San Jose Sharks, hoe nu verder zonder Erik Karlsson?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we San Jose Sharks onder de loep.

LEES OOK: Chicago Blackhawks, rebuild om Connor Bedard heen

Terugblik seizoen 2022-2023

San Jose eindigde op plek 29 in de league en zevende in de Pacific Division. Van de 82 wedstrijden werden er 22 gewonnen, 44 verloren en zestien keer delfde men het onderspit met overtime of shootouts. Als je beste man een verdediger was afgelopen seizoen dan weet je dat je voorin aardig wat moet gaan veranderen. En die verdediger won ook nog de James Norris Memorial Trophy als beste verdediger van de NHL. En laat die beste speler van het afgelopen seizoen nou ook nog een trade willen. Erik Karlsson ging naar de Penguins omdat hij verwacht dat hij daar in 2024 mee gaat doen om de titel. Maar het leverde de Sharks wel drie versterkingen op waar ze in het nieuwe seizoen wat aan kunnen hebben. General manager Mike Grier die in 2022 begonnen is bij de Sharks, laat coach David Quinn na zijn eerste seizoen bij de club ook aan zijn tweede seizoen beginnen.

Belangrijkste aangetrokken spelers

Mikael Granlund, forward

Kwam via de Karlsson trade terecht bij de Sharks. Maar geen ultieme goal scorer. Bij Pittsburgh 79 wedstrijden en tien goals. Qua assists doet hij het beter. Goed voor 31 assists. Een van zijn sterke punten is dat ook. Dat hij de spelers die op een scoringspositie staan makkelijk weet te bereiken.

Mike Hoffman, forward

Dat Mike Hoffman in een trade van Karlsson betrokken is kun je wel opmerkelijk noemen. Hoffman werd uit Ottawa getrade doordat zijn verloofde Monika Caryk de vrouw van Karlsson Melinda onheus bejegende. Bij Ottawa en Florida goed voor een gemiddelde van rond de zestig punten. De laatste drie jaar is dat gemiddelde gehalveerd.

Jan Rutta, defense

Jan Rutta was ook betrokken in de trade van Erik Karlsson. Een ervaren verdediger met twee Stanley Cups achter zijn kiezen gewonnen met Tampa Bay Lightning. Zal waarschijnlijk op de eerste verdedigingslijn een koppel gaan vormen met Mario Ferraro.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Jan Rutta

Filip Zadina, forward

Komt over van Detroit, Heeft een goed schot, en vergeet ook zijn verdedigende taken niet.

MacKenzie Blackwood, goalie

De goalies James Reimer en Aaron Dell zijn vertrokken bij de Sharks en MacKenzie Blackwood komt over van New Jersey Devils. Zijn statistieken zijn ietsje beter dan die van Reimer.

Anthony Duclair, forward

Komt over van Florida Panthers waar hij door een blessure driekwart van het reguliere seizoen miste. In de play-offs was hij wel nadrukkelijk aanwezig. Een fitte Duclair is een aanwinst voor de Sharks.

Belangrijkste vertrokken spelers

Erik Karlsson, defense

Ja dat is wat je noemt een aderlating. Maar Erik Karlsson wilde in zijn nadagen nog naar een team waar hij de kans zou krijgen om mee te doen in de strijd om de Stanley Cup.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Erik Karlsson

Evgeny Svechnikov, forward

De 26-jarige Rus gaat spelen in zijn geboorteland bij AK Bars Kazan. Brak nooit echt door in de NHL. 41 wedstrijden bij de Red Wings in vier seizoenen. In Winnipeg een vol seizoen met maar 19 punten en in San Jose 59 wedstrijden en acht goals en zes assists.

James Reimer, goalie

Gaat naar de Red Wings maar haalde geen bevredigende cijfers in San Jose het afgelopen seizoen. .890 save percentage en 3.48 goals against.

Jaycob Megna, defense

Ging eind vorig seizoen al richting Seattle. 48 wedstrijden en een goal en elf assists. San Jose kreeg een vierde ronde draft pick 2023 er voor in de plaats.

Welke talenten kloppen er op de deur?

William Eklund, forward

Gezien zijn kleine gestalte moet hij het hebben van zijn hockey slimheden. En dat zit wel goed. Wint veel battles door met zijn kleine lengte en snelheid zeer wendbaar te zijn.

Will Smith, forward

Will Smith is een 18-jarige Amerikaan die een goede puckhandling heeft. Hij zou al minuten moeten maken in de NHL, maar krijgt hij ook de kans van San Jose het aankomende seizoen? Werd als vierde gekozen de afgelopen draft.

Shakir Mukhamadullin, defense

Shakir Mukhamadullin is een Russisch verdediger van 21. Moet minuten en meters maken, ruw talent met een groot schaatsvolume. Moet nog leren hoe het spel te verdelen in de drie zones. 67 wedstrijden in de KHL met 25 punten (6G, 19A).

Genoeg voor de play-offs?

Ben bang van niet. Goalies niet uitzonderlijk, en met Karlsson die meer dan honderd punten scoorde haalde je ook geen play-offs mee. Aanvallend zou het beter moeten gaan met de ervaren krachten die er bij zijn gekomen. Maar als je verdediging het al moet hebben van rookies is het niet optimaal.

Vermoedelijke lijnen

Anthony Duclair – Logan Couture – Alexander Barabanov
Thomas Bordeleau – Tomas Hertl – Filip Zadina
William Eklund – Jacob Petersen – Fabian Zetterlund
Mikael Granlund – Nico Sturm – Luke Kunin

Mario Ferraro – Jan Rutta
Henry Thun – Matt Benning
Marc-Edouard Vlasic – Shakir Mukhamadullin

MacKenzie Blackwood
Kaapo Kahkonen

Previous Chicago Blackhawks, rebuild om Connor Bedard heen
Next Montreal Canadiens al drie jaar 'under construction'