken.

Wesley de Bruin
Wesley de Bruyn (tweede van rechts), maakte zijn opwachting in het eerste van HIJS (Foto: Robert Bos)

Op naar een mooi toernooi, op naar -wellicht- wel het goud. Al is een jeugdtoernooi altijd listig om te voorspellen op voorhand. Vertrouwen in eigen kunnen is prima, het geloof in de eigen kwaliteiten is aanwezig en wie weet stoten onze jongens naar Division IIA door!

 

 

 

Previous Herentals brengt finale in evenwicht met eerste zege op Heerenveen
Next Nederland U18 start prima aan WK met zege op België