Interview: Dames bondscoach Joep Franke


Richard de Weijze sprak met Joep Franke, bondscoach van de Oranje dames ten tijde van het WK Division 2A in GangNeung in april dit jaar.

Twee gespeeld, twee gewonnen
Nadat zondagochtend (Nederlandse tijd) met 5-4 werd gewonnen van Groot Brittannië wonnen de Oranje dames vandaag met 4-2 van Noord Korea. Franke toonde zich tevreden met het vertoonde spel, zeker in defensief opzicht. ,,De tegengoals kwamen voort uit een penalty shot en een power play, wat natuurlijk kan gebeuren in een ijshockey wedstrijd.” Met name het positiespel van zijn ploeg kon Franke bekoren.

Waar het toernooi op Olympisch niveau georganiseerd toernooi wordt, zijn de prestaties van de arbiters dat overigens allerminst. ,,Over de hele linie zijn vreemde beslissingen waar te nemen, zo ook vandaag in het duel tussen Nederland en Noord Korea. Gelukkig zonder grote gevolgen voor de Oranje dames, maar het is lang niet altijd even consistent met de arbitrage.” aldus Franke.

Vrije dag
Morgen zijn de Oranje dames een dagje vrij. Franke kiest voor een ontspannen invulling. ,,Tijd om het in aanbouw zijnde Olympisch dorp te gaan verkennen. Ook de andere ijshal wordt met een bezoekje vereerd. De hal in Gangneung waar wij onze wedstrijden spelen is in ieder geval prachtig. Je ziet dat er heel veel geld, tijd en energie is gestoken om de faciliteiten op een zeer hoog niveau te krijgen” zegt hij.

Overmorgen is Slovenië de volgende tegenstander, dat vandaag verrassend Australië met 3-0 versloeg. Zondag ging het nog kansloos ten onder tegen Zuid Korea (5-1). ,,Dat lag met name aan de vermoeide Slovenen die na een lange reis direct moesten spelen. Het geeft aan dat er op het toernooi verrassende uitslagen te noteren zijn.” Neemt niet weg dat Franke vol voor de winst wil gaan met zijn ploeg: “alleen de winst telt!” zo zegt Franke strijdbaar.

Previous Interview: Oranje international Jasper Kick
Next Interview: Britt Wortel en Emily Even