Philadelphia Flyers, kan Tortorella nog wat magie terugbrengen


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Philadelphia Flyers onder de loep.

LEES OOK: Arizona Coyotes, komt het nog goed in de zandbak?

terugblik seizoen 2022-2023

De Flyers stelden afgelopen seizoen teleur met een zevende plaats in de Atlantic Division. En daarmee op plek 26 in de League. Hun eindscore 31 keer winst, 38 keer verlies en dertien keer verlies na overtime of shootouts verraadt de problemen van de Phillies. Geen vermogen om een wedstrijd te “sluiten” of terug te komen van een achterstand. Ondanks de hondstrouwe steun van ruim 20.000 fans in de Wells Fargo Arenais het de laatste vijf jaar kommer en kwel voor ijshockey minnend Philadelphia. Slechts één keer (2020) werden de play-offs bereikt. De New York Islanders versloegen de Flyers toen in een thriller over zeven wedstrijden. Alle andere vier seizoenen werden de Flyers achtereenvolgens zesde (2019 en 2021), achtste en daarmee laatste (2022) en afgelopen jaar dus zevende (2023).

tekst gaat verder onder de YouTube video

Coach John Tortorella (categorie bullebak) werd vorig jaar zomer als nieuwe coach ingevlogen. Hij won in 23 jaar als hoofdcoach tot nu toe één Stanley Cup (2004) met Tampa Bay Lightning en bereikte met diverse teams twaalf keer de play-offs. Afgelopen seizoen heeft hij de spelers tot teleurstelling van de fans echter niet tot betere resultaten weten te brengen dan zijn voorgangers in het seizoen 2021-2022. Alain Vigneault werd in december 2021 ontslagen en zijn interim-opvolger Mike Yeo kon in mei 2022 zijn spullen pakken. Nu rust op John Tortorella de taak om de Flyers in zijn tweede jaar weer naar de elite van de NHL te coachen: de play-offs. Met welke spelerswijzigingen wil hij de Philadelphia Flyers uit hun as laten herrijzen?

de belangrijkste aanwinsten

Garnet Hathaway, forward

Hij startte het seizoen bij de Capitals maar vertrok in februari naar de Bruins. In totaal speelde hij 84 wedstrijden en 22 punten scoorde (dertien goals en negen assists). De ervaren 31-jarige  aanvaller tekende voor twee jaar bij de Flyers.

Marc Staal, defense

De 36-jarige man of Steel met Nederlandse roots was net als zijn broer Eric Staal een UFA bij de Florida Panthers. Hij speelde met een ijstijd van 20:56 minuten per play-off wedstrijd een sleutelrol in het successeizoen van de ruige Panthers. Pas in de finale bleken de Vegas Knights te sterk voor de wilde katten uit the sunshine state.

Marc Staal zal in ieder geval weer een broedertwist met Jordan Staal van de Hurricanes tegemoet kunnen zien. Jordan is de derde van de gebroeders Staal in de NHL. De jongste en vierde broer, Jared, is na een korte NHL-loopbaan al een paar jaar coach.

Sean Walker, defense

Deze 28-jarige verdediger komt van de LA Kings en bracht dat team in 70 wedstrijden dertien punten (drie goals en tien assists).

Cal Petersen, goalie

Cal Petersen (28) komt ook van de LA Kings en zal als backup  gaan fungeren indien er met de eerste twee goalies iets aan de hand is. Hij speelde tien wedstrijden tijdens het afgelopen seizoen (3,75 goals against average en .868 save percentage).

Ryan Poehling, forward

Hij speelde afgelopen seizoen 53 wedstrijden voor de Penguins en leverde veertien punten (zeven goals en zeven assists). Deze 24-jarige aanvaller tekende voor één jaar in Philadelphia.

belangrijkste vertrokken spelers

Ivan Provorov, defense

Vertrekt naar de Blue Jackets en met hem wandelen 27 dure punten (zes goals en 21 assists) de deur uit

Justin Braun, defense

De 36-jarige verdediger kondigde in April zijn hockeypensioen aan wat betreft de NHL. Vanaf september is hij in de Penny-DEL te zien (Duitse liga) bij de Straubing Tigers. In zijn laatste NHL-seizoen kwam hij tot slechts twee assists in ruim vijftig wedstrijden.

Kieffer Bellows, forward

Is een UFA. Hij kwam in oktober over van de New York Islanders. Hij speelde weinig (27 wedstrijden) en scoorde amper (drie goals).

