Nederland verslaat China op het WK U20


Nederland speelde op het IIHF wereldkampioenschap tegen China de tweede wedstrijd. Ook China had weer veel meer schoten maar de punten waren nu wel voor Nederland.

LEES OOK: Nederland U20 maakt valse start op wk tegen Engeland

Nederland – China 4-2

Nederland startte uitstekend. Binnen zeven seconden lag de puck al in het net van China. Makar Korotchenko (Islanders Hockey Club) deed buik schuivend een assist en Timoer Roodenburg (Kovlands IshF) kon de puck binnen tikken. Ook goalie Sam Luitwieler (IF Molndal Hockey J20) had het weer druk in de eerste periode. China was de bovenliggende partij met 9-om-15 schoten. In de slotminuut kreeg China een straf. Jianuo Song deed een high sticking met bloed en kreeg vier minuten. Zodat Nederland aan het begin van de tweede periode op de powerplay de score naar 2-0 bracht. Timoer Roodenburg gaf een breedtepass op Lode Arts (Walpole Express) en die wist de puck binnen te tikken hoog in de linkerhoek. Al snel kwam China met de aansluitingstreffer. Een mooie inside out actie van Zhichen Li zette hem alleen voor goalie Luitwieler en die werd five hole gepasseerd.

Tien minuten later kreeg Mitch Jongmans (South Shore Kings) een penalty voor slashing. China profiteerde van de geboden mogelijkheid met een man meer op het ijs. Een schot vanaf de blauwe lijn door Lang Xu was onhoudbaar voor de goalie van Oranje. De puck sloeg hard in. Nederland was de betere in de tweede periode met een schot verhouding 12-om-10. Tijdens de laatste twintig minuten had de verdediging van Nederland het erg druk. China kwam tot maar liefst 21 schoten. Maar Sam Luitwieler deed wat hij gisteren ook al deed. De pucks stoppen. Vijf minuten voor tijd maakte Nederland weer een goal. Jaidy van Mourik (Brinkens IF) brak op rechts door en gaf voor de goal langs een harde strakke pass op Tom Speel (Unis Flyers Heerenveen) en die kon met een mooie onetimer de puck in de lege hoek van het doel schieten. En 23 seconden voor tijd deed Speel het ook nog een keer met een empty netter. Nederland herstelde zich prima van de nederlaag tegen Groot Brittannië.

#21 Tom Speel Foto: IIHF Media
Previous Kick effect brengt Den Haag naar bekerfinale na winst op Heerenveen in game drie
Next Liège doet het in game drie tegen Leuven