Engeland pakt eerste punt, Zweden declasseert Zwitserland

World Cup IIHF IJshockey

Vier wedstrijden op de vijfde dag van het WK in Riga. Engeland pakt zijn eerste punt door na zestig minuten een overtime af te dwingen tegen Denemarken. Amerika pakt een shutout tegen Kazachstan. Zweden declasseerde Zwitserland met maar liefst 7-0 en Finland versloeg Noorwegen.

Groot Brittanië – Denemarken 2-3 OT

Engeland pakte al vroeg de leiding door een goal van Ben O’Connor. Maar nog voordat de eerste periode erop zat werd er twee keer gescoord door de Denen. Julian Jakobsen en op de powerplay Nicklas Jensen zorde voor de voorsprong voor de Denen na twintig minuten. In minuut 56 zorgde Mike Hammond voor het eerste punt van Engeland door de 2-2 te scoren. Echter in overtime ging het mis voor de Engelsen. Die pakte een tripping penalty en Markus Lauridsen wist daar van te profiteren met de game winning powerplay goal.

United States – Kazachstan 3-0

Maar liefst 52 keer schoten de Amerikanen op het doel van de Kazachstaanse goalie Nikita Boyarkin. Hij werd maar drie keer gepasseerd. In iedere periode een keer. Columbus Blue Jacket Adam Clendening opende de score in de zevende minuut. In de tweede periode was het L.A. King Trevor Moore die de score uitbouwde. Jack Drury bepaalde al in minuut 42 de eindstand op 3-0. L.A. Kings goalie Calvin Petersen pakte een shutout door alle achttien schoten van Kazachstan te stoppen.

Zwitserland – Zweden 0-7

De Zwitsers waren mede koploper voor dit duel begon, maar na de oorwassing met 7-0 zijn ze afgezakt naar de derde plek en heeft Zweden weer een kans om de kwartfinales te halen. Precies halverwege de wedstrijd bij de stand van 0-4 werd de Zwitserse goalie Leonardo Genoni naar de kant gehaald. Echter zijn vervanger Melvin Nyffeler moest ook nog eens drie goals incasseren. De Zweedse goalie Adam Reideborn pakte een shutout door alle 28 schoten van de Zwitsers te pakken. Voor de Zweden staken er vier spelers bovenuit. Nils Lundkvist (1G, 3A), Henrik Tommernes (1G, 2A) Adrian Kempe (1G, 2A) en Jesper Froden (2G, 1A).

Finland – Noorwegen 5-2

De Noren hielden het een periode vol tegen de Finnen. Na twintig minuten was de stand 1-1. Met nog twee goals in de tweede periode werd de stand 3-1. Nadat Tobias Lindstrom na 41 minuten de aansluitingstreffer scoorde leek het nog spannend te worden. Maar goals van Jere Innala en Hannes Bjorinen zorgde voor de winst en de drie punten voor de Finnen.