Vegas Stanley Cup winnaar 2023, Jonathan Marchessault MVP

Vijf wedstrijden waren genoeg om de finale voor de Stanley Cup te winnen voor Vegas Golden Knights. Ze versloegen in wedstrijd vijf met maar liefst 9-3 de Florida Panthers. Jonathan Marchessault werd verkozen tot de Most Valuable Player en won de Conn Smythe troffee.

De handshake na het einde van de finale

Vegas Golden Knights – Florida Panthers 9-3 (Vegas wint finale met 4-1)

Florida trad aan zonder Matthew Tkachuk die in game drie een gebroken borstbeen opliep maar game vijf spelen lukte echt niet meer.

Na elf minuten in de eerste periode scoorde Mark Stone de openingstreffer. Hij deed dat shorthanded. Twee minuten later was het Nicholas Hague die de 2-0 op het scorebord zette. Deze goal was wat controversieel want Florida goalie Sergei Bobrovsky dacht dat hij hem gered had maar een losse puck kon door wat poke checks toch de goal in verdwijnen. De Panthers deden wat ze moesten doen. Snel scoren in de tweede periode.

Dat deden ze via Aaron Ekblad. Die speelde met een gebroken voet, gescheurde buikspier, en een schouder die twee keer uit de kom was geschoten. Nadat in minuut dertig en tweeëndertig Vegas weer twee keer scoorde was het verzet gebroken. Alec Martinez en Reilly Smith zorgde voor de 4-1 tussenstand. Mark Stone scoorde zijn tweede goal van de avond en twee seconden voor de zoemer voor het einde van de tweede periode was het ook nog Michael Amadio die na veertig minuten zorgde voor een 6-1 tussenstand.

Het feest kan beginnen

Er zijn gekkere dingen gebeurd in het ijshockey maar een 6-1 achterstand goedmaken dan hebben de Panthers een wonder nodig. Dat gebeurde dus ook niet. Want Ivan Barbashev maakte de 7-1. Toen was er nog elf minuten te spelen. De beide Sammen maakte het wat dragelijker voor Florida. Sam Reinhart en Sam Bennett zorgden voor de 7-3. Waarna Mark Stone zijn hattrick compleet maakte met de 8-3 en het slotakkoord was voor Nicolas Roy. En zo won Vegas Golden Knights in het zesde jaar na oprichting voor het eerst de Stanley Cup.