Detroit Red Wings, veel ijstijd voor Daniel Sprong?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Detroit Red Wings onder de loep.

LEES OOK: Philadelphia Flyers, kan Tortorella nog wat magie terugbrengen

Terugblik seizoen 2022-2023

Afgelopen seizoen was het wederom een kleurloos seizoen voor de Red Wings. Van de 82 wedstrijden gingen er maar liefst 37 verloren. Daar stonden 35 overwinningen en tien overtime/shootout tegenover. Daarmee eindigden ze als voorlaatste in de Atlantic Division. En op plek 24 in de League. De schijn bedriegt wel een beetje. Ze eindigden met twaalf punten voorsprong op de hekkensluiter Montreal Canadiens en hadden twaalf punten achterstand op de vierde plaats van de Florida Panthers de verliezend finalist van dit jaar.

Het grote probleem is goals scoren! De Panthers kregen 273 goals tegen en de Wings 279. Op dat vlak ontliepen ze elkaar weinig maar de Panthers vonden 290 keer het net en de Wings slechts 240 keer. Het was tevens de zesde achtereenvolgende keer dat ze de play-offs niet haalden. Om dat doel wel te halen voor het komende seizoen zetten ze in Detroit vol in op nieuwe aanvallers.

Back in the play-offs?

Het legendarische team uit Detroit staat komend seizoen natuurlijk extra in de spotlights omdat Daniel Sprong in het rood-wit de Red Wings van extra scorend vermogen gaat voorzien. Het team is one of the original six en in het bezit van maar liefst elf Stanley Cups en is daarmee het derde meest succesvolle team in de geschiedenis van de NHL. Na de Montreal Canadiens en de Toronto Maple Leafs. Ja, de Red Wings zijn dus het succesvolste team uit de Verenigde Staten. En beroemd en berucht vanwege de Russian five uit de jaren negentig waarmee ze back to back Stanley Cup-overwinningen behaalden.

In 2008 wonnen ze voor het laatst de Stanley Cup en in het seizoen 2016-2017 eindigde hun 25 jaar (!) onafgebroken aanwezigheid in de play-offs. Het is dan ook bittere noodzaak dat Sprong en de andere aangetrokken aanvallers meteen productief zijn want de Detroit Red Wings hebben sindsdien de play-offs niet meer gehaald.

Komend seizoen moet onder leiding van coach Derek Lalonde en general manager Steve Yzerman de prachtige Little Caesars Arena weer gastheer van de play-offs worden. De hypermoderne en 863 miljoen dollar kostende arena biedt ruimte aan de bijna 20.000 fans van de Red Wings die snakken naar het succes van de jaren voor 2017.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instragram Little Ceasars Arena

Met welke aanpassingen heeft het management dat nieuwe succes voor ogen?

Belangrijkste aangetrokken spelers

Alex DeBrincat, forward

De 25-jarige goalgetter Alex DeBrincat tekende een vierjarige miljoenendeal (bijna acht miljoen per jaar) voor de Red Wings. En is hun grootste investering van wie terecht het meeste wordt verwacht. Hij scoorde 27 goals voor de Ottawa Senators in de 82 wedstrijden van het afgelopen seizoen. Twee keer scoorde hij 41 treffers in een seizoen. Dat was voor de  Chicago Blackhawks in 2018-2019 en 2021-2022. Detroit heeft geen veertig plus scorende speler meer gehad sinds Marian Hossa in 2008-2009.

T.J. Compher, forward

Deze 28-jarige ervaren aanvaller is de tweede grote investering van de Red Wings voor de lange termijn. T.J. Compher is een multifunctionele aanvaller die op elke plek en in elke situatie kan spelen. Een kameleon van een aanvaller dus. Hij tekende een vijfjarig miljoenencontract  (5,1 miljoen dollar per jaar) nadat hij afgelopen seizoen zijn meeste assists gaf. Vijfendertig en zijn meeste punten behaalde in 82 wedstrijden voor de Colorado Avalanche. Naast de 35 assists scoorde hij ook nog zeventien goals.

Dat oude team van hem kent een beruchte rivaliteit met de Red Wings. En Compher kan zijn borst nat maken als hij op bezoek gaat in Colorado.

Klim Kostin, forward

24 jaar oud is Klim Kostin en hij tekende een tweejarig contract. Kostin komt over van de Edmonton Oilers. Kostin is ook een beetje een rough guy, je moet niet met hem sollen. Hij speelde afgelopen seizoen 57 wedstrijden en behaalde zijn beste resultaat met 21 punten (11 goals en 10 assists).

Daniel Sprong, forward

Sprong tekende als 26-jarige meteen bij de Red Wings nadat hij unrestricted raakte. General Manager Steve Yzerman was tijdens een persconferentie en een interview met de Detroit Free Press opvallend expliciet over het aantrekken van Daniel Sprong: ” ik houd van zijn manier van spelen en hoe hij scoort, we hebben voor ons en voor hem een prima deal.” De andere grote krant van Detroit (The Detroit News) bestempelde Sprong als een A-klasse aankoop: hoog potentieel, weinig risico. Logisch dat ze zo enthousiast zijn: gezien de geringe ijstijd die Dave Hakstol van de Seattle Kraken hem gunde, heeft Sprong met zijn 21 treffers en 25 assists zijn absolute punten record neergezet in zijn carrière: 46 punten in 66 wedstrijden met een effectiviteitspercentage van 14,3.

