Canada verslaat Amerika, Finland wint nipt van Duitsland


World Cup IIHF IJshockey

Dag zestien alweer van het wereldkampioenschap in Riga. En dag zestien betekent halve finales. Een Europese tussen Finland en Duitsland en een Noord-Amerikaanse tussen Amerika en Canada. Canada versloeg de Amerikanen terwijl ze in de voorronde nog met 5-1 klop kregen.

Lees ook: Cas Staps gaat weer het ijs op

U.S.A. – Canada 2-4

De Canadezen scoorden al na twee minuten in de wedstrijd. Een schot van Sean Walker op zijn teammaat van de L.A. Kings, goalie Calvin Petersen, die niet meer kon doen dan een rebound weggeven. En dank u wel zei Chicago Blackhawk Brandon Pirri die de puck binnenschoot en tegelijk ook zelf inclusief de goalie in het net belande. Pas aan het eind van de periode konden de Amerikanen gelijk maken.

Eveneens van de L.A. Kings Christian Wolanin haalde uit vanaf de blauwe lijn en New York Ranger Colin Blackwell kon de puck vlakbij de goal van richting veranderen zodat hij five hole ging bij Arizona Coyotes goalie Darcy Kuemper. Canada het het lastig na de snelle voorsprong van de Amerikanen die vroeg op de forecheck gingen.

Wederom sloegen de Canadezen aan het begin van dit keer de tweede periode. Calgary Flames Andrew Mangiapane won een duel aan de boarding achter de goal en zette de puck voor. Via een Amerikaanse schaats schoof de puck richting de goal lijn en Mangiapane gaf de puck nog even een extra tikje. Op de powerplay na een elleboog van de Amerikaanse captain Florida Panthers Brian Boyle. Scoorde de Canadese captain Anaheim Duck Adam Henrique maar de goal werd teruggedraaid doordat er off-side werd geconstateerd na een coaches challenge.

Drie keer scheepsrecht

Voor de derde keer was het aan het begin van een periode raak. Nu in de eerste minuut van de derde periode. Amerika had een snelle aanval en op de break na een prachtige cross pass van Ottawa Senators Connor Brown kon Andrew Mangiapane alleen op goalie op Calvin Petersen afgaan en hij scoorde na een mooie backhand forehand move. Echt lang konden de Canadezen er niet van genieten. Want Alexander Chmelevski van de San Jose Sharks scoorde de aansluitingstreffer op assist van New York Ranger Kevin Rooney. Toch was het slotakkoord voor de Canadezen. Een empty netter van Justin Danforth. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap dat een team de finale haalt na gestart te zijn met drie nederlagen op een rij.

tekst gaat verder onder de video

Finland – Duitsland

De Duitsers begonnen goed, maar konden vanuit de kansen de Finse goalie Jussi Olkinuora niet passeren. De Finnen lukte dat wel. Nadat een turnover in de neutrale zone terecht kwam bij Florida Panthers Anton Lundell gaf hij een pass op Iiro Pakarinen en die versloeg vanuit de cirkel de Duitse goalie Mathias Niederberger five hole. Nadat de Duitse aanvaller Lukas Reichel de puck verloor in zijn verdedigingsvak aan Marko Antilla, die gaf een breedte pass op Hannes Bjorninen die de Duitse goalie wederom five hole versloeg.

In de tweede periode kreeg Finland een powerplay maar de Duitsers hielden stand met wat body blocks. Toen de Duitsers een powerplay kregen kon Matthias Plachta uithalen en versloeg hij de Finse goalie glove hand. Na de aansluitingstreffer kregen de Finnen twee grote kansen maar ze konden Mathias Niederberger niet passeren. Duitsland kreeg in minuut 36 wederom een penalty voor high sticking door de Finnen. Maar in de tweede powerplay van deze periode kon men niet veel kansen creëren. Duitsland had tien om zes schoten op doel in de tweede twintig minuten.

Ook in de derde periode kregen beide teams kansen en vooral de Duitsers waren beter in de laatste twee minuten toen de Duitsers met een empty net gingen spelen, maar de Finse goalie Jussi Olkinuora liet zich niet meer passeren. Duitsland mag om het brons tegen Amerika en de Finnen voor het goud tegen de Canadezen.

Previous Vegas komt terug in serie, shutout winst voor Montreal
Next Tampa Bay wint na krankzinnige periode, New York klopt Boston