Arizona Coyotes, komt het nog goed in de zandbak?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Arizona Coyotes onder de loep.

LEES OOK: Montreal Canadiens al drie jaar ‘under construction’

Terugblik seizoen 2022-2023

Het afgelopen seizoen werd natuurlijk gekenmerkt door de soap omtrent het stadion. In augustus 2021 werd door het bestuur van de gemeente Glensdale in Arizona het contract van de Arizona Coyotes opgezegd om te spelen in de Gila River Arena. Men moest op zoek naar een nieuw stadion. Het werd de Mullet Arena met een capaciteit van 5000 toeschouwers. Desalniettemin leverde het geen hoogvliegend resultaat op. In de league eindigde de Coyotes op plek 27. In de Central Division werd men zevende. 28 maal winst, veertig keer verlies en veertien keer het onderspit gedolven tijdens overtime of shootouts. Een verschil van -71 goals, want voor 228 en tegen 299. We moeten er wel bij aantekenen dat een ervaren speler als Andrew Ladd er het hele seizoen uit lag. En Andrew Ladd heeft op tien september zijn pensioen aangekondigd.

tekst gaat verder onder de foto

Aanvaller Clayton Keller was de beste met 86 punten. 37 goals en 49 assists. Er waren maar twee verdedigers die boven de tien punten kwamen. Juuso Valimaki met 34 punten (4G, 30A) en J.J. Moser met 31 punten (7G, 24A). De goalies hielpen ook niet echt mee. Connor Ingram had een save percentage van .907 met een goals against average 3.37 en Karel Vejmelka met .900 en goals against average 3.34.

belangrijkste aangetrokken spelers

Matt Dumba, defense

Na tien jaar Minnesota Wild toe aan een nieuwe stap. De fysiek sterke verdediger Matt Dumba met aanvallende kwaliteiten scoorde vorig seizoen vier goals en gaf tien assists. Staat gemiddeld twintig minuten op het ijs per wedstrijd. De laatste vier jaar wel vaak geblesseerd geweest.

Matt Dumba, Foto: Jess Starr/The Hockey Writers

Alexander Kerfoot, forward

Alexander Kerfoot kreeg als free agent een contract voor twee jaar van zeven miljoen euro. Zal even wennen zijn voor de aanvaller van spelen voor 20.000 toeschouwers naar 5.000. Goed voor tien goals en 22 assists afgelopen seizoen bij de Leafs.

Jason Zucker, forward

De forward van de Penguins komt voor een jaartje naar Arizona en incasseert 5,7 miljoen. Jason Zucker was goed voor 27 goals en 21 assists. Wanneer volledig fit een snelle en gevaarlijke aanvaller.

Nick Bjugstadt, forward

Werd op 2 maart 2023 getrade door Arizona naar de Edmonton Oilers. De Oilers wilde Nick Bjugstadt graag houden maar door hun capspace konden ze hem niet houden en gaat hij weer terug naar Arizona. Een grote sterke forward voor de bottom six die goed was vorig seizoen met zeventien goals en twaalf assists.

Troy Stecher, defense

Werd getrade op 3 maart 2023 door Arizona naar Calgary Flames. En werd weer teruggehaald door Arizona. Een eenjarig contract voor Troy Stecher. Een bruikbare verdediger.

apart geval

Alex Galchenyuk, forward

werd gecontracteerd door Arizona maar Alex Galchenyuk contract werd dertien dagen later alweer ontbonden. Hij werd  gearresteerd voor rijden onder invloed eindigend tegen een reclamebord en racistische opmerkingen tegen de politie. Inmiddels is hij speler in Rusland bij SKA St. Petersburg.

belangrijkste vertrokken spelers

Patrik Nemeth, defense

Niet veel punten gepakt maar wel een grote stevige verdediger die verhuist naar de Zwitserse competitie.

Zack Kassian, forward

lang geblesseerd geweest. Heeft maar 51 wedstrijden gespeeld twee assists en minus achttien. Mag nu via een professioneel try out een contract verdienen bij de Ducks. Daar kan hij van waarde zijn door de jeugdige talenten te beschermen.

Christian Fischer, forward

gaat naar Detroit. Neemt 27 (13G, 14A) punten mee naar de Red Wings.

talenten die minuten kunnen gaan maken

Logan Cooley, forward

de nummer drie draft pick 2023 zal speeltijd gaan krijgen van coach Andre Tournigy. Had op het wk voor junioren in zeven wedstrijden veertien punten (7G, 7A).

Dylan Guenther, forward

gaat ook een kans krijgen. Een aanvallende speler die ook zijn verdedigende taken niet vergeet. Scoorde op het jeugd wk de game winning goal in de finale en maakte daarmee Canada wereldkampioen.

Conor Geekie, forward

Geekie moet het laten zien op het developmont camp dat hij NHL waardig al is. De 19-jarige aanvaller gaat mee in het team of mag aansterken in de WHL.

Proffesional Try-out contract

Ryan Dzingel een 31-jarige forward speelde twee jaar geleden al bij Arizona. Vorig seizoen in de AHL maar was lange tijd geblesseerd. Mag zich nu via een PTO proberen een contract af te dwingen bij de Yotes.

Gaat Arizona Coyotes de play-offs halen?

Zo slecht als afgelopen seizoen zal het niet gaan met de Coyotes. Er is goed getrade en een aantal free agents binnengehaald. Ze blijven alleen wel met twee matige keepers in de weer. Net geen play-offs in de sterke Central Division.

vermoedelijke lijnen

Clayton Keller – Barret Hayton – Nick Schmaltz
Matias Maccelli – Jack McBain – Lawson Crouse
Jason Zucker – Nick Bjugstad – Travis Boyd
Alexander Kerfoot – Logan Cooley – Dylan Guenther

J.J. Moser – Sean Durzi
Juuso Valimaki – Matt Dumba
Travis Dermott – Michael Kesselring

Karel Vejmelka
Connor Ingram

Previous Montreal Canadiens al drie jaar 'under construction'
Next Philadelphia Flyers, kan Tortorella nog wat magie terugbrengen