Sprong tekende voor een jaar en gaat twee miljoen dollar verdienen waarmee hij zijn salaris bijna verdrievoudigt ten opzichte van vorig jaar. Veel spelers tekenen op dit moment een of twee jarige deals vanwege het feit dat de salarycap bij veel teams vanaf 2024-2025 een stuk hoger ligt. Zij kunnen dan een nog betere deal eruit slepen voor de langere termijn. Voor de teams zijn sommige korte contracten veilig. Je investeert een jaar in een speler maar als het niet rendeert, drukt de speler niet meteen langdurig op de salarishuishouding.

Shayne Gostisbehere, defense

De 30-jarige no-nonsense verdediger tekende net als Sprong een een jarige deal. Hij heeft een sterk linkerschot tijdens een powerplay-situatie. Shayne Gostisbehere speelde een prima seizoen bij de Arizona Coyotes en de Carolina Hurricanes met 28 assists en dertien goals (41 punten) in 75 wedstrijden.

Justin Holl, defense

Justin Holl is 31 en een speler die balans brengt in het spel. Veel ervaring meeneemt en over een sterk rechterschot beschikt . Hij tekende een driejarige deal nadat hij afgelopen seizoen voor de Maple Leafs achttien punten behaalde in 80 wedstrijden (twee goals en zestien assists).

Jeff Petry, defense

Deze ervaren 35-jarige verdediger zou terug keren op het oude nest van de Canadiens maar het werd toch Detroit. Nadat hij 61 wedstrijden 31 punten liet noteren bij de Penguins (vijf goals, 26 assists). De in Michigan geboren veteraan startte zijn carrière in Edmonton en vertrok daarna naar de Canadiens in Montreal waar hij een succesvolle periode kende tussen 2017 en 2021 (elk seizoen meer dan 40 punten). Na zijn uitstapje naar Pittsburgh gaat hij nu dus de defensie van de broodnodige power en ervaring voorzien.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Jeff Petry

Alex Lyon, goalie

De 30-jarige doelman komt van de Florida Panthers en tekende voor twee jaar. Hij speelde een grote rol in het succesvolle seizoen van de Panthers maar verloor zijn plek uiteindelijk weer aan een in topvorm verkerende Sergei Bobrovski. Alex Lyon zal met James Reimer gaan knokken wie tweede doelman wordt achter Ville Husso.

James Reimer, goalie

Deze 35-jarige doelman tekende een een jarig contract en hij zal vooral als ervaren back-up fungeren. Hij scoorde afgelopen seizoen een 12-21-8 met een 3.48 goals against average. En een .890 save percentage en drie shutouts in 43 games voor de San Jose Sharks.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Filip Zadina, forward

Ging akkoord met het ontbinden van zijn meerjarige contract. Na zijn gehypte draft in 2018 (als zesde) werd zijn verblijf geen succes. 28 goals en 40 assists in 190 wedstrijden. Hij tekende op tien juli een een jarige deal met de San Jose Sharks.

Dominik Kubalik, forward

Verhuist naar de Ottawa Senators als onderdeel van de deal met Alex DeBrincat. Hij was de derde topscorer in Detroit afgelopen seizoen met twintig treffers en 45 punten in 81 wedstrijden.

Pius Suter, forward

De 27-jarige Zwitser was unrestricted aan het einde van het seizoen dat hij afsloot met 24 punten (14 goals en tien assists). Pius Sutter gaat naar Vancouver Canucks.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Simon Edvinsson, defense

De zesde keuze uit de draft van 2021 heeft een mooie toekomst voor de boeg maar een schouderoperatie houdt hem zeker tot november van het ijs.

Marco Kasper, forward

De achtste keuze uit de draft van 2022 zal waarschijnlijk zijn ontwikkeling bij de Grand Rapids vervolgen.

Albert Johansson, defense

Deze 22-jarige verdediger speelde vorig seizoen zijn eerste professionele seizoen in Amerika bij de Grand Rapids. Kan deze zomer wel eens de aansluiting naar de selectie vinden.

Proffesional Try-out Contract

Rookie Cameron Hillis mag proberen via een PTO een contract af te dwingen. Maakte zijn NHL debuut bij Montreal. Al bleef het bij een wedstrijd.

Gaan de Red Wings naar de play-offs?

Pure kwaliteit had Detroit nodig. Met Debrincat komt dat in de eerste lijn zeker op het ijs en met Compher en Sprong halen ze extra diepte. Steve Yzerman gaf aan dat ze nu wel klaar zijn met het investeren in grote namen maar of het genoeg is om de play-offs te spelen na die zeven seizoenen op rij niet gehaald te hebben?  De Amerikaanse pers geeft aan dat ze beslissende spelers moesten binnen halen om te groeien. Bij de aanvallers lijkt dat te lukken maar is de defensie sterk genoeg?

Verwachte lijnen

Alex DeBrincat – Dylan Larkin – Lucas Raymond
Klim Kostin – J.T. Compher – David Perron
Michael Rasmussen – Andrew Copp – Christian Fischer
Robby Fabbri – Marco Kasper – Daniel Sprong

Jake Walman – Moritz Seider
Ben Chiarot – Jeff Petry
Olli Maatta – Justin Holl

Ville Husso
Alex Lyon
James Reimer

Previous Philadelphia Flyers, kan Tortorella nog wat magie terugbrengen
Next Washington Capitals te laat de jeugd ingepast?