Slowakije verslaat Rusland, Canada verliest ook van Duitsland


World Cup IIHF IJshockey

Vier wedstrijden op deze vierde speeldag van het WK in Riga. Rusland verliest van Slowakije, en Letland verslaat met grote moeite de Italianen. De Duitsers verslaan voor de derde keer in de historie op het WK Canada. En de Tsjechen verslaan de Wit Russen na overtime.

Lees ook: Josh Mizerek assistent coach Oranje dames

Slowakije – Rusland 3-1

Beide teams hadden nog geen punt verloren. De wedstrijd ging ook gelijk op qua schoten op doel. Beide teams schoten in zestig minuten 28 keer op doel. Pas halverwege de wedstrijd vielen de eerste goals. In de dertigste minuut was het Milos Keleman die puckverlies van de Russen aan de boarding afstrafte. Hij kon ongehinderd uithalen en wist de Russische goalie Alexander Samonov glove side te passeren. Een minuut later stond het alweer gelijk toen de Russen een penalty voor high sticking afstrafte. Alexander Barbonov scoorde met een slap shot van halverwege het aanvalsvak.

Slowakije pakte in minuut 53 de voorsprong toen eveneens op de powerplay Martin Cernat vanaf de blauwe lijn uithaalde. En de puck van richting werd veranderd door een Russische stick. De 3-1 was een tic-tac-toe goal van Marek Daloga in het empty net. Er komt wel versterking aan voor de Russen. Na zes dagen quarantaine en iedere dag testen komen van de Washington Capitals goalie Ilya Samsonov en verdediger Dmitri Orlov en van St. Louis Blues komt over aanvaller Vladimir Tarasenko.

Letland – Italië 3-0

De Italiaanse goalie Justin Fazio stopte 43 van de 44 schoten desalniettemin verloren ze toch de wedstrijd. De twee laatste goals waren beide empty netters. In minuut 32 scoorde Martins Karsums de openingstreffer. Daarna duurde het tot de laatste twee minuten voordat de score door de Letten verder werd uitgebouwd. Laurins Darzins scoorde de 2-0 en met zijn tweede van de dag bepaalde Martins Karsums de eindstand op 3-0.

Tsjechië – Wit Rusland 3-2 OT

De Wit Russen pakte brutaal de leiding in minuut 25 doordat New Jersey Devil Yegor Sharangovich scoorde. Acht minuten later hadden de Tsjechen de score veranderd naar 2-1. Jan Kovar en Detroit Red Wing Filip Zadina wisten de Wit Russische goalie Alexei Kosolov te passeren. In de derde periode scoorde de Wit Russen de gelijkmaker. Vladislav Yeryomenko zorgde voor het punt. In de overtime kregen de Wit Russen twee kansen maar de eerste kans die de Tsjechen kregen werd meteen benut. Chicago Blackhawk Dominik Kubalik zorgde voor het extra punt voor de Tsjechen.

Duitsland – Canada 3-1

Maar liefst veertig schoten kreeg de Duitse goalie Mathias Niederberger te verwerken van de Canadezen. En maar een keer werd hij gepasseerd. De Canadezen kregen genoeg mogelijkheden zelfs twee keer een 5-op-3 powerplay maar konden geen gaten vinden in de verdediging. In de eerste periode scoorde de Duitsers in de tiende minuut twee keer.  Stefan Loibl kreeg de puck vanaf de boarding en schoot met een one timer de puck hoog binnen. En Matthias Plachta schoot op doel en zijn schot werd door de schaats van de Canadees achter goalie Aiden Hill gedeponeerd.

Vlak voor het einde van de eerste periode wisten de Canadezen te scoren. Nick Paul van de Ottawa Senators scoorde. In de tweede periode kregen de Duitsers twaalf strafminuten maar de Canadezen wisten niet van de numerieke meerderheid te profiteren. Een empty netter vanaf eigen doelgebied door Korbinian Holzer bezegelde het lot van de Canadezen die nu waarschijnlijk de kwartfinales niet gaan halen. En dat zou voor het eerst zijn sinds de play-offs werden geïntroduceerd op het WK.

 

Previous Josh Mizerek toegevoegd aan technische staf Oranje dames
Next Keiharde exit Edmonton, Islanders pakken Penguins na blunder Jarry