Canada goud, Duitsland zilver en brons voor Letland


Foto: IIHF.com

Als je van te voren een top vier had moeten samen stellen had men denk ik niet gekozen voor Duitsland en Letland in de top vier maar eerder voor Zweden en Finland tussen Canada en Amerika. Maar zowel de Duitsers en de Letten verdienden het om bij de laatste vier te komen. Canada won goud, ze versloegen de Duitsers met 5-2 en de Letten wonnen in overtime van de Amerikanen voor het brons.

LEES OOK: Duitsland naar de finale tegen Canada

Canada – Duitsland 5-2

First blood was voor Duitsland waarbij John-Jason Peterka (Buffalo Sabres) vanaf de linker face-off cirkel Canada goalie Sam Montembeault (Montreal Canadiens) verraste met een strak schot boven de vanghandschoen. De goal werd nog gecheckt omdat de Canadezen dachten dat het off-side was, maar dat was het niet. Drie minuten later lag ook de eerste goal van Canada in het Duitse net. Een break-out over rechts op snelheid door Peyton Krebs (Buffalo Sabres). Hij kon de puck breed leggen op Samuel Blais (St. Louis Blues) en hij passeerde met een hard schot de Duitse goalie Mathias Niederberger (Red Bull Munchen). Dat bleek ook de eerste tussenstand.

De Duitsers pakten weer first blood in de tweede periode. Daniel Fischbuch (DEG Düsseldorf) kon door een mêlee van spelers de 2-1 scoren. Canada was zeer effectief op de powerplay. De enige powerplay die ze kregen in de wedstrijd werd gescoord. En dat was twee minuten voor het einde van de tweede periode. Lawson Crouse (Arizona Coyotes) zorgde voor de 2-2.

In de derde periode liepen de Canadezen weg van de Duitsers. Samual Blais scoorde zijn tweede, en captain Tyler Toffoli (Calgary Flames) zorgde voor de 4-2. Daarna was het verzet van de Duitsers gebroken en met een empty netter zorgde Scott Laughton (Philadelphia Flyers) voor de eindstand 5-2.

tekst gaat verder onder de video

U.S.A. – Letland 3-4 OT

Amerika dat verrassend verloor in de halve finale van Duitsland moest vol aan de bak tegen Letland. En Letland schreef geschiedenis want die pakten voor het eerst een medaille op een wereldkampioenschap. Na twintig minuten enerverend ijshockey stond er 2-2 op het scorebord. Roberts Bukarts (Vitkovice) opende de score voor de Letten, waarna Rocco Grimaldi (Rockford IceHogs) gelijk maakte voor Amerika. Janis Jaks (Litvinov) zette vier minuten voor de eerste break Letland weer op voorsprong. Maar met nog 57 seconden te gaan sloeg wederom Grimaldi toe. Hij scoorde zijn tweede goal.

In de tweede periode waren de Amerikanen oppermachtig maar liepen keer op keer tegen de beste speler van het toernooi aan. De Letse goalie Arturs Silovs (Vancouver Canucks) zorgde dat er niet gescoord werd door de Amerikanen. In minuut 46 pakte de Amerikanen dan voor het eerst de voorsprong in de wedstrijd om het brons. Matt Coronato (Calgary Flames) kon op een rebound van dichtbij dan Silovs passeren. Vanaf vijf minuten voor tijd stond de held van Letland op. Kristians Rubins (Calgary Flames) scoorde de gelijkmaker en anderhalve minuut in overtime zorgde hij voor een unicum door de game winning goal en zo de Letten de eerste medaille op een wk te bezorgen.

 

Previous Duitsland naar de finale tegen Canada
Next Vegas shutout Dallas en gaat naar de Stanley Cup finale