IIHF wijzigt: Oranje dames 1A heren naar 1B, Ron Berteling in Hall of Fame


foto: Cor Machielsen

Tijdens het IIHF congres hebben de hoge heren en dames wat wijzigingen doorgevoerd die in het voordeel zijn gevallen van de Nederlandse teams. Rusland is door de gestarte oorlog tegen de Oekraïne ook voor komend seizoen geschorst om internationaal te mogen meedoen aan de IIHF activiteiten. En de IIHF wil met zes teams per toernooi gaan spelen tijdens de wereldkampioenschappen.

LEES OOK: Finland en Canada voor het derde jaar op rij de WK finale

Wat betekend dat voor Nederland?

De Oranje dames die bij het afgelopen WK zouden zijn gedegradeerd blijven in divisie 1A. Zij zullen dus weer gaan strijden met Oostenrijk, Noorwegen, Slowakije en China (gepromoveerd uit 1B) en een land wat zal degraderen vanuit de top divisie wat plaats vind in Denemarken van 25 augustus tot 4 september. Wanneer en waar het wereldkampioenschap plaats zal gaan vinden is nog niet bekend.

De kans is echter groot dat het IIHF kiest voor China om daar de komende jaren diverse vrouwen wk’s te organiseren om zo het dames ijshockey te promoten in China en door te gaan waar de Olympische Spelen China bracht qua dames ijshockey. Het gaat om miljoenen dollars en een nieuwe ijshockeyhal met minimaal plek voor 12.000 toeschouwers. Dus de kans dat het bod van ijshockey Nederland in combinatie met de gemeente Dordrecht het gaat redden is minimaal. Maar voordat de definitieve beslissing valt houden we hoop.

De heren die een mooie zilveren plak mee naar huis brachten zijn derhalve ook gepromoveerd. De Nederlandse mannen spelen nu in divisie 1B. Ze zullen gaan strijden met Japan, Oekraïne, Estland, China en Servië.  Het wereldkampioenschap wordt gehouden in Estland van 23 tot en met 29 april 2023. Het is te hopen dat Tilburg dan niet de finale van de Oberliga play-offs haalt. Want die vinden meestal plaats in de laatste week van april. En bondscoach Doug Mason is aankomend seizoen coach van de Trappers en vele internationals spelen bij de Tilburgers.

Ron Berteling ontvangt zijn Bibi Torriani Award en treed toe tot de IIHF Hall of Fame

De Bibi Torriani Award wordt toegekend aan spelers die ‘niet’ in een traditioneel ijshockey land uitstekende prestaties op nationaal en internationaal gebied hebben geleverd.

de video begint bij de introductie van Ron Berteling.

 

 

Previous Finland en Canada voor het derde jaar op rij de WK finale
Next Goud Finland, Canada boos na omstreden call, Tsjechië brons