Tilburg Trappers ontmoet met Selber Wölfe een oude bekende


In de eerste ronde van de play-offs won Tilburg Trappers in vier wedstrijden van E.V. Lindau Islanders. Ondanks dat deze vier wedstrijden moeizaam verliepen, hadden de Tilburgers dubbel zoveel kansen gecreëerd. Want na vier wedstrijden was de SOG (Shots-On-Goal) verhouding 208-87 in het voordeel van de Oberliga Nord Meister. Ondanks dat Tilburg Trappers in de vierde wedstrijd moeilijk tot scoren kwam, maakte zij in de allerlaatste minuut van overtime het winnende doelpunt. Deze goal werd door Brock Montgomery gemaakt. Daardoor werd dankzij deze late treffer, de kwartfinale bereikt (Hier te lezen). In de kwartfinale zal Tilburg Trappers een oude bekende ontmoeten.

De tegenstander in de kwartfinale is Selber Wölfe, net zoals in de kwartfinale van 2016-2017. Graeme Mc Taggart kijkt terug en blikt alvast vooruit.

Lindau Islanders Vs. Tilburg Trappers (Foto: Bettina Ockert)

Trappers in de voorgaande play-offs

2015-2016

Tilburg Trappers en Selber Wölfe hadden elkaar in de play-offs van het seizoen 2015-2016 kunnen ontmoeten. Echter werd in de achtste finale Selber Wölfe uitgeschakeld door E.V. Landshut. Daardoor werd in de kwartfinale Landshut de tegenstander van de Tilburgers. De Zuid-Duitsers werden door Trappers verslagen. Vervolgens mochten de Brabanders tegen EC Peiting de halve finale spelen. Deze halve finale werd na vijf wedstrijden uiteindelijk door Trappers gewonnen. Daarna werd EHC Bayreuth in de finale op een pak slaag getrakteerd. Daardoor wonnen de Tilburgers hun eerste Oberliga kampioenschap binnen drie wedstrijden!

2016-2017 (De eerste ontmoeting tussen Tilburg Trappers & Selber Wölfe)

In de play-offs van 2016-2017 werden alle tegenstanders van de Tilburg Trappers binnen vier wedstrijden uitgeschakeld. Dat was een knappe prestatie omdat de Tilburgers (met uitzondering van de eerste ronde) toen niet over thuisvoordeel beschikten. In elke ronde werd minimaal één uitwedstrijd gewonnen door de drievoudige Oberliga kampioen. Nadat Crocodiles Hamburg met 1-3 werd uitgeschakeld, kwam Tilburg Trappers de huidige tegenstander van de kwartfinale van 2018-2019 tegen. Selber Wölfe werd met 1-3 uitgeschakeld. Daarna werden achtereenvolgens Moskitos Essen en Tölzer Löwen verslagen. Door deze ploegen in de halve finale en finale te verslaan, ging wederom de beker naar de Tilburgers.

Foto: NOS.nl
2017-2018

Tilburg Trappers had vorig jaar Selber Wölfe in de finale tegen kunnen komen. Echter kwamen die niet verder dan de halve finale omdat Deggendorfer S.C. in de halve finale, de Wölfe had uitgeschakeld. Uiteindelijk werd Deggendorfer S.C. binnen vier wedstrijden uitgeschakeld door Tilburg Trappers. Echter werd pas de vierde wedstrijd van die finale, in overtime in Deggendorf gewonnen dankzij een goal van Ryan Collier. Voorafgaande aan die finale speelden de Tilburgers tegen Blue Devils Weiden (achtste finale 3-0), Eisbären Regensburg (kwartfinale 3-0) en Hannover Scorpions (halve finale 3-2).

Foto: Arie Leeuwesteijn

Acht buitenlandse spelers bij Selber Wölfe

Barend Hoogteijling heeft onderzocht hoe het team ten opzichte van de kwartfinale van 2016-2017 is veranderd. Ondanks dat er veel nieuwe spelers zijn aangetrokken zijn er tien spelers op dit moment actief die ook in 2016-2017 tegen Tilburg speelde. Twee van die tien spelers vallen ons op. Dat zijn de 40-jarige Canadees, met Duits paspoort, Lanny Gare en de 39-jarige David Hördler. Naast deze oude spelers zijn er nog vijf spelers die grens van 30 jaar zijn gepasseerd. Al met al kan er gesproken worden van een team met veel ervaring. Ook beschikt het team over buitenlandse invloeden. Zo spelen er; twee Canadezen, een Amerikaan, twee Tsjechische Duitsers, een Nederlandse Duitser, een Canadese Duitser en een Oekraïense Duitser. Hun namen: Ian McDonald (RW), Ryan McDonough (C), Charley Graaskamp (C), Dominik Müller (D/LW), Lukas Pozivil (D), Noah Nijenhuis (D), Lanny Gare (C) en Gustav Veisert (D).

Promotie naar DEL2?

Het is onbekend of Selber Wölfe naar de DEL2 mag promoveren. Met de zeven 30+ers en acht (halve) imports, is niet helemaal duidelijk of Selber Wölfe volgens de DEL2 organisatie, de Duitse Jeugd tegenhoudt mochten zij promoveren.

Tilburg Trappers ontmoet oude bekende
Selber Wölfe tegen Tilburg Trappers in de kwartfinale van 2016-2017

Conclusie

Ook Tilburg Trappers heeft sinds de eerdere ontmoeting met de oude bekende uit Oberliga Süd, wat spelers zien vertrekken. Nog een groot gedeelte van de selectie uit dat seizoen speelt echter nog steeds bij de Tilburgse ijshockeyclub. Selber Wölfe was in 2016-2017 in de Oberliga Süd op de tweede plaats geëindigd. Tilburg Trappers destijds op de vierde plaats. Dit seizoen eindigde Selber Wölfe op de zesde plaats terwijl de Tilburgers de ranglijst van de Nord competitie aanvoerde. Hieronder een overzicht van de drie topscorers die binnen het team het verschil kunnen maken;

PLAYER GP G
Ian McDonald (RW) 49 37
Lanny Gare (C) 48 28
Erik Gollenbeck (C/RW) 50 28

Ondanks dat de statistieken deze play-offs in het voordeel van de Tilburgers zijn en Trappers thuisvoordeel heeft, moet er wel rekening worden gehouden met Selber Wölfe. Selber Wölfe schakelde in de achtste finale Hannover Indians binnen vier wedstrijden uit zonder dat het beschikte over thuisvoordeel. Toch verwacht ik dat Tilburg Trappers beter is en er in de kwartfinale makkelijker gescoord zal worden dan in de achtste finales. Mijn voorspelling is dat de halve finale binnen drie wedstrijden wordt bereikt. Wanneer dat gebeurt, krijgen de Tilburgers tien dagen rust om zich voor te bereiden op de halve finale.

Play-Off schema

Previous Nederland U18 verslaat Servië U18; Wereldgoal Delaney Hessels in overtime
Next Nederland U18 krijgt boost van overtime zege op gastland Servië