#7 – Michelle van Ooijen – Defence – Red Eagles Den Bosch


Nederland U18 Dames IJshockey

De Nederlandse U18 dames spelen vanaf 6 januari op het WK Division IB in het Schotse Dumfries. Face-Off zal daar natuurlijk, als zelfbenoemd ambassadeur van de ploeg, bij zijn. Hoogste tijd om de toekomstige sterren van het vrouwenijshockey nader aan jullie voor te stellen via korte vragen. Nu in de spotlights: Michelle van Ooijen van Red Eagles Den Bosch.

Naam: Michelle van Ooijen

Geboortedatum: 23 juni 2002

Woonplaats: Hedel

Broers en/of zussen: Één zus, Nikki

Speelt die ook ijshockey? Nee

Wat voor school/opleiding doe je? 5 HAVO

Huidige club: Red Eagles Den Bosch

Positie: Verdediger

Michelle van Ooijen Red Eagles Den Bosch
Foto: Kuijpers Fotografie

Rugnummer bij U18: 7

Speelt ijshockey sinds: In 2009 ben ik begonnen met ijshockey

Hoe ben je in aanraking gekomen met ijshockey? Ik heb echt geen idee meer. Volgens mij heb ik het een keer voorbij zien komen op tv of internet. De sport sprak mij aan, maar ik was nog erg verlegen en dankzij Armand Timmer ben ik het toch door gaan zetten. Armand heeft een grote rol gespeeld in de eerste jaren waardoor ik nu zover ben gekomen.

Wat vind je leuk aan ijshockey? Ik vind het geweldig om in de jongens competitie mee te draaien, alles gaat snel en vooral technisch. Hier zijn meiden ook niet anders dan jongens, we worden even hard aangepakt. Het blijft mij motiveren om beter te worden en elke keer mijn grenzen op te zoeken.

Hoe vaak train je per week? Dat ligt aan het Nederlands team, dat is namelijk niet elke week. Maar meestal train ik zo’n drie tot vijf keer per week

Wie zijn jouw trainers? Bij Den Bosch: Leo vd Thillart, Lanny Mei en Mark Schra, bij het Nederlands damesteam Joep Franken en Nancy van der Linden en bij Nederland U18 Alf Philippen, Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors

Favoriete club in Nederland of in het buitenland? Ik heb geen favoriete club. Klinkt misschien raar als ijshockeyer, maar ik hou me daar niet mee bezig. In Nederland heb ik zeker geen favoriete club, het blijven ten slotte tegenstanders. En ik kijk niet naar het ijshockey in het buitenland.

Mooiste stadion waar je ooit gespeeld hebt? Geen voorkeur

Beste vrouwelijke ijshockeyspeelster: Kayleigh Hamers, Kayleigh is mijn voorbeeld. Ze heeft alle skills die een goede ijshockeyer nodig heeft. Kayleigh heeft een geweldige techniek en ik kijk mijn ogen altijd uit als ik haar zie spelen.

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers – SDE HF

Beste speler bij de mannen: Er is geen ‘beste’ speler bij de mannen, de één is weer beter in dit en de ander in dat. En daarbij kunnen de mannen niet tippen aan de vrouwen, haha!

Wie is jouw grote idool? Myrthe Martens. Ik kijk nog steeds tegen haar op ondanks dat ze is gestopt hij het Nederlands team. Myrthe heeft me gesteund toen ik nog een broekie was bij het senioren team, door haar voelde ik me op mijn gemak. Ook was het fijn om met Myrthe in de lijn te staan, ze is en was echt een top verdediger.

Hoogtepunt tot nu toe voor jou? De twee WK’s van het afgelopen seizoen, wonder boven wonder allebei goud gehaald. Ook waren het mijn eerste WK’s voor beide teams; in Mexico met U18 en in Slovenië met de senioren. Dat waren echt twee top WK’s, het seizoen kon niet meer stuk!

Favoriete eten? Pasta met spinazie-boursin saus, maar alleen gemaakt door opa Joep.

Hobby’s/vrije tijd: Door ijshockey en school heb ik geen vrije tijd meer. Ik ben altijd wel bezig met één van de twee.

Welke muziek luister je graag? Nederlandse rap en top-50 Nederland

Welke sites lees je voor ijshockey? Face-Off only!

Geloof/Bijgeloof: Op het WK in Mexico brak ik de veter van mijn schaats, deze mocht ik niet vervangen omdat we alles hadden gewonnen tot dat punt. Als ik mijn veter zou vervangen zou dat slechte invloed hebben. En dus heb ik het WK afgemaakt met een kapotte veter.

Michelle van Ooijen, Nederland U18 Dames
Michelle van Ooijen is het middelpunt van de vreugede na haar goal tegen Kazachstan op het WK in Mexico (Foto: Patrick Nauta)

Wat verwacht je van het WK in Schotland? Ik heb geen torenhoge verwachtingen. Ons doel is niet degraderen en pakken wat je pakken kan. Maar we gaan natuurlijk voor een medaille als dat haalbaar is. Alles extra is natuurlijk meegenomen!

Wat is jouw droom/doel in het ijshockey? Ik wil nog wel een keer in het buitenland ijshockeyen, puur voor de ervaring.

Face-Off is… Een team met geweldige mensen. Ze hebben zoveel voor ons betekend en niet alleen vorig jaar, maar ook dit jaar hebben ze alles op alles gezet om U18 kosteloos naar Schotland te laten reizen. Nogmaals ze zijn allemaal stuk voor stuk fantastisch.

Er moeten meer meiden op ijshockey komen, want… Er gaat te veel aandacht naar de jongens. Ondanks dat de dames veel beter presteren, blijven de mannen in de hoofdrol. Ijshockey is helemaal geen mannensport, vrouwen kunnen het namelijk ook.

Previous Kijktip: Daniel Sprong is met zijn Anaheim Ducks de NHL Free Game
Next Canada veegt Denemarken van het ijs, Tsjechië heeft overtime nodig