Jay Lesteluhu, Nederlands talent ‘gestrand’ in Ängelholm


Jay Lesteluhu - Jonstorp IF
Jay Lesteluhu - Jonstorp IF

Nee, de 16-jarige Jay Lesteluhu zit niet vast in Ängelholm. Hij woont er, gaat er naar school, traint er en speelt zijn ijshockeywedstrijden voor Jonstorp IF IshF. Rögle BK, dat met het eerste team uitkomt in de SHL, is de grote broer van Jonstorp. Talentvolle jongens die niet direct in de jeugdteams van Rögle kunnen worden geplaatst willen ze bij verschillende satellietteams die dichtbij zijn, in de gaten kunnen houden. En Jay is één van die talenten.

Jay Lesteluhu
Jay Lesteluhu

We hebben met elkaar afgesproken bij Espresso House in Ängelholm, een keten van koffiehuizen door heel Zweden en erg populair. Jay komt net van school en ik ben in Ängelholm voor de wedstrijd Rögle – Djurgården. Prima om elkaar eens te ontmoeten tussen school, training en wedstrijd door. Onder het genot van een grote warme chocomel (die hebben ze er ook) begint Jay te vertellen over zijn grote passie ijshockey, zijn eerste contact met Ängelholm, zijn toekomst, het leven in Zweden en nog veel meer.

Multi-sporter

Op zijn achtste is de jonge Almeerder begonnen met ijshockey. “Ik zat op voetbal, maar we kwamen regelmatig in Groningen, waar mijn ouders vandaan kwamen. Een neef van me ijshockeyde en dat leek me een leuke sport. Dat ben ik er toen bij gaan doen. Later ben ik gestopt met voetbal en heb ik ook nog taekwondo naast het ijshockey gedaan. Uiteindelijk ben ik alleen met ijshockey doorgegaan”, vertelt de jonge spraakwaterval.

Jay speelde in clubverband voor Amstel Tigers. Een aantal jaar geleden ging hij met het hele gezin op vakantie naar Zweden voor een rondreis. Door omstandigheden was de eerste stop al ver in het zuiden: Ängelholm, nog geen 90 kilometer en maar een uur rijden ten noorden van Malmö. Bij een Bed & Breakfast strandde het gezin en Jay zag er ijshockeysticks en een goaltje staan en vroeg de eigenaresse ernaar. Onverwachts bleken de Lesteluhus terechtgekomen te zijn in de thuisbasis van Rögle BK, waar ook iedere zomer trainingen worden gegeven en talenten worden gescout.

Naar Zweden, naar Ängelholm

De droom om naar het buitenland te gaan om te ijshockeyen bestond al en de volgende zomer deed Jay mee aan het trainingskamp. Daar werd hij inderdaad gescout door de club die op het hoogste Zweedse niveau speelt. Hij wordt echter niet in de U16 van RBK ondergebracht maar bij Jonstorp, een club uit de gelijknamige plaats, zo’n vijftien kilometer ten westen van Ängelholm waar Jay, samen met nog drie andere talenten, werd ondergebracht in een woning vlakbij de Lindab Arena van Rögle. Dat was vorig seizoen, toen Jay nog vijftien was.

“Dat was wel gezellig. Twee van hen waren ouder en speelden al bij de U18. Eén daarvan is naar de VS gegaan om daar te gaan spelen [Scott Persson speelt dit seizoen bij Lone Star Brahmas in de NAHL. In 2020/21 gaat hij in de NCAA spelen bij Niagara University], de andere twee zijn nog steeds bij Rögle, maar verhuist. [Dit zijn Calle Clang een zeer talentvolle goalie  van 16 die af en toe aanhaakt bij het SHL-team en daar ook al als back-up goalie op de bank heeft gezeten en Erik Forss, eveneens een goalie].

Calle Clang - Rögle BK
Calle Clang (Rögle BK), uitkomend voor Skåne in TV-Pucken, een landelijk zeer belangrijk jeugdtoernooi met live-uitzendingen op TV.

