Nederland loopt weg van Roemenië in derde periode


Foto: Goal Donny van Belkom

Wedstrijd twee op het IIHF wereldkampioenschap divisie II A voor Nederland was die tegen Roemenië die net als Nederland hun eerste wedstrijd hebben gewonnen. Het was een gelijkopgaande wedstrijd waarbij Nederland het verschil maakte in de derde periode.

LEES OOK: Nederland laat Servië kansloos op wk U18

Roemenië – Nederland 2-5

Na de ruime overwinning op Servië stond nu Roemenië op het ijs als tegenstander voor Nederland. Al binnen vier minuten was het Tudor Nachita die vanaf het neutrale vak wat spelers op snelheid passeerde en alleen voor goalie Thijs Kivits (Red Eagles Den Bosch) de 1-0 binnen kon lepelen. Maar vier minuten later was er al de gelijkmaker. Jaidy van Mourik (Brinkens IF) kreeg een perfecte assist op maat van Maxime Rentmeester (Bishop Kearney Selects Boys)en de puck lag al snel in het doel achter de Roemeense goalie Balint Mark.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Jaidy van Mourik scoort de 1-1

Maar een powerplay goal van de Roemenen zorgde ervoor dat na de eerste periode een 2-1 stand op het scorebord stond. Zalan Czirjak scoorde met een Roemeen meer op het ijs. Hij schoot de puck vanuit het midden door een mêlee van spelers lags de glove side van goalie Kivits. De schotenverhouding was in het voordeel van de Roemenen in de eerste twintig minuten namelijk 17-om-8.

Maar lang hoefde Nederland niet te wachten om de gelijkmaker te scoren. Dik twee minuten na de start ging Hector Kapitonov (Krefelder EV)  achter zijn eigen gedropte puck aan en won de battle aan de boarding waarna hij de puck kon afspelen naar Joel Muizer (Leeuwarden Capitals) die de verre hoek wist te vinden. Nederland kreeg nog een gratis goal, maar die werd na bekijken van de video beelden toch teruggedraaid. Het schot ging namelijk over. Beide teams pakte in de slotfase beide nog een penalty maar beide teams de penalty kill deed het prima. Toch scoorde Roemenië nog in de absolute slotfase maar dat was buiten tijd. Schotenverhouding in periode twee 10-om-8 in het voordeel van de Roemenen.

Maakt de derde periode het verschil of gaan we naar overtime?

Matei Bolocan zorgde voor een powerplay door een boarding penalty. Daar wist Oranje nu wel van te profiteren. Het was de vierde powerplay die Nederland kreeg. En Donny van Belkom (Krefelder EV) pikte de puck op in het eigen verdedgings vak en kon doorstomen naar de goal. En vanachter een Roemeense verdediger loste hij een mooi strak schot waar de Roemeense goalie te laat op reageerde. Nederland kon gelijk na de goal weer op de penalty kill nadat Jelle Noblesse (Springfield Jr. Pics) een straf kreeg voor tripping. Dat doorstond Nederland prima en tien minuten voor tijd was het Jaidy van Mourik met zijn tweede goal van de avond. Hij pakte vanaf de linkerboarding de puck op ging slalommend naar rechts en legde de puck hard en laag in de verre hoek. De tweede goal voor de captain. Nederland kon cruisend naar het einde als met nog zes minuten te spelen Alpar Kovacs een game penalty en vijf minuten powerplay voor Nederland voor kneeing.

Maar Koen Raymakers (Grizzlys Wolfsburg) pakte nog even een slashing penalty drie minuten voor tijd. Maar Nederland kon het duel mooi uitspelen. Met nog een empty netter van Maxime Rentmeester. Weer drie punten in de pocket. MVP werd Jaidy van Mourik voor Nederland. Morgen is er een rustdag.

Foto: Nederland wint met 5-2 van Roemenië

 

Previous Dallas wint Western Conference, Arizona gaat verhuizen?
Next Vegas vierde na verlies tegen Anaheim, openen tegen Dallas