Boston en Carolina pakken de eerste overwinning


Foto: Twitter Boston Bruins

De NHL play-offs zijn begonnen! Tijdens de eerste dag moesten de Toronto Maple Leafs zwaar gehavend (Bobby McMann en  William Nylander waren geblesseerd) een hongerige groep beren uit Boston van zich af houden. Met name Bruin Jake DeBrusk had zijn klauwen flink aangescherpt. We zagen hoe Leaf Max Domi demonstreerde dat hij behalve zijn voortanden ook wat verstandelijke vermogens is kwijt geraakt.


In Carolina stond Hurricanes-goalie Freddie Andersen na gezondheidsproblemen weer op het ijs. Zijn terugkeer leverde vuurwerk op.

LEES OOK: Vegas vierde na verlies tegen Anaheim, openen tegen Dallas

Carolina Hurricanes – New York Islanders 3-1

Tegen de Hurricanes mochten de Islanders proberen hun fantastische herrijzenis in de competitie een vervolg te geven tijdens de play-offs. De halverwege het seizoen ingevlogen hockeylegende Patrick Roy smeedde van de dolende Islanders een oorlogswapen dat met compact verdedigen de gaten in de defensie dichtte. Op die wijze bereikte het “andere” New York de play-offs. Carolina loste de hoge verwachtingen meer dan in. Met een topfitte selectie heeft coach Rod “the Bod” Brind’Amour een geoliede machine op het ijs gezet die naast oogverblindend aanvalsspel ook hard and on the edge  hockey kan spelen als het nodig is.

De terugkeer van Carolina’s goalie  Freddie Andersen (33 saves, 0.971 %) was een daverend succes. Wat de Islanders ook los lieten op het doel van de Hurricanes,  op één enkele treffer na wist Andersen alle salvo’s onschadelijk te maken. Hij was the nightmare on icestreet voor de Islanders. Zijn highlight-reel stop aan het begin van de derde periode is om in te lijsten. New York was de bovenliggende partij (SOG-ratio: 34-26 voor de eilandbewonders) maar de teams gaven elkaar geen duimbreed toe op het verdedigende vlak. De 3-1 is dan ook wat geflatteerd.

De derde treffer kwam uit een empty net-situatie die door Hurricanes-center Martin Necas (goal) koelbloedig werd afgerond: 3-1. De laatste 90 seconden konden de Islander niets meer forceren. Carolina superstar Evgeny Kuznetsov (goal en assist) en defenseman Brady Skjei (twee assists) waren eveneens in topvorm.

tekst gaat verder onder de video

Boston Bruins – Toronto Maple Leafs 5-1

Twee topfavorieten die elkaar meteen in de eerste ronde treffen: spektakel gegarandeerd! De Bruins worstelen al een paar maanden met de kwaliteit van hun spel. Door het wisselende niveau verspeelden ze de Presidents’ Trophy en de eerste plaats in hun divisie. Coach Jim Montgomery ziet sterspelers Brad Marchand en David Pastrnak falen tijdens de powerplays. Pastrnak heeft voor aanvang van deze match al zeventien wedstrijden niet gescoord tijdens de powerplay en Marchand al 41 keer niet. Daarom zijn beide spelers niet meer samen op één lijn gezet. Bij Toronto is het hele jaar al duidelijk dat ze offensief tot de allersterkste behoren. Op defensief gebied zijn ze kwetsbaar. De Leafs pakken regelmatig onnodige straffen en door de ernstige enkelblessure eerder dit seizoen van de weer herstelde goalie Joseph Woll,  is ook het doelmannen vraagstuk bij Toronto weer een hot topic. Voorlopig kiest coach Sheldon O’Keefe voor Ilya Samsonov.

Na de eerste puck drop was het binnen twee minuten raak. Toen zette NHL play-off-rookie John Beecher de TD Garden in Boston in lichterlaaie. De vierde lijn van de Bruins tikte de nog wat stroef spelende Leafs helemaal zoek en Beecher ronde van dichtbij fraai af: 1-0. Het gemis van met name William Nylander was de hele wedstrijd voelbaar maar dat weerhield de Leafs er niet van vol op de aanval te spelen. Bij die 1-0 achterstand kreeg Auston Matthews een niet te missen gelegenheid op de gelijkmaker. Uit een ietwat lastige hoek had hij een compleet leeg net voor zich. Matthews schoof de puck echter tegen de paal. Kort daarna zette Brandon Carlo de Bruins op een 2-0 voorsprong. De Leafs werden zo langzamerhand hoorndol van de octopus armen en -benen van Boston-goalie Jeremy Swayman (35 saves, 0.972%). Uitblinker Jake DeBrusk (twee goals en een assist) zette in periode twee de hoop van Toronto op een fraai resultaat bij het oud vuil.

game over

Daarbij kreeg hij wel hulp van Mad Max Domi. De Toronto-speler pakte bij een 3-0 achterstand in periode twee volkomen onnodig een penalty voor slashing. In de aanloop naar een face-off slashte hij Bad Boy Bruin Brad Marchand. Domi kon naar de ‘sin bin’ en zag hoe DeBrusk de 4-0 scoorde. Marchand kende een prima wedstrijd (twee assists) en is nu na legende Ray Bourque (161 punten) de meest succesvolle play off-speler in de geschiedenis van de Bruins (130 punten). In periode drie consolideerde Boston haar voorsprong. David Kampf redde voor de Leafs de eer maar Trent Frederic bracht met zijn empty net-goal de marge weer terug naar vier. End of game. De Leafs are down by one. Op naar game two.

Previous Nederland verslaat ook Kroatië en staat gedeeld eerste
Next Frankrijk maatje te groot voor Nederland