SDE HF ging voor vier op een rij, blijft steken op drie


Savine Wielenga en Kelty Apperson
Savine Wielenga (#8) en Kelty Apperson (Foto: Johan Dali)

Het seizoen is twee weken oud en de meeste teams hebben vier wedstrijden gespeeld. SDE HF, het team met Savine Wielenga, Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers in de gelederen, staat na dit weekend op een knappe tweede plaats. Wel raakte het team uit Stockholm zijn ongeslagen status kwijt.

Op papier stond er een zwaar programma. Zondag kwam de huidige kampioen op bezoek en zaterdag moest SDE zien af te rekenen met MODO, dat vorig jaar in de reguliere competitie op een tweede plaats eindigde.

En dat is drie!

In de eigen Enebybergs Ishall kwamen de dames in het zwart halverwege de eerste periode op een 0-2 achterstand. Wielenga scoorde haar eerste goal en verkleinde daarmee de achterstand. De kleedkamer werd opgezocht met een 1-2 tussenstand.

Na een goede tweede periode van SDE, waarin niet werd gescoord, scoorde Kelty Apperson al snel in de laatste periode de  gelijkmaker. Met nog ruim elf minuten op de klok was het wederom Wielenga die het net wist te vinden. Een compleet Nederlandse goal, want de assists kwamen van Zwarthoed en Hamers. Nog geen minuut later wist ook Apperson haar tweede goal van de avond binnen te werken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Leanne Ganney
Leanne Ganney ziet met plezier dat de dames van MODO gefrustreerd beginnen te worden (Foto: Mats Bekkevold)

De wedstrijd werd daarna knap uitgespeeld door SDE en een derde opeenvolgende overwinning kon worden gevierd. Goalie Lindsey Post maakte haar SDHL debuut en liet een goede indruk achter met 30 saves op 32 schoten.

Luleå HF, een geduchte tegenstander

Zondag kwam het sterrenensemble uit Luleå op bezoek. Een dag eerder werd ondanks een groot overwicht op AIK toch verloren door Luleå/MSSK. De eindstand 2-1 kwam niet geheel overeen met de ‘shots on goal’ van 17-54.

Luleå was er dus op gebrand om met een goed resultaat Stockholm te verlaten. De dames van SDE waren er evenzeer op gebrand om voor vier-op-vier te gaan.

Beide ploegen startte sterk in de eerste periode en aan beide kanten waren er kansen. SDE was zelfs de ploeg met de meeste schoten op het vijandelijke doel. In de tweede periode waren er over en weer een aantal straffen en met nog dertig seconden te gaan voor de tweede pauze wist de ploeg uit het Hoge Noorden van Zweden in een powerplay situatie toe te slaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kayleigh Hamers
Kayleigh Hamers met SDE onderuit tegen Luleå HF (Foto: Anne Ruotsalainen)

In de afsluitende periode was Luleå HF de betere ploeg, maar de Stockholmse ploeg hield stand. Tot vijf minuten voor tijd toen er weer een speelster van SDE op de strafbank zat en de 0-2 werd gescoord. De 0-3 viel drie minuten voor tijd en zo verloor SDE de ongeslagen status.

In de stand na vier speelronden staat SDE op een prima tweede plaats. Vrijdag mag het op bezoek bij stadgenoot AIK dat met een gelijk aantal punten op de derde plaats staat.

De huidige stand

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 4 12 19:5 (14)
2 SDE HF 4 9 9:6 (3)
3 AIK 4 9 8:7 (1)
4 Brynäs IF 3 8 13:4 (9)
5 Luleå HF 3 6 7:2 (5)
6 Göteborg HC 4 4 7:14 (-7)
7 Djurgårdens IF 4 3 8:12 (-4)
8 Linköping HC 4 3 5:10 (-5)
9 MODO Hockey 3 0 4:10 (-6)
10 Leksands IF 3 0 6:16 (-10)

 

Previous Status quo bij Canadiens, toch kans op Stanley Cup Playoffs
Next Columbus Blue Jackets gaat het vertrek van drie sterkhouders voelen