Nederland verslaat ook Kroatië en staat gedeeld eerste


Nederland wint ook de derde wedstrijd

Wedstrijd drie voor Nederland U18 IIHF divisie 2A tegen Kroatië werd een 2-4 overwinning die door een goede tweede periode na een 4-1 tussenstand uiteindelijk werd gewonnen met 5-3.

LEES OOK: Nederland loopt weg van Roemenië in derde periode

Kroatië – Nederland 3-5

Nederland begon moeilijk aan de eerste periode en kwamen op achterstand met een powerplay goal. In de zevende minuut was het Jesper Geertsma (Heerenveen Flyers) die de ‘Sin Bin’ in mocht voor tripping. Uit die powerplay scoorde de Kroaten. Van dichtbij was het Jakov Matijevic die op assist van Filip Svetlicic de Kroaten op voorsprong zette door de puck achter Thijs Kivits (Red Eagles Den Bosch) te schuiven.

Daarna waren er nog twee powerplays voor zowel Nederland en Kroatië maar daaruit werd niet meer gescoord. Maar shorthanded deed Jaidy van Mourik (Brinkens IF) dat wel. Hij pikte de puck op bij de doellijn van Nederland en kon er vandoor omspeelde een Kroaat via de boarding en kon opstomen naar de goal. En van Mourik schoot de puck hoog over de schouder en onder de lat van goalie Niksa Slade. De schotenverhouding was aardig close tussen beide teams 6-om-7 in het Nederlands voordeel.

Foto: de 1-1 van Jaidy van Mourik shorthanded

Aan het begin van de tweede periode had Mex Cornelder (Dordrecht Lions) een mega kans om Nederland op voorsprong te schieten. Oog in oog met de Kroatische goalie lukt het niet om de puck binnen te tikken. Twee minuten later lukte het wel op de powerplay. Vanachter de Kroatische doellijn gaf Donny van Belkom (Krefelder EV) eerst een assist via de schaats van Gys Vollmann waarna Vollmann (Heerenveen Flyers) zelf zijn rebound binnen schoot. De 3-1 viel uit een lucky bounce. Via een schaats van een Kroaat viel de puck voor de stick van Koen Raijmakers (Grizzlys Wolfsburg) die via het scheenbeen van Ivan Matejo Krmpotic scoorde.

Twee minuten later lag ook de vierde goal achter goalie Slade. Een mooie een twee tussen Maxime Rentmeester (Bishop Kearney Selects Boys) en Hector Kapitonov (Krefelder EV) eindigde met een schot van Rentmeester in het Kroatische net. Goalie Slade mocht ook vertrekken en werd vervangen door Borna Jurin. De ruststand na veertig minuten was 4-1 met een schotenverhouding in de tweede periode van 15-om-9 in het Nederlandse voordeel.

Medaille komt in zicht na winst op Kroatië

Al snel in de derde periode werd het 2-4. Doordat Matko Idzan de puck boven de blocker side van Thijs Kivits schoot na een lucky bounce. De penalty kill en goalie Thijs Kivits hielden Nederland op de been halverwege de laatste periode. Nadat Gys Vollmann naar de strafbank mocht voor boarding. De druk werd opgevoerd door Kroatië wat coach Dennis Vollebregt noopte om met nog vijf minuten te gaan een timeout te nemen. Nederland speelde wat slordig in de derde periode. Maar uiteindelijk ging Kroatië voor alles of niets na een straf voor Jelle Noblesse (Springfield Jr. Pics). Kroatië haalde de goalie naar de kant. Het werd dus niets want Maxime Rentmeester scoorde een empty netter voor de 5-2.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IIHF #14 Maxime Rentmeester

In de slotminuut werd het 5-3 door een powerplay goal van Filip Svetlicic. Voor de derde keer op een rij klonk het Wilhelmus en goalie Thijs Kivits werd voor Nederland MVP. Nederland staat nu samen met Polen op negen punten.

Previous zondag 21 april start WK dames 1A met Nederland
Next Boston en Carolina pakken de eerste overwinning