Finland en Canada voor het derde jaar op rij de WK finale


world face

De een na laatste dag van het IIHF wereldkampioenschap stond in het belang van de halve finales. Gaan Finland en Canada weer in de herhaling voor de finale? Of gooien Tsjechië en de U.S.A. roet in het eten?  Wie gingen er strijden om het brons en wie gaan op voor goud?

Finland – U.S.A. 4-3

De Finnen keken na het eerste schot op doel van de Amerikanen al tegen een 1-0 achterstand aan. Nate Schmidt (Winnipeg) scoorde al snel de 1-0. Drie minuten voor het verstrijken va de eerste periode zorgde Miro Heiskanen (Dallas) voor de gelijkmaker. Na 26 minuten was de stand 2-2. Sakari Manninen (KHL-Ufa) zette de Finnen op voorsprong met een powerplay goal. Tweeëneenhalve minuut later was er de gelijkmaker die werd gescoord door Sean Farrell (Montreal). Maar nog voor het halverwege punt was het Sami Vatanen (Servette) die het thuisland weer op voorsprong zette. Joel Armia (Montreal) bouwde de score uit waarna in minuut 57 Adam Gaudette (Ottawa) het nog spannend maakte. Maar verder kwamen de Amerikanen niet. Zodat de Finnen voor de derde keer op rij in de WK Finale staan.

Canada – Tsjechië 6-1

Na de ‘Houdini’ ontsnapping in de kwartfinale tegen de Zweden zou Canada een zware dobber krijgen tegen de Tsjechen. Toch liep het iets anders dan verwacht. Op de eerste beste powerplay voor de Tsjechen wisten ze te scoren. Na zeven minuten scoorde David Krejci (Olomouc). 33 seconden voor het einde van de eerste periode wist Dylan Cozens (Buffalo) de Tsjechische goalie Karel Vejmelka (Arizona) te passeren. In de tweede periode scoorde de Canadezen drie keer en hield hun goalie Chris Driedger (Seattle) de nul door alle acht schoten te stoppen. Zouden de Tsjechen nog terug kunnen komen in de derde periode? Het antwoord daarop is volmondig nee. Cole Sillinger (Columbus) en Dylan Cozens met zijn tweede van de avond zorgde dat voor de derde keer op rij de finale zal gaan om Canada en Finland. David Pastrnak (Boston) miste in de derde periode nog een penalty shot voor Tsjechië.

Previous New York en Carolina gaan naar game zeven
Next IIHF wijzigt: Oranje dames 1A heren naar 1B, Ron Berteling in Hall of Fame