Nederland U18 verslaat Servië U18; Wereldgoal Delaney Hessels in overtime


Nederland U18

Nederland U18 heeft een lastige, misschien wel de lastigste klip, op het WK in Belgrado omzeild. De ploeg van Theo van Gerwen verweerde zich kranig in het Pionir Ice Rink stadium. Gastland Servië, hartstochtelijk toegejuichd door bijna 800 toeschouwers, had de overhand, maar zag Oranje er met de zege vandoor gaan in overtime.

GELIJKOPGAAND

In de eerste twintig minuten ging het duel nog gelijk op. Zowel de Serven als onze eigen mannen kregen een aantal mogelijkheden. Beide goalies gaven echter geen krimp en hielden hun goals schoon. Het spelbeeld veranderde echter in het middenstuk; Servië draaide de duimschroeven stevig aan en Oranje moest achteruit. Toch kreeg Jay Huisman de beste kans na drie minuten, maar zijn penalty shot kwam niet lekker uit de verf. Nederland had het zwaar, mede door veel te veel straffen, en zagen de Serven terecht op een 1-o voorsprong komen. Zuur was het moment wel, de treffer viel iets meer dan een minuut voor de pauze in overtal via Strahinja Vdovic. Even daarvoor had Oranje zelf een prima 2-on-1 kans laten liggen om zelf op voorsprong te komen.

CONSTANTE DRUK

In het slotstuk bleef de druk van Servië aanhouden en moest Nederland het vanuit de counter zien te bewerkstelligen. Opnieuw zaten de mannen in de eerste tien minuten veel (zes minuten in totaal) op het bankje. Servië kon de tweede treffer niet maken en kreeg daar de rekening voor gepresenteerd. Shorthanded ontsnapte Jelle Kronenburg aan de linkerkant en die bereikte met een puntgave assist Tycho Houben. De aanvaller van Capitals Leeuwarden prikte knap raak in de linkerhoek. Daarna bleef Oranje beter uit de strafbank al moest het drie minuten voor tijd wederom in ondertal aantreden. Ondanks de druk leverde het opnieuw geen Servisch knock out op. Overtime moest de beslissing brengen.

Met drie tegen drie won Oranje de face-off. Delaney Hessels ontving de puck op de eigen blauwe lijn en zette op onnavolgbare wijze de hele Servische ploeg te kakken. Vanaf links trok hij langs twee verdedigers, om vervolgens ook ‘eventjes’ de goalie te foppen. Of de winnende treffer verdiend was, daar zal iedereen die Nederland U18 een warm hart toedraagt maling aan hebben. Prachtig was de treffer na 27 seconden in overtime in ieder geval wel en hij leverde twee hele fijne punten op.

Nederland staat na de zege tweede op één punt van koploper China dat Australië versloeg. Zij zijn zondag de laatste tegenstander van het toernooi, Morgen is de rustdag, waarna het duel tegen Kroatië wacht, dat vandaag met 7-2 won van België.

Previous Herentals heeft nog één zege nodig na ruime winst in Heerenveen
Next Tilburg Trappers ontmoet met Selber Wölfe een oude bekende