Chicago Blackhawks, rebuild om Connor Bedard heen


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Chicago Blackhawks onder de loep.

LEES OOK: Columbus Blue Jackets the only way is up met Babcock

Terugblik seizoen 2022-2023

Chicago werd dertigste. En in de Central Division laatste. Van de 82 wedstrijden werden er 26 gewonnen, 49 verloren en zeven keer werd er na overtime of shootouts verloren. Ook werd er al snel in het seizoen het sein gegeven voor een rebuild. Twee helden van de Blackhawks Patrick Kane werd getrade naar New York Rangers en captain Jonathan Toews kreeg geen nieuw contract aangeboden en is dus nu free agent. Toews heeft nog steeds last van long-Covid fysiek ongemak en gaat er een jaartje tussenuit. Maar hij heeft beloofd dat hij nog op het ijs terugkeert. De hoofdprijs is wel in Chicago gevallen met de draft lottery. Connor Bedard is nu een Blackhawk. Hij komt over van Regina Pats waar hij vele records liet sneuvelen. Ondanks een slecht seizoen mag coach Luke Richardson blijven van general manager Kyle Davidson. Ook verloor Chicago in 2023 hun eigenaar Rocky Wirtz.

tekst gaat verder onder de foto

belangrijkste aangetrokken spelers

Connor Bedard, forward

In de schoot geworpen doordat Chicago de draft lottery won. Het talent van zijn generatie zal zich gaan laten gelden. Hij liet bij Regina al zien wat hij in zijn mars heeft.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Taylor Hall, forward

Taylor Hall kwam met een trade naar Chicago. De aanvaller had juist weer zijn ritme gevonden bij de Bruins maar drukte met zes miljoen wel erg zwaar op de begroting. Brengt een hoop ervaring mee en is minimaal goed voor vijftig punten.

Nick Foligno, forward

was bij dezelfde trade betrokken als die van Taylor Hall. De oud captain van Columbus Blue Jackets Nick Foligno is geen puntenpakker maar kan wel van belang zijn in de bottom six. De afgelopen zes jaar goed voor gemiddeld 33 punten.

Corey Perry, forward

de 38-jarige veteraan Corey Perry kruipt lekker onder de huid van de tegenstanders. En heeft een Stanley Cup op de schoorsteen thuis staan. Twee gouden Olympische medailles en won de Rocket Richard en de Hart trophy in 2011.

Ryan Donato, forward

en Chicago haalde nog maar eens een aanvaller. Ryan Donato komt over van Seattle Kraken waar hij een uitstekend jaar had en hij kon nog wat gaan cashen als free agent. Geen punten pakker (gemiddeld 27 in de afgelopen vijf seizoenen) en is een veelzijdige aanvaller die heel goed is met de shootouts.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Ryan Donato

belangrijkste vertrokken spelers

Caleb Jones, defense

Caleb Jones gaat naar Carolina. Afgelopen seizoen haalde hij een minus negentien.

Patrick Kane, forward

onder het mom van we gaan een rebuild doen en daar ben jij niet meer bij nodig werd Patrick Kane getrade naar New York Rangers. Kane bezorgde de Blackhawks wel drie Stanley Cups.

Jonathan Toews, forward

Net als Kane was Jonathan Toews ook een van de drijvende krachten van de jaren met de Cups in Chicago. Zijn contract werd niet verlengd. Heeft flink last van long-covid issues en gaat een sabbatical nemen.

Max Domi, forward

Ging na 60 wedstrijden naar de Stars, in een trade, want die hadden hem nodig voor de play-offs. Dat heeft niet geholpen bij de Stars.

Welke talenten gaan speelminuten krijgen?

Kevin Korchinski, defense

De eerste ronde nummer zeven draft van 2022 Kevin Korchinski zal meteen speelminuten gaan krijgen want zo goed zit Chicago niet in de verdedigers.

Alex Vlasic, defense

Heeft al een aantal wedstrijden gespeel voor Chicago maar men verwacht dat Alex Vlasic dit seizoen aardig wat wedstrijden gaat spelen in de NHL. Een goede verdediger die het aanvalsspel ook doorziet. Hij heeft ook een goed slapshot.

Wat heeft Chicago nog nodig om weer te kunnen denken aan play-offs?

Vooralsnog is het goalie duo niet echt je van het. Petr Mrazek is te vaak en te lang geblesseerd. En dat houdt in dat rookie goalie Arvid Söderblom de kar moet gaan trekken. Hij is in die twee seizoenen met weinig wedstrijden voor Chicago niet boven het save percentage .895 uitgekomen. Verdedigend zijn alleen Seth Jones en Connor Murphy spelers met meer dan honderd NHL wedstrijden. Ik denk dat de play-offs nog niet gehaald gaan worden door Chicago.

vermoedelijke lineup

Taylor Hall – Connor Bedard – Lukas Reichel
Andreas Athanasiou – Tyler Johnson – Taylor Raddysch
Philipp Kurashev – Jason Dickinson – Colin Blackwell
Nick Foligno – Ryan Donato – Corey Perry

Filip Roos – Seth Jones
Jarred Tinordi – Connor Murphy
Kevin Korchinski – Nikita Zaitsev

Petr Mrazek
Arvid Söderblom

Previous Columbus Blue Jackets the only way is up met Babcock
Next San Jose Sharks, hoe nu verder zonder Erik Karlsson?