Canada verslaat Kazachstan, Denemarken op koers voor kwartfinale


World Cup IIHF IJshockey

Dag acht van het WK in Riga. Waarbij Zweden de laatste plaats overdeed aan de Britten. Canada nog steeds hoop houdt op de kwartfinales na winst tegen Kazachstan. Denemarken ligt na de winst op Wit-Rusland op koers voor een play-off plek. En Letland verliest van laagvlieger Noorwegen.

Lees ook: Carolina stuurt Nashville op vakantie

Zweden – Groot Brittanië 4-1

De supporters van de Zweden zullen van schrik zich verslikt hebben in de Zweedse balletjes toen brutaal na zeven minuten Groot-Brittannië op voorsprong kwam. Het was een curieus doelpunt. De puck ging via de stick van een Zweedse verdediger richting de Zweedse goalie Viktor Fasth die kon de puck makkelijk stoppen totdat hij door een aanvaller van Groot-Brittannië in het doel werd gegleden. Aangezien de aanvaller van de Britten geduwd werd door een andere verdediger van de Zweden werd het doelpunt goedgekeurd door de scheidsrechters. Lang kon Groot-Brittannië er niet van genieten want een powerplay goal van San Jose Sharks Marcus Sorensen betekende de gelijkmaker.

In de tweede periode maakte de Zweden het verschil. Jonathan Pudas en Mario Kempe scoorden en zorgden voor de 3-1 na veertig minuten. In de laatste periode scoorde Mario Kempe zijn tweede van de avond.

Kazachstan – Canada 2-4

Canada gaat steeds beter als een team spelen. In minuut zes scoorde Calgary Flames Andrew Magiapane vanuit de powerplay. Al moest de video eraan te pas komen omdat de scheidsrechter de goal niet had waargenomen. In het verloop van de eerste periode hielden beide goalies de doelen schoon. Een minuut was de tweede periode onderweg. En een tip-in met het open blad van Anaheim Ducks Adam Henrique zorgde ervoor dat een schot vanaf de blauwe lijn door Owen Power net over de schouder van de Kazachstaanse goalie Andrei Shutov insloeg in de touwen.

Drie minuten later verloren de Canadezen de puck in de neutrale zone en er ontstond een break-out. Short side werd de Canadese goalie Darcy Kuemper gepasseerd door Nikita Mikhailis. Na anderhalve minuut in de derde periode was het wederom Nikita Mikhailis die de gelijkmaker scoorde. Het was echter Winnipeg Jets Cole Perfetti die de game winner wist te scoren. Hij scoorde met een one timer nadat de Kazachstanen de puck verloren aan de boarding. Connor Brown van de Ottawa Senators scoorde nog een empty netter.

Denemarken – Wit-Rusland 5-2

Na veertig minuten stond Wit-Rusland met 2-1 voor. Echter vier unanswered goals van de Denen in de laatste periode in een tijdsbestek van zeven minuten leverde een ruime nederlaag. Matthias Asperup, Mathias Form, Markus Lauridsen en Alexander True waren de scherprechters.

Letland – Noorwegen 3-4 SO

Ook in deze wedstrijd stond het na twee periodes 2-2. Echter was het na drie periodes nog niet gedaan. Aan het begin van de derde pakte de Noren de voorsprong via Mathias Emilia Pettersen. Precies in de vijftigste minuut scoorde Kristians Rubins de gelijkmaker. De wedstrijd ging naar overtime waarbij de Letten ook nog twee minuten met een man meer situatie mochten spelen. Het leverde geen grote mogelijkheden op dus kwam het aan op shootouts. Na ieder vijf pogingen was het nog 1-1. Michael Haga zorgde in de zesde poging met een mooie schijnbeweging voor het extra punt wat ging naar Noorwegen.

Previous Carolina wint thriller-serie van Nashville, Montreal leeft nog
Next Vegas verslaat Minnesota in zevende duel, nu tegen Colorado