4-on-4: Final Four, Toekomstvisie NIJB, Olympische Spelen, opzet BeNe League


Foto: Jan Hofstede

Er is best veel niveauverschil in de BeNe League te zien. Red Eagles Den Bosch heeft bijvoorbeeld nog geen punt behaald en is elke week (met alle respect voor Den Bosch) een vrij gemakkelijke opgave voor de grote clubs. Heeft de huidige opzet van de BeNe League een toekomst of moeten er zaken drastisch veranderen?

Reginald: BeNe League formule an sich is een succes. Ook hier ontbreekt duidelijkheid; wie kent het doel, wie werkt aan welk plan? De commercialisatie ervan is quasi onbestaande, media-aandacht wordt bijna geschuwd, de disciplinaire opzet heeft nood aan transparantie. Achter de coulissen wordt er blijkbaar gewerkt aan uitbreiding richting Duitsland. Anderzijds zijn de clubs ook wel fragiel; als er 1 belangrijke sponsor afhaakt of 1 spelerslijn vertrekt, wereld van verschil. Of andersom ; kijk naar Nijmegen, wat goede spelers erbij en hoppa. Het onder-bouwen is een vereiste, wil je deze opzet uit-bouwen.

Ed: Ik vind dat wel meevallen eerlijk gezegd. Afgezien van Den Bosch, wat overigens hun eigen keuze is geweest, vind ik niet dat er veel niveauverschil is. Je hebt een goede top met Den Haag, Heerenveen, Luik en Herentals, teams als Nijmegen en Geleen zitten daar kort achter, en dan is er in mijn ogen de groep van zes teams die daar weer achter zitten. Je moet als BeNe League wel continu kijken naar mogelijke uitbreiding. Zestien/achttien teams zou mooi zijn, maar dan moeten ze wel iets toevoegen, en ook hun faciliteiten op orde hebben. Ik zou zelf ook voor een (verplichte) promotie/degradatie regeling zijn. En op termijn misschien wel een paar Regionalliga ploegen uit Duitsland toevoegen. Maar goed; voor nu heeft de BeNe League zeker wel toekomst, dat heeft het zeker wel bewezen

Evelyn: Dit is nu het derde jaar dat de BeNe League bestaat en we zijn van 16 naar 13 clubs gegaan. Vorig jaar was er ook nog Groningen, maar zij hebben toen twee wedstrijden gewonnen, ten opzichte van één overwinning van Den Bosch. Groningen heeft besloten om terug te gaan naar de 1ste divisie, waar het alle wedstrijden heeft gewonnen dit seizoen, dus het niveau tussen de BeNe league en de 1ste divisie is ook gewoon erg groot.

Ik kan zelf niet bedenken wat er zou moeten veranderen, het is natuurlijk ook zo dat het omhoog krijgen van het niveau in een team niet iets is wat je in een enkel seizoen kan doen. Je moet een basis aan spelers bij elkaar krijgen die elkaar vertrouwen, op elkaar zijn ingespeeld en ook ervaring en de wil hebben. Je kan dan natuurlijk kijken om meer teams aan te trekken voor meer wedstrijden wat ervoor kan zorgen dat men meer in het spel komt, maar hoe zet je dit op?

Probleem blijft hier dan toch dat de spelers dit alles naast hun baan of studie moeten doen en vergis je niet, dit is niet iets wat je zo even doet. Drie keer in de week trainen, on en off ice, in het weekend twee wedstrijden waar soms meer dan vier uur reistijd bij zit zodat je ergens midden in de nacht thuis komt en dan de volgende dag ‘s avonds weer moet spelen. Het ligt natuurlijk ook aan de clubs en de spelers, maar probeer het misschien twee/drie seizoenen vol te houden voordat er weer veranderingen worden aangebracht.

Marko: Er is zeker een toekomst met deze opzet, ik zou zelfs een team als Groningen toevoegen zodat ze daar ook de weerstand die Den Bosch nu krijgt kunnen gebruiken als ervaring. Natuurlijk is het niet leuk om elke week dik te verliezen, maar elke week alles winnen in de Eerste Divisie is ook niet ideaal. Hoe de situatie in België of eventueel de lagere divisies in Duitsland is weet ik niet, maar misschien is er wat mogelijk met die teams toe te voegen. Of IHC Beaufort uit Luxemburg, die wordt ook genoemd.

Previous AHL: update en een blik op de Grand Rapids Griffins
Next Trappers Toekomstteam verslaat Antwerp in laatste duel