zondag 21 april start WK dames 1A met Nederland


Foto: IIHF

Op het vorige IIHF wereldkampioenschap 2023 liep Nederland de promotie naar de top tien beste landen van de wereld mis tegen China. Maar in Klagenfurt kan men revanche nemen.

LEES OOK: China net te sterk, Nederland vierde

Kan Nederland weer meestrijden om promotie?

De vijf landen die Nederland moet verslaan zijn Frankrijk, Zuid-Korea, Hongarije, Noorwegen en Oostenrijk. Frankrijk, Noorwegen en Oostenrijk hebben ze in 2023 en 2022 ook tegen gespeeld. En Zuid Korea speelden ze tegen in 2019 toen Nederland van 1B naar 1A promoveerden. Hongarije heeft drie jaar in de top tien gezeten en is afgelopen jaar gedegradeerd naar 1A.

Oostenrijk

Is de derde keer scheepsrecht voor Oostenrijk? Op de twee eerdere gelegenheden dat Oostenrijk dit toernooi organiseerde in 2009 en 2017. Eindigden ze respectievelijk op de vierde en tweede plaats. Coach Alexander Broms heeft een solide verdedigende eenheid opgebouwd, beginnend vanuit het achterveld met Selma Luggin, vorig jaar geselecteerd als de beste doelvrouw in WW1A. Het scoren van goals lijkt soms een probleem te zijn, maar de terugkeer van Anna Meixner zal de aanval  aanzienlijk versterken.

Frankrijk

Met nul punten op het bord en slechts vijf doelpunten vorig jaar in Brampton(WK Topdivisie). Keert Frankrijk terug naar WW1A in de hoop meteen weer terug te keren naar de wereldtop. In Klagenfurt zal er geen gebrek zijn aan aanvallend vermogen in het team. Estelle Duvin heeft veel goals gescoord afgelopen seizoen in Zwitserland, Chloe Aurard is overgekomen van PWHL en Clara Rozier heeft dit seizoen back-to-back Finse titels gewonnen en werd gekozen tot de MVP van de play-offs.

Hongarije

Een andere kanshebber die rechtstreeks terug wil naar de topdivisie is Hongarije. Onder leiding van coach Pat Cortina heeft het team sinds 1 april samen getraind en heeft hij wat nieuwe gezichten aan de selectie toegevoegd. Terwijl de captain van vorig seizoen, Fanni Garat-Gasparics, die PWHL´s Ottawa vertegenwoordigt, vanwege een blessure afwezig is, zullen acht andere in Noord-Amerika gevestigde spelers aanwezig zijn. De zes spelers van HK Budapest zullen er alles aan doen om op een hoog niveau te eindigen, na een finale verlies dat een einde maakte aan een dynastie van vijf opeenvolgende kampioenschappen in de European Women’s Hockey League.

Zuid-Korea

Het nalatenschap van deelname aan de Olympische Spelen van PyeongChang 2018 begint vruchten af te werpen, aangezien er een nieuwe opwindende Koreaanse generatie opkomt. Zes tieners streden voor Korea toen ze een jaar geleden ongeslagen door Divisie 1B raceten op thuisijs in Suwon. Versterkt door verschillende oude rotten met olympische ervaring, bereikt Korea momenteel nieuwe hoogten met hun vrouwenteam in WW-wedstrijden. Sterk in speciale spelsituaties en zeer efficiënt bij hun tegenaanvallen, verwacht dat de verre nieuwkomers verre van een gemakkelijke prooi zullen zijn in Klagenfurt.

Nederland

De vierde plaats van vorig jaar in Shenzhen is het beste resultaat ooit in WW-wedstrijden voor het Nederlandse vrouwenteam. Toch was de eerste reactie binnen het Nederlandse kamp een aanhoudende teleurstelling, aangezien slechts één karig doelpunt hen scheidde van kwalificatie voor het hoogste niveau voor de allereerste keer. Nadat ze voor het eerst deelnam aan het Wereldkampioenschap in 2007, werd de Nederlandse captain Savine Wielenga vorig jaar gekozen tot de beste aanvalster van het toernooi. Kan 2024 eindelijk het jaar zijn waarin zij Marco Kronenburg´s gecoachte Oranje-team zal leiden en naar de wereldtop zal brengen?

tekst gaat verder onder de video

Savine Wielenga
Savine Wielenga (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Noorwegen

Van zilveren medaillewinnaars in 2022 tot degradatiekandidaat vorig jaar, Noorwegen heeft het meest recentelijk in de topdivisie gespeeld in 1997. Vorig jaar kreeg men bijna twee keer zoveel doelpunten als enige andere tegenstander tegen in WW1A. Op aanvallend vlak werd Millie Rose Sirum vorig jaar de topscorer in WW1A. In 2017 koos ze ervoor om naar Amerika te gaan in plaats van Zweden’s SDHL. Sinds ze haar vierde seizoen in de NCAA bij College of the Holy Cross heeft afgerond, zal ze in de VS blijven voor haar carrière en zal ze de belangrijkste offensieve bedreiging zijn voor de tegenstanders van Noorwegen in Klagenfurt.

De wedstrijden zijn live te volgen op nos.nl/sport met streams of via het youtube kanaal van de IIHF.

 

Previous Vegas vierde na verlies tegen Anaheim, openen tegen Dallas
Next Nederland verslaat ook Kroatië en staat gedeeld eerste