Montreal Canadiens al drie jaar ‘under construction’


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Montreal Canadiens onder de loep.

LEES OOK: San Jose Sharks, hoe nu verder zonder Erik Karlsson?

Terugblik seizoen 2022-2023

De Canadiens, ook wel Habs genoemd, verloren in 2021 de Stanley Cup-finale van Tampa Bay Lightning (het beruchte Covid-19 seizoen) maar als we naar de afgelopen vijf jaar kijken dan is die finaleplaats een uitzondering. De Canadiens teren al heel lang op een geweldig verleden. Het team heeft de meeste Stanley Cups in zijn bezit. En als lid van de original six met (Detroit, Chicago, Boston, New York Rangers en Toronto) won het tussen 1909 en 2023 maar liefst 24 keer die felbegeerde Stanley Cup. In 1993 kon deze cup voor het laatst getoond worden aan de fans in het Bell Centre (21.000 zitplaatsen) te Montreal.

De laatste jaren is het behalen van de play-offs eerder uitzondering dan regel. Het verleden is prachtig maar het heden stemt somber voor de Canadiens, dat gold ook voor het afgelopen seizoen. In 2022-2023 scoorden de Habs een teleurstellende 31-45-6 in 82 wedstrijden. De achtste en laatste plaats in de Atlantic Division was het troosteloze resultaat. En plek 28 in de League. Wat weten we over het team dat komend seizoen in ieder geval gaat proberen weer eens een play-off plaats te behalen in diezelfde zware Atlantic Division? De teloorgang na 2021 was mede te danken aan de zware blessures die Carey Price daarna troffen. Hij had een save percentage in de play-offs 2019-2020 .936 en goals against average 1.78. In 2020-2021 haalde hij .924 en 2.28. Mentale en fysieke klachten zorgen dat hij sinds april 2022 niet meer heeft gespeeld. En kwam in het seizoen 2021-2022 maar tot vijf wedstrijden.

tekst gaat verder onder de video

Under Construction

Het management van de Canadiens ziet het afgelopen jaar als een eerste stap naar het opnieuw opbouwen van het team. Na het succesvolle seizoen 2020-2021 is er veel ervaring verloren gegaan en moest het team weer opnieuw opgebouwd worden. Komend seizoen blijken er weer veel spelers te vertrekken. Volgend jaar (met een ruimere salarycap) willen de Canadiens een slag slaan in het weer opbouwen van een play-off waardige organisatie die uiteindelijk kan strijden om de Stanley Cup.

De belangrijkste aanwinsten

Alex Newhook, forward

De 22-jarige aanvaller is via een ruil met de Avalanche binnengehaald en tekende voor vier jaar. Newhook won met Colorado in 2022 de Stanley Cup en zijn langdurige verblijf maakt hem een sleutelspeler voor de wederopbouw van het team uit Montreal. Hij is als talentvolle jonge center zeer waardevol maar biedt de trainersstaf ook andere opties in de aanval. Er zal echter meer van hem verwacht worden dan wat hij het afgelopen seizoen liet zien met zijn 30 punten in 82 wedstrijden (14 goals en 16 assists) en één punt in zeven play-off wedstrijden (assist). Dat mag ook wel gezien het feit dat Montreal hem bijna drie miljoen per jaar gaat betalen tegenover de ruim negen ton die Colorado hem betaalde.

Casey DeSmith, goalie

Deze 32-jarige laatbloeier Casey DeSmith komt na vijf jaar ook over uit Pittsburgh. Hij tekende in juli 2017 zijn eerste profcontract als NHL-speler. In de afgelopen seizoenen ontwikkelde hij zich steeds verder als stabiele stand-in bij de Penguins. Afgelopen seizoen startte hij 33 keer en speelde hij in totaal 38 wedstrijden met een goal against gemiddelde van 3.17 en save percentage van .905. Hij vertrekt nu naar de Canadiens om daar aan meer speeltijd toe te komen maar zal ook hier eerder tweede of derde goalie zijn.

Nathan Legare, forward

De laatste aanwinst van Montreal is Nathan Legare. De jonge aanvaller kende een matig seizoen met 19 punten in 68 wedstrijden van de AHL. De afgelopen drie jaar speelde hij geen rol van betekenins voor de Penguins in de NHL. Hij zal in Montreal voor de vierde lijn inzetbaar zijn of starten in de AHL.

Gustav Lindstrom, defense

Deze 24-jarige Zweedse verdediger Gustav Lindstrom komt over van Detroit Red Wings waar hij in drie jaar tot 113 wedstrijden kwam en daarin twee goals en 22 assists gaf.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Joel Edmundson, defense

Vertrekt naar de Washington Capitals. Met hem gaat weer een ervaren speler de deur uit. Stanley Cup-winnaar in 2019 met St. Louis en de van groot belang tijden het successeizoen 2020-2021. Afgelopen seizoen deelde hij mee in de malaise. Joel Edmundson scoorde dertien punten in 61 wedstrijden (twee goals en elf assists).

