Preview groep B wereldkampioenschap 2024 Ostrava


Foto: IIHF

Het IIHF wereldkampioenschap 2024 in Tsjechië komt er weer aan en Face-Off blikt vooruit. Hopelijk brengt het veel spanning en kijkgenot met zich mee. 2023 was natuurlijk een bizar evenement met Letland als derde Duitsland als tweede en Canada als wereldkampioen. Slovenië en Hongarije degradeerden. En vorig seizoen promoveerden Groot Brittannië en Polen naar de elite.

LEES OOK: preview groep A wereldkampioenschap 2024 Praag

Frankrijk

Historisch gezien worstelt het met het scoren van goals, maar veel zal afhangen van vertrouwd gezicht Pierre-Edouard Bellemare samen met nieuwkomers zoals Enzo Cantagallo en Lucien Onno. Coach Philippe Bozon streeft ernaar om zich te handhaven met Frankrijk.

Duitsland

Na het behaalde zilver vorig jaar heeft het een ervaren team met coach Harold Kreis aan het roer. Belangrijke NHL spelers zijn onder andere JJ Peterka en Nico Sturm en sterke goalies met Philip Grubauer en Mathias Niederberger. Grootste afwezige is Moritz Seider de speler van de Detroit Red Wings.

Kazachstan

Relatief onervaren in vergelijking met andere teams, vertrouwen ze op wedstrijden tegen Polen en Frankrijk om hun elite status te behouden. Coach Galym Mambetaliev streeft ernaar voort te bouwen op de elfde plaats van vorig jaar en dat met een aantal spelers uit de Russische KHL.

Letland

Voor jaar winnaar van de bronzen medaille in eigen huis. Dit jaar zal het wat lastiger worden. Maar mits goalie Elvis Merzlikins in vorm is kunnen ze de play-offs wel behalen.  En als Rihards Bukarts weer zo op dreef is qua goals en assists moet dat zeker lukken

Polen

Vorig seizoen gepromoveerd vanuit Divisie IA, streven ze ernaar om in de topdivisie te blijven door Kazachstan of Frankrijk te verslaan. Belangrijke spelers zijn onder andere Krystian Dziubinski, Grzegorz Pasiut en Patryk Wronka.

Slowakije

Hopend op een beter kampioenschap na het missen van de play-offs vorig jaar. Coach Craig Ramsay leidt een team met zeven NHL spelers waaronder veelbelovend talent Juraj Slafkovsky naast veteranen Tomas Tatar en Pavol Regenda.

Zweden

Coach Sam Hallam leidt een team met maar liefst zeventien NHL spelers. De ervaren spelers zijn Adrian Kempe, Erik Karlsson en Viktor Hedman en het goalie trio bestaat uit Jesper Wallstedt, Filip Gustavsson en Samuel Ersson. Zweden wil revanche op 2023 toen ze in de kwartfinale met 3-1 verloren van Letland.

U.S.A.

Historisch gezien competitief, ze brengen een 21 NHL spelers en drie talenten uit de college groep. Jeff Petry is de meest ervaren man samen met Seth Jones om de jonge talenten als Matt Boldy, Trevor Zegras, Cole Caufield en Jake Sanderson aan te sturen. Met de beide Alex’en in de goal zit het wel goed Lyon en Nedeljkovic. Coach John Hynes kan met minder dan een halve finale niet tevreden zijn.

Previous preview groep A wereldkampioenschap 2024 Praag
Next New York Rangers op matchpoint, Dallas trekt stand gelijk