Elfklapper Kazachstan, Rusland verslaat Zwitserland, duur verlies Duitsland tegen Finland


World Cup IIHF IJshockey

Dag negen van het wereldkampioenschap ijshockey in Riga. Zes wedstrijden deze dag waarbij Kazachstan Italië verpulverde met elf goals. Tsjechie geen problemen heeft met Groot-Brittannië. Rusland de topper wint tegen Zwitserland en USA nipt wint van Noorwegen. De Slowaken verslaan de Denen en Duitsland moet oppassen dat ze de kwartfinales niet gaan mislopen na het verlies tegen de Finnen.

Lees ook: Canada verslaat Kazachstan

Tsjechië – Groot Brittanië 6-1

Na twintig minuten was het pas 1-0 voor de Tsjechen door een goal van Lukas Klok. In de tweede periode maakte Tsjechië het echte verschil. Drie goals op een rij. Detroit Red Wing Filip Hronek, Libor Sulak en New York Rangers Filip Chytil zorgde voor een 4-0 voorsprong. Op de powerplay scoorde Matthew Myers voor het Verenigd Koninkrijk. Zodat het na twee periodes 4-1 stond in het voordeel van de Tsjechen. In de derde periode werd de eindstand bepaald op 6-1.

Italië – Kazachstan 3-11

In de eerste periode stond het 1-0 voor Kazachstan. In de tweede werd het 3-1. De derde periode werd getrakteerd op tien goals. Acht voor de mannen uit Kazachstan en twee voor de Italianen. Over de hele wedstrijd waren er twee Kazachstanen met twee goals. Dat waren Artyom Likhotnikov (2G 1A) en Roman Starchenko (2G, 3A). Curtis Valk pakte vier punten (1G, 3A).

Zwitserland – Rusland 1-4

Na veertig minuten stond er 0-1 op het scorebord doordat de Russische aanvaller Anton Burdasov op snelheid langs de verdediging schoot en zo in de verre hoek kon scoren op de powerplay. In minuut 48 zorgde New Jersey Devil Nico Hischier voor de gelijkmaker. Een spin arround pass van Andres Ambuhl werd op waarde geschat en zorgde zo voor de gelijkmaker.  Binnen twee minuten stelde Rusland weer orde op zaken. Sergei Tolchinsky werd naar de grond geduwd maar wist met een arm de puck richting goal te pushen en Pavel Karnaukhov kon van dichtbij intikken. De aangever bij de 2-1 scoorde ook nog even de Russische goals drie en vier. Waarvan nummer vier een empty netter was.

Noorwegen – United States 1-2

De Noren maakte het de Amerikanen aardig moeilijk. Maar toch wistten de Amerikanen in de eerste periode de score te openen. Arizona Coyotes Conor Garland scoorde vanuit de rebound. De 2-0 viel in de tweede periode. Een deke die mislukte van Buffalo Sabres Tage Thompson zorgde ervoor dat Ryan Donato van de San Jose Sharks op goal kon schieten en in de rebound was het Tage Thompson die na zijn mislukte deke de puck in de verre hoek kon schieten. Vier minuten voor het einde maakte de Noren het nog spannend toen ze de aansluitingstreffer scoorden. Een turnover pakte verkeerd uit maar na de 1-2 van Ken-Andre Olimb werden de Amerikanen niet meer in gevaar gebracht.

Slowakije – Denemarken 2-0

Dat het na veertig minuten nog 0-0 stond was alleen maar te danken aan de Deense goalie Sebastian Dahm. Slowakije kreeg voldoende mogelijkheden want na twee periodes hadden ze al 23 keer op de Deense goal geschoten. Uiteindelijk werden de Slowaken beloond in de derde periode. Peter Cehlarik en Adam Janosik zorgde voor de drie punten. Mede dankzij een shutout van goalie Julius Hudacek die 24 schoten van de Denen stopte.

Duitsland – Finland 1-2

In de eerste periode werden de Duitsers een beetje overklast door de Finnen. Derhalve pakten de Finnen een voorsprong op de powerplay. Het was Anton Lundell van de Florida Panthers die een one timer losliet vanuit de rechtse cirkel en hij liet daarmee de Duitse goalie Mathias Niederberger kansloos. Een ander opmerkelijk moment uit de eerste periode was dat de Finse goalie Jussi Olkinuora een puck vanuit zijn doelgebied over de blauwe lijn weg kopte. De Duitsers wisten gelijk te maken halverwege de tweede periode. Een schot vanaf de blauwe lijn door Korbinian Holzer raakte de beenbeschermer van de goalie op het randje en de puck floepte zo over de vanghand de goal in.

In de derde periode wisten de Finnen de winnende goal te maken. Puckverlies aan de boarding van de Duitsers werd keihard afgestraft. Een messcherpe pass van Anton Lundell zette Arttu Ruotsalainen alleen voor de keeper en hij schoot de puck “where mama hides the cookies’.

Previous Vegas verslaat Minnesota in zevende duel, nu tegen Colorado
Next Montreal en Toronto schrijven historie, Bruins starten met zege