Goud Finland, Canada boos na omstreden call, Tsjechië brons


world face

Op de finaledag van het IIHF werd het goud voor Finland, zilver voor Canada en brons voor Tsjechië. Maar er werd nog lang over nagepraat aangezien de scheidsrechters een penalty gaven aan de Canadezen voor high sticking terwijl de Fin met zijn eigen stick geraakt werd.

LEES OOK: IIHF wijzigt: Oranje dames 1A heren naar 1B, Ron Berteling in Hall of Fame

Finland – Canada 4-3 OT

Na twintig minuten was het 1-0 voor de Canadezen en was de goalie Chris Driedger (Seattle) een sta in de weg voor de Finnen. Na vier minuten in de derde periode kreeg Cole Sillinger (Columbus) een penalty voor high sticking terwijl de Finse speler zichzelf raakte met zijn eigen stick. Het betekende wel een 5-on-3 voor de Finnen. Daarbij werd de gelijkmaker dus gescoord en koste het de Canadeze goalie Chris Driedger zijn wedstrijd. Hij werd vervangen door Matt Tomkins (Frolunda). In hetzelfde straf verloop scoorde Mikael Granlund (Nashville) dus twee keer op de powerplay. Joel Armia (Montreal) maakte er ook nog 3-1 van. Net zoals tegen Zweden lukte het de Canadezen wederom om binnen de laatste twee minuten twee keer te scoren. Zach Whitecloud (Vegas) en Maxime Comtois (Anaheim) zorgde ervoor dat overtime de beslissing ging brengen. Na een dikke vijf minuten pakte Thomas Chabot (Ottawa) een tripping penalty voor Canada. In de overtal situatie van 4-on-3 wist Sakari Manninen (KHL-Ufa) het omstreden goud veilig te stellen.

Tsjechië – U.S.A. 8-4

De U.S.A. begon uitstekend aan de eerste periode. Na twintig minuten stond er een 3-1 score op het bord in het Amerikaanse voordeel. Mede dankzij twee goals van Karson Kuhlman (Seattle). Na veertig minuten stond het 2-3 aangezien Jiri Smejkal (Pelicans) de aansluitingstreffer had gescoord. Maar na drie minuten in de derde periode was het helemaal veranderd. Twee goals van David Pastrnak (Boston) en een van Roman Cervenka (Rapperswil) zette de wedstrijd op zijn kop. De Tsjechen liepen verder uit naar 7-3 door twee goals van David Kampf (Toronto). Beide landen scoorde in de laatste minuut nog een keer zodat de eindstand 8-4 werd en de Tsjechen het brons mee naar huis konden nemen.

Previous IIHF wijzigt: Oranje dames 1A heren naar 1B, Ron Berteling in Hall of Fame
Next New York Rangers gaan naar Eastern Conference Final