Washington Capitals te laat de jeugd ingepast?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Washington Capitals onder de loep.

LEES OOK: Detroit Red Wings, veel ijstijd voor Daniel Sprong?

terugblik seizoen 2022-2023

De Capitals kenden wederom een teleurstellend seizoen. De Stanley Cup-winnaars van 2018 vlogen vanaf 2019 steeds na de eerste ronde uit de play-offs maar afgelopen seizoen werden die play-offs niet eens gehaald. Het seizoen eindigde op een anonieme zesde plaats in de Metropolitan divisie. En op plek 25 in de league. Dat is een enorme terugval gezien het feit dat de ruim 19.500 fans in de Capital One Arena de Caps vanaf 2019 tot en met 2022 elk jaar divisiekampioen zagen worden.

De selectie van de Capitals lijkt opgebrand en het management heeft niet op tijd doorgeselecteerd. Het resulteerde dit seizoen in een 35 overwinningen, 37 nederlagen en tien keer verlies na overtime of shootouts. En een voor de Capitals beschamend doelsaldo van -10. Hoe geweldig het trackrecord van living legend Alex Ovechkin ook is. Geen enkele NHL-speler kan in zijn eentje een seizoen redden. Hockey is en blijft een teamsport. Voor komend seizoen zet het management dan ook in op het inpassen van jonge spelers in de nieuwe selectie. Dat wordt gedaan door een jonge coach Spencer Carbery die geen NHL-ervaring heeft maar wel gepokt en gemazeld is in het werken met jonge spelers.

Wat gaan de Capitals dus veranderen om komend seizoen weer king of the hill te kunnen worden?

De belangrijkste aanwinsten

Spencer Carbery, coach

De Washington Capitals starten met Spencer Carbery als nieuwe coach. Hij debuteert als hoofdcoach en komt over van de Toronto Maple Leafs waar hij de afgelopen twee jaar als assistent werkte. General manager Brain McLellan zwaait sinds 2014 de scepter bij de Capitals en met de onervaren Carberry vergroot hij zijn greep op de dagelijkse gang van zaken. Samen met aanvoerder Alex Ovechkin zal hij de nieuwe coach aansturen, zo is de verwachting.

tekst gaat verder onder de foto

Spencer Carbery Foto: Instagram Washinton Capitals

Max Pacioretty, forward

Een echte goalgetter, scoorde al meer dan zes keer 30+ in een seizoen. Deze 34-jarige veteraan zal voor de eerste twee lijnen aangetrokken zijn. Max Pacioretty komt van de Hurricanes waar hij in vijf wedstrijden drie keer scoorde en door een gescheurde achillespees bijna het complete seizoen miste. Hij is nog steeds niet fit. Voor de Caps is het te hopen dat hij zijn oude niveau terug kan vinden. Hij tekende voor één jaar.

 Joel Edmundson, defense

Deze 30-jarige komt van de Montreal Canadiens en moet in de behoefte aan sterke verdedigers voorzien. Ook Edmundson komt terug van een zware blessure. Hij speelde na zijn schouderoperatie de laatste 22 wedstrijden en komt dus fit naar Washington. Zijn seizoenstotaal over 66 wedstrijden, met een gemiddelde van ruim 19 minuten per gespeelde wedstrijd, was dertien punten (twee goals en elf assists).

Belangrijkste vertrekkende spelers

Matt Irwin, defense

Vertrekt voor één jaar naar de Vancouver Canucks. Hij speelde 61 wedstrijden afgelopen seizoen en stond gemiddeld dertien minuten op het ijs. Hij scoorde slechts vijf punten (twee goals en drie assists).

Conor Sheary, forward

Hij tekende voor drie jaar bij Tamp Bay Lightning. Als enige speelde hij alle 82 wedstrijden en bracht 37 punten mee naar huis (vijftien goals en 22 assists).

Craig Smith, forward

Craig Smith speelt volgend jaar in Dallas bij de Stars en tekende voor één jaar. De laatste drie maanden van het vorige seizoen speelde hij voor de Boston Bruins en scoorde in 22 wedstrijden zes punten (vijf goals en één assist).

Peter Laviolette, coach

Zat het afgelopen seizoen in zijn laatste contractjaar. De Capitals laten hem gaan omdat ze al drie keer op rij in de eerste ronde van de play-offs waren uitgeschakeld en dit jaar voor het eerst in tien jaar de play-offs niet haalden. In juni maakten de New York Rangers bekend dat Laviolette hun nieuwe coach wordt.

Carl Hagelin, forward

na een jaar blessureleed gaat de 35-jarige Zweed Carl Hagelin met pensioen. Won twee Stanley Cups met de Pens.

Welk talenten gaat mogelijk minuten maken

Alexander Alexeyev, defense

De 23-jarige verdediger wordt naar alle waarschijnlijkheid hun zevende verdediger. Hij speelde afgelopen seizoen 32 wedstrijden nadat hij herstelde van een zware schouderoperatie.

Hendrix Lapierre, forward

Lapierre speelde afgelopen seizoen in de AHL en won met Hershey de Caldercup. Hij speelde zes keer voor de Capitals in de NHL. Voor het komende seizoen zal de 21-jarge aanvaller op trainingskamp moeten laten zien of hij bij de selectie hoort anders keert hij terug naar Hershey in de AHL.

Ivan Miroshnichenko, forward

Pas negentien jaar oud is deze talentvolle aanvaller en de Capitals laten hem komend jaar naar alle waarschijnlijkheid rijpen in de AHL bij Hershey. Hij komt over uit de Russische Kontinental Hockey Leauge. De kans bestaat echter dat de aanvaller in de loop van het seizoen toch aansluit bij het hoofdteam en in de NHL aan de slag kan gaan. Ook Ivan Miroshnichenko komt uit een zwaar medisch hersteltraject. Hij is eindelijk kankervrij nadat hij zware therapie heeft ondergaan tegen de ziekte van Hodgkin.

tekst gaat verder onder de foto

Ivan Miroshnichenko Foto: Instagram Ivan Miroshnichenko

Vincent Iorio, defense

Debuteerde afgelopen seizoen bij Hershey in de AHL en in de NHL bij Washington. Ondanks zijn jonge leeftijd (20) heeft hij kans op meer NHL speelminuten mits hij de voorbereiding goed doorkomt.

Gaan Washington Capitals de play-offs halen?

General manager Brian MacLellan blijft op zoek naar een extra aanvaller die tussen de 25 en 30 jaar oud is en regelmatig 25+ goals scoort. Dat is noodzakelijk omdat Pacioretty naar alle waarschijnlijkheid het begin van het seizoen gaat missen. De Capitals hebben kwaliteit in de breedte nodig om weer de top van het ijshockey te bereiken, zo geeft het management aan. Een extra goalie kan ook geen kwaad. Misschien via een wildcard plek kunnen ze de play-offs bereiken maar dan moet Ovi weer 50+ goals scoren.

Verwachte opstellingen:

Alex Ovechkin – Dylan Strome – Tom Wilson
Max Pacioretty – Evgeny Kuznetsov – T.J. Oshie
Connor McMichael – Nicklas Backstrom – Anthony Mantha
Aliaksei Protas – Nic Dowd – Sonny Milano

Martin Fehervary – John Carlson
Rasmus Sandin – Nick Jensen
Joel Edmundson – Trevor van Riemsdyk

Darcy Kuemper
Charlie Lindgren

Previous Detroit Red Wings, veel ijstijd voor Daniel Sprong?
Next Gaat rebuild St. Louis Blues snel resultaat opleveren?