Vegas vierde na verlies tegen Anaheim, openen tegen Dallas


Foto: Twitter Vegas Golden Knights

Tijdens de laatste speeldag van de reguliere competitie in de NHL met zes wedstrijden waarbij Ducks-forward par excellence Frank Vatrano zijn derde hattrick van het seizoen en zijn zesde in zijn carrière scoorde. Omdat Vegas van Anaheim verloor moet Vegas nu de play-offs starten in en tegen Dallas. De Oilers ontvangen de LA Kings in ronde één van de play-offs. Puntenmagneet Nathan MacKinnon pakte het franchise record in Colorado af van legende Peter Stastny (toen Colorado Avalanche nog de Quebec Nordiques waren). Dankzij twee assists passeerde MacKinnon de 139 punten in één seizoen van Stastny en eindigde hij op 140.

LEES OOK: Dallas wint Western Conference, Arizona gaat verhuizen?

Minnesota Wild – Seattle Kraken 3-4

In een spannende derde periode (vijf goals over en weer) kwam Minnesota net te kort. De aansluitingstreffer (3-4) van Wild-star Brock Faber (goal) kwam net te laat. De resterende 65 seconden hield Kraken-goalie Joey Daccord (21 saves, 0.875) zijn doel schoon. Seattle won op het tandvlees de laatste wedstrijd van het seizoen maar dat helpt niets tegen de sportieve en financiële crisis die daar nu heerst. Terwijl Kraken-center Yanni Gourde (twee goals) de twee punten uit het vuur sleepte, zijn in de Emerald City de messen geslepen.

In de Seattle Times werd al druk gespeculeerd over het aanstaande vertrek van coach Dave Hakstol. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij publiekslievelingen en uitblinkers van vorig jaar zo de deur uit heeft laten lopen (Morgan Geekie, Alex Wennberg, Ryan Donato en Daniel Sprong). Daar heeft hij geen betere maar zelfs minder presterende spelers voor terug gehaald. Bovendien kampen de Kraken met al een tijdje met een sterk verminderde publieke belangstelling. Dat maakt de eigenaren nerveus. In Minnesota eindigt het seizoen rustiger.  De Wild verlengden deze week het contract van veteraan en topgoalie Marc André Fleury (23 saves, 0.885%). Hij gaat zijn laatste jaar als NHL-goalie in.

tekst gaat verder onder de video

Winnipeg Jets – Vancouver Canucks 4-2

De Jets stuurden een jonge talentvolle ijspiloot de Arena in en hij stelde niet teleur. De 21-jarige Rus Nikita Chibrikov (goal) scoorde tijdens zijn eerste NHL-wedstrijd. Verder onderstreepte Jets-center Cole Perfetti met twee goals zijn topvorm. Winnipeg gaat een pittige eerste ronde in de play-offs tegemoet. De Colorado Avalanche zijn hun tegenstander in een best of seven.

tekst gaat verder onder de video

Calgary Flames – San Jose Sharks 5-1

Met een shots on goal-verhouding van 37-17 wordt wel duidelijk dat alleen San José-goalie Georgi Romanov (14 saves, 1.000%) zich een echte haai mocht nomen. Hij verving Devin Cooley (18 saves, 0.783%) die net als de overige Sharks zich als een goudvisje gedroeg. De Flames hadden dus geen kind aan San José. Blake Coleman (goal en assist) liet de Sharks voelen hoe ze zijn geëindigd: als slechtste team uit de NHL. Something needs to change in San José.

tekst gaat verder onder de video

Colorado Avalanche – Edmonton Oilers 5-1

Met een gescratchte Leon Draisaitl en Connor McDavid kwamen de Oilers tamelijk verzwakt het ijs op in Colorado. De lawine aan doelpunten (vier stuks) die nr. een goalie van Edmonton Stuart Skinner  (negen saves, 0.692%) vervolgens om zijn oren kreeg, betekenden einde verhaal. Voor de Oilers en Skinner zelf. Na tien minuten en vijftien seconden in periode 1 had Colorado al dertien (!) keer op het doel van de Oilers geschoten.

Vier keer vloog de puck dus in het netje. Skinner werd ingeruild voor Calvin Pickard (dertien saves, 0.929). Die had het geluk dat Colorado het rustig aan ging doen na die 4-0. Misschien kan het geen kwaad om Oiler Jack Campbell terug te halen? Die scoort in de AHL een 0.920% savepercentage. Voor Colorado waren Valeri Nichushkin (twee goals) En Nathan MacKinnon (twee assists) het dynamiet dat de lawine veroorzaakte.

tekst gaat verder onder de video

Vegas Golden Knights – Anaheim Ducks 1-4

De eendjes vlogen over Vegas en scheten de glitterridders helemaal onder. Ongekend was de afstraffing die Stanley-cup winnaar van afgelopen seizoen te verduren kreeg. Als De Knights zo de play-offs ingaan tegen Dallas dan gaan ze met dubbele cijfers afgeschminkt worden. Powerducks van de avond waren goalie Lukas Dostal (32 saves, 0.970%) en uiteraard Frank Vatrano (drie goals).

tekst gaat verder onder de video

Los Angeles Kings – Chicago Blackhawks 5-4 OT

Na periode twee dacht de botox-adel uit Hollywood wel even de beentjes omhoog te kunnen doen. Met een comfortabele 3-1 voorsprong begonnen ze luierend aan de laatste periode. Maar zoals Islanders-coach en goalie-legend Patrick Roy altijd zegt: “in de NHL is een voorsprong van twee goals geen voorsprong”. Dat werd door de Blackhawks bevestigd. Ze draaiden de wedstrijd in periode drie volledig om en pakten met drie onbeantwoorde treffers zelfs een 4-3 voorsprong. Ryan Donato (goal) tipte op sluwe wijze een schot in het doel en leek daarmee de Blackhawks de winst te bezorgen.

Viktor Arvidsson (twee goals en een assist) trok de stand namens LA vlak voor tijd weer gelijk. In overtime tikte Adrian Kempe (goal en assist) al na zes seconden de winnende treffer in het net van Blackhawks-goalie Arvid Soderblom (30 saves, (0.857%). L.A. -center Philip Danault was met drie assists de architect van deze overwinning. Kings-goalie Cam Talbot had echter een horroravond: negen saves en een 0.692%. De Kings passeren Vegas en zijn nu derde geworden in de Pacific Division.

Previous Nederland loopt weg van Roemenië in derde periode
Next zondag 21 april start WK dames 1A met Nederland