Slowakije schiet Nederland naar divisie 1B


Foto: Cor Machielsen

Do or Die voor Nederland, want volgens het laatste bericht van de technische staf is er een team wat promoveert en een team wat degradeert. Dus alleen winst telde vandaag in het IceParc te Angers voor IIHF DIV IA.

LEES OOK: Sprong verliest, Dallas naar play-offs, Vegas blijft thuis

Nederland – Slowakije 1-4

Nou wat duidelijk blijkt in de eerste periode dat Nederland niet tegen vijf Slowaken speelt maar ook nog tegen een scheidsrechter. Vier straffen kregen de Nederlandse dames terwijl er hooguit een terecht was. Maar gelukkig deed de penalty kill deed zijn werk uitstekend. Nederland creëerde ondanks de acht minuten minderheid genoeg kansen om op voorsprong te komen. Maar Kayleigh Hamers en Bieke van Nes stuitte op goalie Nikola Zimkova. De belachelijkste straf was die in minuut twintig. De zoemer was al gegaan en tot verbijstering van iedereen kreeg Jet Milders een penalty voor tripping.

Ook aan het begin van de tweede periode deed de penalty kill zijn werk. Mede dankzij het uitstekende werk van goalie Eline Gabriele. Toch viel de 1-0 voor Slowakije uit het niets. Een puck die via een Nederlandse stick en een Slowaakse schaats kwam terecht bij Nikola Nemcekova en op de een of andere manier verdween de puck in het Nederlandse net. De eerste beste powerplay die Nederland kreeg werd ook gelijk benut. Bieke van Nes schoot op de goal en in de rebound was het Julie Zwarthoed die de losliggende puik al duikend in het doel schoof. Gerechtigheid was geschied denk je dan.

Foto: Cor Machielsen

Maar naast de heel makkelijk gegeven straffen werd een schot van Nikola Nemcekova door Sofia Vysojaskova met de stick boven de lat van richting veranderd. Normaliter is dat no goal, maar hier werd anders besloten. In de tweede periode was de schoten verhouding dertien om zes in het voordeel van de Slowaken.

Kan Nederland het nog recht breien in de derde periode?

Na wat aanvallen van de Slowaken nam Nederland het spel over met meerder schoten van afstand waar de Slowaakse goalie het lastig mee had. Maar de rebounds vielen net iedere keer verkeerd. Tot overmaat van ramp kreeg tien minuten voor tijd Kayleigh Hamers een slashing penalty. Dat betekende ook de 3-1. Op de powerplay sloeg Lucyia Istocova toe. Het moraal was gebroken. Ondanks de goede start en de meeste kansen in de derde periode met een zeven om tien schoten op goal was het niet voldoende. Ook de 4-1 werd nog gescoord door de Slowaakse dames waarmee Nederland afscheid neemt van Divisie IA en weer gaat naar Divisie IB. Als je dan een resumé doet van de vier wedstrijden heeft het niet ontbroken aan focus en werklust maar juist net dat kleine beetje puck luck en finesse voor de goal van de tegenstander.

Na de wedstrijd spraken wij met Julie Zwarthoed en Jennifer Wakefield.

 

Previous Sprong verliest, Dallas naar play-offs, Vegas blijft thuis
Next Nederland lief voor Israel met maar zeven goals