U.S.A. nog zonder puntverlies, Finland en Letland winnen


RIGA, LATVIA - JUNE 6, 2021: Canadian players pose with their trophy as they celebrate victory over Finland in their 2021 IIHF World Championship Final ice hockey match at Arena Riga; Canada won 3-2 in overtime. Natalia Fedosenko/TASS (Photo by Natalia FedosenkoTASS via Getty Images)

Dag zes van het IIHF wereldkampioenschap te Finland en Letland bracht ons vier wedstrijden waarbij in Tampere de Finse fans weer eens konden juichen voor Finland. Canada en U.S.A. die doordenderen. En ook in Riga kon men genieten van de overwinning op Noorwegen.

LEES OOK: Zoetermeer stapt uit BeNe League en gaat verder in eredivisie

U.S.A. – Oostenrijk 4-1

De eerste periode was aan de kant van Amerika niet al te best. De schotenverhouding was zeven om zeven terwijl Amerika vier minuten met een man meer op het ijs heeft gestaan. Rocco Grimaldi (Rockford IceHogs) opende de score voor de Amerikanen. Maar op een powerplay was het Thomas Rafl met de gelijkmaker. Maar nog geen minuut later en een minuut voor het einde van de tweede periode zorgde Carter Mazur (Grand Rapids Griffins) voor de kleine voorsprong. Al vroeg in de derde periode was het Lane Hutson (Boston University) die de 3-1 binnen schoot. In minuut 51 kon Oostenrijk het nog spannend maken door een penalty shot te scoren. Maar U.S.A. goalie Calvin Petersen (L.A. Kings) wist de puck te stoppen. Die werd ingeschoten door Dominic Zwerger (Imbri-Piotta). Met een empty netter van Nick Perbix (Tampa Bay Lightning) werd de eindstand bepaald op 4-1 en blijft Amerika ongeslagen in dit toernooi.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Letland – Noorwegen 2-1

Onder het toeziend oog van 6.872 toeschouwers in de Riga Arena won Letland voor de tweede keer dit wereldkampioenschap. In de tweede periode werden alle drie de goals gescoord. In de derde minuut werd er twee keer gescoord door de Letten. Eerst door Rodrigo Abols (Orebro) op de powerplay en 39 seconden later Toms Andersons (Chaux-de-Fonds) die de Letten op 2-0 zette. Ludvig Hoff (Stavanger Oilers) zorgde voor de aansluitingstreffer. Maar er werd in de derde periode niet meer gescoord.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Finland – Frankrijk 5-3

Het tweede thuisland Finland had het in Tampere onder toeziend oog van 11.638 toeschouwers erg lastig met de Fransen. Na twintig minuten was het 1-1. In de tweede periode kwamen de Finnen op voorsprong via Ahti Oksanen (Oskarshamn). Waarna Justin Addamo (Wilkes-Barre/Scranton) de stand gelijk trok. Halverwege de tweede periode was het Marko Antilla (Kärpät) die zorgde voor de voorsprong van 3-2. Teemu Hartikainen (Servette) zorgde in de derde periode voor de 4-2 met een man meer op het ijs waarna tien minuten voor tijd Charles Bertrand (Ingolstadt)  de spanning weer terug bracht met de aansluitingstreffer. Ook hier bepaalde een empty netter van Sakari Manninen (Servette) de eindstand. Het werd 5-3.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Canada – Kazachstan 5-1

De eerste beste aanval van Canada was meteen raak. Mackenzie Weegar (Calgary Flames) zorgde na negentien seconden al voor de 1-0. Daarna was het tweemaal Lawson Crouse (Arizona Coyotes) en na zeven minuten was de stand 3-0 in het voordeel van de Canadezen. Toch wist Kazachstan in de eerste periode nog wat terug te doen. Na negen minuten zorgde Adil Beketayev (Nomad Astana) ervoor dat de Canadese goalie Joel Hofer (St. Louis BLues) geen shutout kon pakken. Joe Veleno (Detroit Red Wings) zorgde al voor de 4-1 38 seconden voor tijd van de eerste periode. In de tweede periode wist de Kazachstaanse goalie Nikita Boyarkin (Barys Astana) alle vijftien schoten van de Canadezen te stoppen. Samuel Blais (St. Louis BLues) kwam als laatste op de score sheet. En bepaalde de eindstand op 5-1. Canada is ook nog ongeslagen maar heeft wel met puntverlies omdat ze shootouts nodig hadden tegen Slowakije.

Previous Zoetermeer stapt uit BeNe League en gaat verder in eredivisie
Next Florida wint marathon match tegen Carolina in zevende periode