Herentals brengt finale in evenwicht met eerste zege op Heerenveen


ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

Op een volgepakt Netepark in Herentals werd het tweede duel in de finale van de BeNe League afgewerkt. Opnieuw kregen de toeschouwers een prachtig duel voorgeschoteld. Door een ‘flitsactie’ van Herentals in het tweede deel, greep het de winst; met 5-2 werd Heerenveen verslagen. Stand in de finale: 1-1.

STERKE OPENING

Vanaf het begin van het duel werd duidelijk dat de Belgen hun opdracht kenden; winnen in eigen huis en de stand gelijktrekken. HYC trok vol bravoure ten aanval en duwde Heerenveen terug in het eigen vak. Vincent Morgen en Ben Vercammen misten opgelegde kansen om de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar ook Kevin van Looveren moest een aantal keer handelend optreden. Heerenveen zal in die fase het meest tevreden zijn geweest dat beide ploegen met 0-0 voor de eerste keer de kleedkamers opzochten.

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

In het middenstuk opende HYC opnieuw prima, maar na een minuut of drie spelen was het Flyers dat de overhand nam. Dit keer was het de thuisploeg die achteruit moest en onder grote druk kwam te staan. De Friezen leken op 1-0 te komen toen de puck onder doelman Van Looveren doorglipte, maar Peter Bartek haalde de puck met de hand van de lijn. Een penalty shot was het resultaat, maar Ronald Wurm miste de opgelegde kans.

Heerenveen was niet aangeslagen en bleef aandringen, kansen voor Jasper Nordemann en Adam Bézak leverden geen treffer op. Na een dik kwartier spelen sloeg de thuisploeg vanuit het niets voor de eerste keer toe. Preston Shupe legde op prachtige wijze de defensie én goalie Idzenga in de luren; 1-0. Vijftien tellen later stond de marge op twee; Vincent Morgan ging alleen op het Flyers-doel af, maar werd de doelkans ontnomen; er volgde een tweede penalty shot. Morgan versloeg Idzenga met een backhand door de benen en het Netepark ontplofte van vreugde.

Een minuut later gingen de armen van het thuispubliek voor een derde maal de lucht in. Mitch Morgan kreeg de puck op de blauwe lijn, schaatste weg en rondde koelbloedig af. Wellicht geflatteerd, maar de voorsprong stond er toch echt na 40 minuten ijshockey: 3-0 voor HYC.

COMEBACK

Heerenveen moest op jacht naar een vroege treffer in het slotstuk en mocht dat met een man meer doen, op een straf die nog openstond van Bartek uit de tweede periode. Na vier minuten zette de ijverige Bézak de eerste Friese treffer op het bord, met een knap verdekt schot hoog in de netten. Flyers ging op zoek naar de aansluiting, maar vond deze niet in de defensie van Herentals. Zes minuten voor het einde viel de ‘vorentscheidung’, toen Yente Franssen in overtal de puck vanuit de rebound binnenwerkte.

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

90 tellen later had Heerenveen zijn tweede treffer te pakken. Trevor Hunt maakte een prima actie op de blauwe lijn en vuurde raak voor de 4-2. Hij kon evenwel direct inrukken met twee minuten na wat onenigheid met Brothers, wat de bezoekers niet meehielp om een écht slotoffensief in te zetten. Een minuut voor tijd werd Idzenga ingeruild voor een extra aanvaller; Herentals profiteerde van het lege doel via Vincent Morgan, die daarmee het duel op 5-2 zette.

Tekst gaat verder onder de foto

ERA Renomar HYC UNIIS Flyers Heerenveen

Met de eerste zege van het seizoen op Heerenveen, zetten de Belgen de 1-1 op de serie op het bord. De finale zal dus in ieder geval voor een tweede keer Herentals aandoen. Woensdag is het derde duel in Thialf, waar beide teams ongetwijfeld opnieuw een heerlijk duel zullen voorschotelen. Ook dit duel op het Netepark was weer smullen geblazen tussen twee teams die elkaar geen duimbreed toegaven. Na afloop spraken Ed Versteeve en Reginald Delmarche met Jordy Van Dyck van HYC en coach Mike Nason van Heerenveen.

Jordy Van Dyck

Mike Nason

Previous Kemphanen maakt karwei in eigen huis af en is kampioen
Next Nederland U18 start WK Division IIB in Servië met duel tegen België