Status quo bij Canadiens, toch kans op Stanley Cup Playoffs


Montreal Canadiens

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL-seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Tim Gerth laat zijn licht schijnen op Montreal Canadiens.

CANADIENS NET GEEN PLAYOFFS VORIG SEIZOEN

De Habs grepen net naast een ticket voor de play-offs. Desondanks was het een positief seizoen voor de recordkampioen, die afstand deed van captain Max Pacioretty. Een andere Max, Max Domi, zette een enorm sterk jaar neer naast het jonge Finse talent Jesperi Kotkaniemi. Toch blijft het tragisch om te zien hoe een team met de best betaalde goalie Carey Price, die ook door velen gezien wordt als ’s werelds beste goalie, toch telkens niet mee kan doen voor de titel.

Jesperi Kotkaniemi, foto: NHL.com

AANGETROKKEN EN VERTROKKEN

Deze zomer waren de Canadiens niet bijzonder actief. Wat vooral in het oog springt is de mislukte kaping van Sebastian Aho van Carolina Hurricanes. De toch al niet al te populaire GM Marc Bergevin werd andermaal beschimpt door de media en fans, gezien de offer sheet van onrealistisch lage waarde was om een kans te maken Carolina af te troeven en de Fin weg te tekenen. Het bespaarde budget werd niet op een andere manier uitgegeven. Verder werd afstand gedaan van Andrew Shaw, die geruild werd naar de Chicago Blackhawks in ruil voor een tweetal draft picks voor de 2020 draft.

Jordie Benn vertrok in free agency en Tomas Plekanec was na zijn korte maar welverdiende farewell-tour afgezwaaid. Echt benoemenswaardige aanwinsten bleven uit, en de contracten die in Montreal getekend werden leken overwegend van logistieke aard.  Zo bleek goalie Keith Kinkaid voor $1,75M bereid om een jaar tweede viool te spelen achter Price, tekende de voor lagere lijnen bestemde centerman Nick Cousins voor $1M voor een jaar, en werd verdediger Ben Chariot voor een ietwat prijzige $10,5M voor de komende drie jaar vastgelegd om de verdediging compleet te krijgen.

VOORUITBLIK

Status quo in Montreal. Nog altijd veel sterke spelers, maar allemaal met een randje. Shea Weber is op leeftijd aan het raken en, ondanks recent bewezen te hebben dat een gezonde Weber nog steeds tot de besten behoort, té blessuregevoelig. Kotkaniemi is onvoldoende ervaren en nog verre van een zekerheid, Jonathan Drouin kampt zijn hele carriere met wisselvallige cijfers en zo kunnen we wel doorgaan. De enige echte ster staat in doel. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat Montreal het veel beter gaat doen dan vorig seizoen.

KEEP AN EYE ON

Toch Kotkaniemi. Hoe ontwikkelt de speler zich? Wordt het een sterk jaar waarin hij aantoont één van de meest talentvolle spelers in de NHL te zijn. Of zien we de bekende sophomore slump? Verder verwacht men dat beprezen prospect Ryan Poehling zijn permanente plek binnen line-up zal claimen. De verwachtingen zijn hoog voor de Habs’ 1st round pick in de draft van 2017. Zelfs al zijn Montreal en hoge verwachtingen onlosmakelijk verbonden, ziet men iets speciaals in Poelhing. Misschien heeft dat iets te maken met de hat-trick die hij in zijn NHL-debuut scoorde. De jonge center zou het in zijn eerste full-time seizoen zomaar kunnen presteren om de ondermaatse center-pool waar Les Canadiens al een decennium mee kampt eindelijk verleden tijd te maken.

VOORSPELLING

Zoals ik eerder al zei, Montreal zal hoogstwaarschijnlijk niet veel verbetering of afzwakking vertonen. Het afgelopen seizoen zaten ze erg dicht tegen de play-offs aan. Of ze het dit seizoen wel waar zullen maken is een kwestie van kop of munt.

Previous Brengen nieuwe sterren Pavelski en Perry Dallas naar de finale?
Next SDE HF ging voor vier op een rij, blijft steken op drie