Nederland U18 dames op weg naar brons na winst op Kazachstan


De laatste dag van het IIHF wereldkampioenschap divisie II A moest Nederland winnen van Kazachstan om kans te houden op brons. En dat deden ze in een spannende wedstrijd die Oranje met 6-4 won.

LEES OOK: Nederland na winst op Turkijke kans op brons

Nederland – Kazachstan 6-4

Nederland begon erg voortvarend aan de wedstrijd tegen Kazachstan. Men kreeg een 5-op-3 na drie minuten en Emily Olsthoorn wist de 1-0 te maken. Vanuit het midden tussen de face-off cirkels wist zij de 1-0 te maken met een laag en hard schot. De 2-0 viel ook snel daarna. Vier minuten later was het Chantelle Onderwater die een puck voor de lijn het laatste tikje kon geven over de doellijn. Maar Nederland was nog niet klaar want ook de 3-0 viel nog binnen de tien minuten na de start. Danique Koghee kon op een uitbraak op de Kazachstaanse goalie afgaan en de 3-0 maken. Schotenverhouding in de eerste periode 9-om-7.

De eerste periode eindigde ook met de 3-0 tussenstand en dat was het einde van goalie Veronika Ageyeva. Zij werd vervangen door Arina Pavlovskaya. Twee snelle goals van de Kazachstaanse dames zorgde voor een 3-2 tussenstand na acht minuten in de tweede periode maar Kyanna Lub scoorde haar eerste interland goal door een puck precies in de winkelhaak te schieten van afstand op de powerplay.

De schrik sloeg in de hal bij alle fans van Nederland om het hart toen Kazachstan binnen twee minuten de 4-4 maakte. Polina Yakovleva en VittaPiven sloegen toe. Het werd een zenuwslopende derde periode. Negen minuten voor tijd was het wederom Emily Olsthoorn die van buiten naar binnen draaide en uithaalde waarna de puck hard en hoog in het doel sloeg waar ‘mama hides the cookies’. Met nog een dikke minuut te gaan scoorde wederom Emily Olsthoorn. Zij maakte haat hattrick vol. Nu is het wachten op de laatste wedstrijd waarbij als China Letland verslaat Nederland de bronzen medaille pakt.

#17 Emily Olsthoorn Foto: Cor Machielsen Face-Off
Previous België een na laatste na nederlaag tegen Roemenië
Next Als het Hannover is heeft Tilburg het lastig, de Indians wonnen