Jonathan Drouin, forward

De aanvaller vertrekt voor één jaar naar Colorado en met hem vertrekken 29 punten (twee goals en 27 assists) die in 58 wedstrijden bij elkaar werden gespeeld.

Alex Belzile, forward

Alex Belzile vertrekt voor twee jaar naar de New York Rangers nadat hij het afgelopen seizoen voor Laval actief was in de AHL.

Denis Gurianov, forward

Hij tekende een éénjarig contract bij Nashville Predators nadat hij eind februari overkwam van de Dallas Stars.

Chris Tierney, forward

Chris Tierney vertrekt voor één jaar naar de New Jersey Devils. In 23 wedstrijden kwam hij vanaf eind februari (opgepikt bij de Florida Panthers) tot slechts zeven punten (één goal en zes assists).

Mike Hoffman, forward

Deze 33 jarige aanvaller vertrekt naar San Jose Sharks met de befaamde Erik Karlsson trade en daarmee verliezen de Canadiens 34 punten (67 wedstrijden, veertien goals en 34 assists).

Rem Pitlick, forward

Rem Petlick vertrekt ook naar Pittsburgh. De 26-jarige aanvaller kende een matig seizoen. Vijftien punten in 46 wedstrijden (zes goals en negen assists).

pensioen

Paul Byron, forward

Paul Byron gaat met pensioen. Heeft vorig seizoen door een blessure geen wedstrijd gespeeld. Dertien jaar in de NHL doorgebracht. Goed voor 521 wedstrijden 98 goals en 110 assists. Met zijn 34 jaar nog redelijk jong om met pensioen te gaan maar als het lichaam niet meer wil.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Rafael Harvey-Pinard, forward

Nadat de Canadiens door een enorme blessuregolf werden overvallen tijdens het afgelopen seizoen, is het voor deze 24-jarige aanvaller de kans om een vaste plek in het team te krijgen als hij er met het management uitkomt. Met twintig punten in 34 wedstrijden (veertien goals en zes assists). En een plek naast Nick Suzuki in de eerste lijn smaakt het vorige seizoen naar meer maar eerst dat nieuwe contract.

tekst gaat verder onder de foto

#49 Rafael Harvey-Pinard Foto: Instagram Rafael Harvey-Pinard

Justin Barron, defense

Een talentvolle rechtshandige verdediger, startte in de AHL bij Laval en versterkte de Canadiens na de blessuregolf halverwege het seizoen. Zijn prestaties werden in de NHL zelfs ietsje beter. Hij scoorde vijftien punten in 36 wedstrijden van de AHL en zestien punten in 25 wedstrijden in de NHL.

Jesse Ylonen, forward

Voor deze 23-jarige aanvaller was de NHL toch echt wel pittig. In de AHL scoorde hij 32 punten in 39 wedstrijden (maar geen punten in de play-offs van de AHL) en in de NHL zestien punten in 37 wedstrijden.

Sean Farrell, forward

Dit 21-jarige talent zal naar verwachting in de AHL bij Laval starten nadat hij een onopvallend laatste seizoen bij Harvard had.

Gaat Montreal Canadiens weer de play-offs halen?

Vooral meer NHL-ervaring als je ziet wat er vertrokken is. Het ligt in de lijn der verwachting dat men in Montreal echter vooral inzet op jong talent dat uit de eigen teams naar voren komt. Zoals bij de terugblik al aangegeven de huidige goalies komen niet aan de cijfers van Carey Price. Jake Allen kwam van St Louis met een gemiddelde save percentage van .929. en in de drie jaar bij Montreal pakte hij achtereenvolgens .907, .905 en .891 afgelopen seizoen. Misschien kan Casey DeSmith wat verlichting brengen maar ook zijn cijfers van de afgelopen drie jaar zijn niet echt hoopgevend. Save percentage .912, .914 en .905 terwijl de goals against average 2.54, 2.79 en 3.17 bedroeg.

tekst gaat verder onder de video

Foto: Facebook Montreal Canadiens

Verwachte opstelling

Kirby Dach – Nick Suzuki – Cole Caufield
Juraj Slafkovsky – Sean Monahan – Brendan Gallagher
Rafael Harvey-Pinard – Alex Newhook – Josh Anderson
Michael Pezzetta – Jake Evans – Joel Armia

Mike Matheson – David Savard
Kaiden Guhle – Jeff Petry
Jordan Harris – Jonathan Kovacevic

Jake Allen
Casey DeSmith
Sam Montembeault

Previous San Jose Sharks, hoe nu verder zonder Erik Karlsson?
Next Arizona Coyotes, komt het nog goed in de zandbak?