Dit seizoen zou ik weer in dezelfde woning gaan wonen. Maar er kwamen ook twee jongens bij wonen die geen Zweeds en amper Engels spreken. De ene komt uit Slowakije en speelt in het nationale U20-team, de ander komt uit voor de U20 van Estland. Ik dacht toen bij mezelf: ‘dan kan ik net zo goed op mezelf gaan wonen, dichter in het centrum [Ängelholm heeft zo’n 22.000 inwoners en de Lindab Arena ligt vrij afgelegen], dichter bij scholen en mijn vrienden van school'”, vertelt de jonge, maar volwassen Jay. Hij heeft ook nog steeds contact met de eigenaresse van de B&B waar de familie een aantal jaar geleden terechtkwam. “Ze is een soort Zweedse moeder voor me. Mijn Zweeds was in het begin nog niet zo goed en zij hielp me met bepaalde zaken te regelen, zoals de bank en de huur. Ik ga er nog regelmatig in het weekend eten. Dat scheelt weer, dan hoef ik niet zelf te koken”, zegt hij met een grote glimlach.

Aanpassing aan Zweden

Zijn Zweeds is nu prima en ook op school gaat het goed met hem. Hij is echter voor het ijshockey naar Zweden gekomen en ook dat gaat goed. “In het begin was het even wennen. In Nederland kon ik de puck aannemen en dan gaan kijken en bedenken wat ik ermee ging doen. Hier lig je dan meteen met een check op het ijs. Je moet hier echt al voordat je de puck krijgt weten wat je er mee gaat doen. De handelingssnelheid ligt hier hoog”. Zijn beste kwaliteiten op het ijs zijn stick-handling en schaatstechniek.

Wel geeft hij aan te laat te zijn begonnen met ijshockey. “Die Zweedse jongens spelen al vanaf hun derde ofzo ijshockey, dan is het wel jammer dat ik al acht was”. Toch houdt de jonge Nederlander zich goed staande in Zweden met zijn techniek, terwijl hij aangeeft nog wel slimmer te kunnen worden op het ijs.

Dit seizoen speelt Jay voor de U16 en U18 van Jonstorp en kwam ook al uit voor de U20. Door een zware hersenschudding moest hij echter een behoorlijk aantal wedstrijden missen. “Jammer, want de kans om dan te worden opgepikt door Rögle, of een andere club, wordt kleiner. Volgend jaar zal ik waarschijnlijk dus nog wel bij Jonstorp op het ijs staan”, zegt ‘ie over de bijkomstigheid van zijn blessure. Toch is er ook zeker succes voor hem in Zweden. Vorig jaar speelden Jonstorp tegen de beste teams uit het zuiden van Zweden. “We speelden ook tegen jongens die in de verschillende nationale selecties zaten van Zweden. Dat is gaaf om tegen hen te spelen”, zegt Jay vol trots.

Ambities buiten Europa

Toch is de ambitie er om verder te komen dan Jonstorp. “Canada en de VS zouden natuurlijk heel erg mooi zijn, maar in Zweden in de SHL of AllSvenskan is natuurlijk ook leuk. Ik heb nog twee jaar voor de NHL draft en Henrik Lundqvist is ook pas in de zevende ronde gekozen en nu een hele grote. Dus wie weet?”, zegt ie met een knipoog. Vanuit Jonstorp is Daniel Zaar met groot succes doorgestroomd naar Rögle BK en Nils Höglander is een toptalent van Rögle dat dit jaar hoog in de draft gekozen zal gaan worden. “Als je nog spelers spreekt na de wedstrijd moet je Höglander spreken. Dat is echt een speler om voor naar het stadion te gaan, die probeert altijd nieuwe dingen”, geeft Jay me een tip voor de interviews na de wedstrijd van vanavond.

Nils Höglander - Rögle BK, voor de wedstrijd tegn Djurgården en na het interview met FaceOff.nl
Nils Höglander – Rögle BK, voor de wedstrijd tegn Djurgården en na het interview met FaceOff.nl

Voorbeelden in de NHL

Richard, Jay zijn vader waar ik contact mee heb, gaf me aan dat zij als ouders het vooral belangrijk vinden dat ze hun kinderen stimuleren om hun passie te volgen. Bij Jay is dat in ieder geval gelukt. Jay straalt ijshockey uit en praat er vol enthousiasme over. Zijn grote voorbeeld is Patrick Kane (Chicago Blackhawks). “Maar ook Johnny Gaudreau van Calgary is een hele leuke speler om naar te kijken en van Tampa Bay, Nikita Kucherov”, zegt ‘ie.

Uiteraard is Rögle zijn favoriete team in Zweden. Maar ook Frölunda Indians en Växjö Lakers zijn teams die zijn interesse hebben.

Met de U18 naar het WK?

