Twee shutout’s Finland, Zwitserland verslaat Canada


world face

Dag acht en negen van het IIHF wereldkampioenschap A-landen in Finland. Tien wedstrijden werden er gespeeld. Hieronder de headlines met de samenvattingen.

LEES OOK: Colorado pakt voorsprong, Edmonton, Carolina maken gelijk

Duitsland – Italië 9-4

Duitsland scoorde er op los. Yasin Ehliz (Munchen, Daniel Fisbuch (Düsseldorf) en Alexander Karachun (Schwenningen) scoorde ieder twee goals.

Groot Brittannië – Finland 0-6

Goalie Jussi Olkinuora (KHL-Magnitogorsk) hoefde maar tien saves te maken om een shutout te pakken. Van de 42 Finse schoten op het doel wisten er zes spelers te scoren. De enige die daarbij ook nog een assist aantekende was Niklas Friman (Hämeenlinna).

Kazachstan – Slowakije 3-4

Kazachstan stond met 2-1 voor. En toen werd er gekeken naar de straf die Kazaak Pavel Akolzin (KHL-Magnitogorsk) zou krijgen. Het werd een vijf minuten powerplay voor Slowakije.

Foto: Patrick Sandifort

Twee powerplay goals leverde dat op. Na het eindigen van de vijf minuten straf werd er gescoord door Jurjaj Slafkovsky (Turku) via een penalty shot. Het was dus een hele dure straf voor Kazachstan waardoor Slowakije de wedstrijd wist om te draaien.

Letland – Oostenrijk 4-3 SO

Letland wist zich uit de gevarenzone van degradatie te knokken door met shootouts te winnen van de Oostenrijkers. Rudolf Balcers (San Jose) was de enige die twee keer wist te scoren in deze wedstrijd en wel voor Letland en de game winning shootout werd gescoord door Roberts Bukarts (Vitkovice).

Denemarken – Frankrijk 3-0

Denemarken goalie Sebastian Dahm pakte een shutout door alle negentien Franse schoten te stoppen. Twee spelers van Denemarken hadden twee assists. Frederik Storm (Ingolstadt) en Markus Lauridsen (Malmö)

U.S.A. – Zweden 3-2 OT

Sinds Amerika Jeremy Swayman (Boston) binnen haalde als goalie hebben ze niet meer verloren. Adam Gaudette (Ottawa) was goed voor de game winner in de overtime en de eerste Amerikaanse goal en hij gaf daarnaast nog een assist bij de tweede goal.

Canada – Zwitserland 3-6

De eerste lijn (allemaal NHL) van de Zwitsers versloeg in principe Canada. De eerste lijn was goed voor vier goals en vier assists. Timo Meier (San Jose) Nico Hischier (New Jersey) en Dean Kukan (Columbus) waren ieder goed voor een goal en assist. Philipp Kurashev (Chicago) gaf een assist en Jonas Siegenthaler (New Jersey) scoorde een goal.

Oostenrijk – Finland 0-3

Wederom was het de Finse goalie Jussi Olkinuora (KHL-Magnitogorsk) die zijn tweede shutout op een rij pakte. Dit keer stopte hij negentien pucks. Mikael Granlund (Nashville) Valtteri Filppula (Servette) waren goed voor een goal en een assist.

Italië – Slowakije 1-3

Slowakije wist te winnen van Italie mede dankzij twee assists van Tomas Tatar (New Jersey) en Juraj Skafkovsky (Turku).

Noorwegen – Tsjechië 1-4

De Tsjechen waren op hun best met de special teams. David Pastrnak (Boston) scoorde een powerplay goal en een penalty shot. De andere powerplay goal werd gemaakt door Jakub Vrana (Detroit).

Previous Colorado en Carolina pakken voorsprong, Edmonton maakt gelijk
Next Matchpoint Tampa, Edmonton verslaat Calgary