Herentals heeft nog één zege nodig na ruime winst in Heerenveen


UNIS FLyers Heerenveen ERA Renomar HYC
Foto: Paul Nicolaassen

ERA Renomar HYC heeft een grote slag geslagen in de finale van de BeNe League. Het thuisvoordeel van UNIS Flyers Heerenveen werd gebroken. De bezoekers uit Herentals sloegen genadeloos toe en boekten een 4-8 zege in Thialf. Nog één zege scheidt hen van de tweede BeNe League titel.

HEERLIJKE START

Beide teams begonnen prima aan het duel. Aldo van Aalderen vuurde in de tweede minuut een strak schot af op Kevin van Looveren, 40 tellen later schoot Mitch Morgan net over bij Sjoerd Idzenga. Het schot van Morgan was nog maar net genoteerd, of de eerste treffer van HYC was een feit. Ben Vercammen zette Kyle Brothers vrij voor het doel. Die vrijheid moet je hem niet geven en dat bleek: 0-1. Dat deed iets met de Friezen, want de bezoekers waren direct de bovenliggende partij. Ben Coolen verdubbelde de voorsprong, nadat hij een rebound in twee pogingen tegen de netten werkte. Een halve minuut later stond de 0-3 al op het bord; Vincent Morgan brak uit, ging op Idzenga af, maar werd onreglementair afgestopt. De toegekende penalty shot werd op sublieme wijze door Morgan benut. Het publiek viel stil en Mike Nason vroeg een time-out na pas zeven minuten.

De time-out leek effect te sorteren, want opnieuw dertig tellen na de voorgaande treffer, lag de eerste Friese treffer tegen de touwen. Brent Jansen schoot hard van de blauwe lijn, Jasper Nordemann werkte de rebound binnen. Een lekkere opsteker voor de thuisploeg. Die werd echter al snel weer teniet gedaan. Op de power play liet Vincent Morgan zijn klasse andermaal zien door diagonaal keihard raak te schieten.

Flyers kwam even later toch weer dichterbij. Thijs van Laere en Ben Coolen konden gebroederlijk de strafbank opzoeken en met twee man meer op het ijs kogelde Todd Ratchford raak. Het lukte Heerenveen niet om nóg een treffer te maken, dus werd er met 2-4 afgesloten.

UNIS FLyers Heerenveen ERA Renomar HYC
Foto: Paul Nicolaassen

STERK HEERENVEEN

De thuisploeg kwam als herboren op het ijs terug in het middenstuk. Plat gezegd moest dat ook wel om nog wat van het duel te maken. Herentals kon in moeilijke tijden rekenen op de sterk keepende Van Looveren. Opnieuw maakte de netminder een aantal prachtige saves. Toch moest hij voor een derde maal buigen. Nordemann kon zijn tweede goal noteren, op identieke wijze als zijn eerste. Trevor Hunt vuurde op doel, Nordemann werkte de rebound binnen. Herentals verschafte zichzelf wederom wat lucht en opnieuw was het aan de special unit van de Belgen. Kyle Brothers stelde met een prachtige assist door het midden Preston Shupe in staat om de 3-5 binnen te schuiven. De marge van twee bleef dus gehandhaafd in het voordeel van de Belgen.

UNIS FLyers Heerenveen ERA Renomar HYC
Foto: Paul Nicolaassen

NEKSLAG

Direct in de derde periode deelde Herentals de genadeklap uit. Waar het publiek -uitgezonderd de 57 meegereisde fans uit Herentals- hoopte op een snelle treffer van Flyers, scoorde HYC al vroeg de zesde goal. Ben Coolen legde op rechts terug op Mitch Morgan en die werkte de puck strak binnen. Die klap kwam Heerenveen niet meer te boven. Het leek alsof de lucht uit de ploeg was geslagen. Coolen leverde een mooie solo af en werkte zelf in twee pogingen af voor de 3-7, die het einde betekende voor Idzenga. Jeff Hoonebeeke moest ook nog de gang naar het net maken na een treffer van Ben Vercammen, waarna Marco Postma de 4-8 eindstand op het bord zette.

Tekst gaat onder de foto verder

UNIS FLyers Heerenveen ERA Renomar HYC

Herentals brak dus door het thuisvoordeel heen en kan nu zaterdag op het eigen Netepark voor de eerste keer een poging doen om het matchpoint te verzilveren. Aan Heerenveen de taak om een antwoord te vinden om het snelle spel in de omschakeling van de Belgen op te vangen. Na afloop van het duel sprak Ed Versteeve met Vincent Morgan en Marc Nijland.

Vincent Morgan

Marc Nijland

Previous Nederland U18 barst van het vertrouwen na prima start op het WK
Next Nederland U18 verslaat Servië U18; Wereldgoal Delaney Hessels in overtime