Net zoals het Nederlands team. Jay zit in de selectie voor het U18 wereldkampioenschap dat van 25 tot en met 31 maart in Belgrado, Servië wordt gespeeld. De Nederlandse U18 mannen komen daar uit tegen Servië, Kroatië, Australië, China en België.

Er volgen nog selectietrainingen en Jay hoopt bij de uiteindelijke WK-selectie te zitten. “Volgende week ga ik voor een weekend [15 – 18 maart] naar Nederland. Om familie te zien en met de U18 te trainen. Daarna vlieg ik weer terug naar Zweden omdat ik een aantal tests moet doen op school. Als ik die heb gedaan, ga ik hopelijk weer naar Nederland en door naar het WK. Als dat is gedaan, ga ik weer naar Ängelholm. Met Jonstorp hebben we onder andere nog een toernooi in Vänersborg. Daar speelden we vorig jaar ook. Heel gaaf. Drie dagen alleen maar ijshockey”, zegt Jay over zijn drukke agenda.

Andere Nederlanders in Zweden

Ik vraag hem of ie ook contact heeft met andere ijshockeyende Nederlanders in Zweden. Hij geeft aan dat hij Britt Wortel nog wel kent van trainingen in Amsterdam en dat hij Bob Gerretsen kent (maar nooit heeft gesproken).

“Bob ben ik wel eens tegengekomen bij trainingen van Nederlandse selecties, maar hij is ouder en zit in een ander team. Ik weet dat hij meer in het noorden speelt. En Max Hermens, heeft in Zweden gespeeld, die speelt nu in Tilburg met onder andere Delaney en Ninho Hessels. Die zitten ook in de WK selectie. Of is Ninho inmiddels te oud? Ze hebben wel meegedaan aan het WK voor U20. Toen zat ik met mijn hersenschudding. Bob deed daar ook aan mee. Ook Dean Versteeg zit bij de U18. Dat is de zoon van Frank. Ken je die ook?” begint Jay nu zelf vragen te stellen.

We praten nog verder door en ook over het leven in Zweden en Ängelholm, dat hem erg bevalt. “Het is hier rustig. Je kunt je goed concentreren op school en ijshockey. Heel veel anders is er niet te doen”, lacht hij. De bioscoop iets verderop heeft hij nog maar één keer bezocht. “Na school, is het even wat eten en dan gaan we naar Jonstorp om te trainen.

Ik kan altijd wel met iemand meerijden. We beginnen met een off-ice training en daarna de ‘echte’ training. Als ik weer thuis ben maak ik het eten warm dat ik eerder al klaar heb gemaakt. Soms krijgen we ook ‘voedselpakketten’ van de club, dat is wel handig. En als er niet getraind wordt spreek ik vaak bij vrienden af. Nee, als je de Zweden eenmaal kent zijn ze niet zo terughoudend meer. Ik heb het erg naar mijn zin. In de zomer schijnt het hier ook erg leuk te zijn. Het strand is vlakbij. Ik denk dat ik deze zomer ook een tijdje hier blijf en een baantje zoek”.

Jay Lesteluhu - Jonstorp IF
Jay Lesteluhu – Jonstorp IF

Die andere Nederlander bij Rögle

Inmiddels zitten we al twee uur te praten en moet Jay gaan trainen. Ik ga door naar de Lindab Arena voor de Rögle wedstrijd. Daar aangekomen blijkt Jay niet de eerste Nederlander te zijn die voor de Rögle-organisatie speelt. Verschillende mensen vragen me waar ik vandaan kom en als ik Nederland zeg, verschijnt er bij hen een glimlach op het gezicht. “Henk Hille, hij heeft ook bij Rögle gespeeld! Ook een Nederlander en heel erg populair hier bij Rögle”, is een kreet die ik meerdere malen hoorde die avond.

De volgende ochtend in mijn B&B hoor ik van de eigenaresse dat ze niet veel met sport heeft nadat ik zei dat ik hier voor ijshockey was. Maar ze wist me wel te vertellen er een Nederlander bij Rögle heeft gespeeld en dat die Henk Hille pas geleden nog op de Zweedse TV was te zien.

Wie weet wordt Jay Lesteluhu nog wel net zo populair in Ängelholm als Hille. We houden hem in de gaten.

Previous Augsburg en Ingolstadt delen eerste klap uit in play-offs
Next Face-Off komende drie jaar officieel marketing partner BeNe League