Brendan Lemieux, forward

“De zoon van Claude ” tekende een éénjarig contract bij de Carolina Hurricanes. Vader en zoon Lemieux zijn vooral bekend van hun merkwaardige overtredingen (to put it mildly). Brendan lijkt echt op zijn vader (nr. 2 op de lijst van meest gehate NHL-spelers). Hij en vader Claude hebben beiden een andere speler gebeten. Brendan werd in 2021 als LA Kings-speler vijf wedstrijden geschorst voor het bijten van Brady Tkachuk.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Helaas komt Brendan niet in de buurt van zijn vader als het gaat om fraaie hockeyprestaties (Claude was naast een monster op het ijs ook een topspeler). Het afgelopen seizoen scoorde Brendan Lemieux slechts negen punten (twee goals en zeven assists) in 45 wedstrijden voor de LA Kings en de Flyers.

Kevin Hayes, forward

Hij vervolgt zijn loopbaan in St. Louis bij de Blues. Kevin Hayes laten gaan, betekent voor de Flyers dat ze afscheid nemen van 54 punten in 81 wedstrijden (achttien goals en 36 assists).

James van Riemsdyk, forward

Tekende een éénjarig contract bij de Boston Bruins. Met het vertrek van Van Riemsdyk wandelen weer 29 punten de Arena uit in Philadelphia (twaalf goals en zeventien assists). Ook Van Riemsdyk heeft via vader Frans Nederlandse wortels.

Tony DeAngelo, defense

Werd afgelopen juli uit zijn contract gekocht en tekende voor één jaar bij de Carolina Hurricanes. Ook nu laten de Flyers weer een koffer vol punten de deur uit rollen. DeAngelo kwam in 70 wedstrijden tot 42 punten (elf goals en 31 assists).

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Emil Andrae, defense 

De 21-jarige verdediger werd door Flyers directeur spelersontwikkeling Riley Armstrong al vergeleken met voormalige defensiegrootheid Kimmo Timonen. Emil Andrae presteerde in de Zweedse Hockey liga bij HV71 prima. 26 punten (zes goals en twintig assists) in 51 wedstrijden en kwam daarnaast tot zes punten in tien wedstrijden in de AHL.

Tyson Foerster, forward

De 21-jarige talentvolle aanvaller was dit jaar een diamant in de kolenmijn van Philadelphia. In maart viel hij tijdelijk in en toen noteerde Tyson Foester zeven punten in acht duels voordat hij terugkeerde naar de AHL. In die AHL noteerde hij 48 punten in 66 wedstrijden. Het is te verwachten dat hij een plek in de eerste of tweede lijn zal krijgen.

tekst gaat verder onder de foto

Tyson Foerster Foto: Instagram Tyson Foerster

Elliot Desnoyers, forward

Speelde afgelopen seizoen 65 wedstrijden in de AHL (23 goals) en maakte eind februari zijn debuut in de NHL voor de Flyers. Hij scoorde niet in de vier gespeelde wedstrijden.

Egor Zamula, defense

De 23-jarige verdediger moet komend jaar echt doorbreken. Afgelopen seizoen scoorde hij negentien punten in de AHL tijdens 44 wedstrijden en had in veertien NHL-wedstrijden vier assists.

Gaat Philadelphia Flyers naar de play-offs?

De hoop is gericht op de terugkeer van aanvallers Sean Couturier en Cam Atkinson. Beide spelers waren met ernstige blessures en zware operaties een half seizoen (Couturier) en een compleet seizoen uit de running (Atkinson).

De verwachting is dat beide sterspelers vanaf tien oktober weer in de eerste drie lijnen op het ijs zullen staan. Lukt dat niet, dan zijn de Phillies opgezadeld met een verzwakte aanval. Extra aanvalskracht en één of twee sterke verdedigers zouden geen kwaad kunnen. Het oogt nu nog fragiel. Met beide fit is de kans reëel dat men de play-offs kan halen.

Verwachte opstellingen

Scott Laughton – Sean Couturier – Travis Konecny
Joel Farabee – Morgan Frost – Owen Tippett
Cam Atkinson – Noah Cates – Tyson Foerster
Nicolas Deslauriers – Ryan Poehling – Garnet Hathaway

Cam York – Marc Staal
Travis Sanheim – Rasmus Ristolainen
Nick Seeler – Sean Walker

Carter Hart
Carl Petersen
Samuel Ersson

Previous Arizona Coyotes, komt het nog goed in de zandbak?
Next Detroit Red Wings, veel ijstijd voor Daniel Sprong?