preview groep A wereldkampioenschap 2024 Praag


Foto: IIHF

Het IIHF wereldkampioenschap 2024 in Praag komt er weer aan en Face-Off blikt vooruit. Hopelijk brengt het veel spanning en kijkgenot met zich mee. 2023 was natuurlijk een bizar evenement met Letland als derde Duitsland als tweede en Canada als wereldkampioen. Slovenië en Hongarije degradeerden. En vorig seizoen promoveerden Groot Brittannië en Polen naar de elite.

LEES OOK: Canada goud, Duitsland zilver en brons voor Letland

Oostenrijk

Oostenrijk wil weer graag na dit wereldkampioenschap weer bij de elite blijven. Vorig jaar konden ze nipt degradatie voorkomen. En dat zal dit jaar niet anders zijn. De enige NHL speler is Marco Rossi van Minnesota Wild, zijn inbreng zal cruciaal zijn voor Oostenrijk.

Canada

Canada, als titelverdediger, beschikt over een geduchte line-up met een mix van ervaren krachten en getalenteerde jonge spelers die allen uitkomen in de NHL. Connor Bedard en goalie Jordan Binnington zijn spelers die het verschil kunnen maken. Al kunnen de spelers uit de gehele selectie zomaar MVP worden. Canada is een grote kanshebber voor een nieuwe wereldtitel.

tekst gaat verder onder de foto

Tsjechië

Tsjechië, spelend op eigen bodem, komt met acht NHL spelers aan de puck drop. En maar twee spelers van Tsjechisch kampioen Trinec. Hoewel de grote Tsjechische NHL-sterren nog in de play-offs zitten, vertrouwen ze op de ervaring en vaardigheid van spelers als Radko Gudas en NHL goalies Petr Mrazek en Karel Vejmelka om het team te leiden.

Denemarken

Denemarken, ondanks hun gebrek aan NHL spelers in vergelijking met sommige andere teams, heeft veerkracht getoond in het behouden van hun positie in de topdivisie. Onder leiding van nieuwe bondscoach Mikael Gath streven ze ernaar om de verwachtingen te overtreffen en een plek in de kwartfinales veilig te stellen.

Groot-Brittannië

Het recente succes van Groot-Brittannië op het hoogste niveau van de wereldkampioenschappen weerspiegelt hun groei als ijshockeynatie. Maar of ze een blijvertje zijn is afwachten.

Finland

Finland, komend van een enigszins teleurstellende prestatie in het vorige kampioenschap, streeft naar eerherstel en een terugkeer naar de strijd om de medailles. Maar of dat gaat lukken zonder een Finse NHL goalie en maar vier NHL spelers bestaand uit Mikael Granlund, Jesse Puljujarvi, Valtteri Puustinen en Olli Maatta valt nog te bezien.

Noorwegen

Noorwegen, heeft als doel overleven. Mats Zuccarello van de Minnesota Wild zal het team moeten dragen en dirigeren. Ook Noorwegen is een kanshebber voor degradatie.

Zwitserland

Zwitserland speelt altijd goed in de groepsfase maar zodra de play-offs beginnen gaat het mis.  Maar dit seizoen zijn er vijf NHL-spelers bij waaronder goalie Akira Schmid. Kan deze goalie van de New Jersey Devils tezamen met Nico Hischier en Nino Niederreiter ze nu verder helpen in de play-offs?

 

Previous Florida overklast Boston, comeback Vancouver
Next Preview groep B wereldkampioenschap 2024 Ostrava