Eerste verlies Duitsland, Canada en Groot-Brittannië pakken eerste zege


World Cup IIHF IJshockey

Dag zes van het WK in Riga. Met weer een paar opmerkelijke uitslagen. Zo verliest Duitsland zijn eerste wedstrijd, van Kazachstan. Pakt Rusland een shutout tegen de Denen. Wint Canada dan eindelijk zijn eerste wedstrijd tegen Noorwegen. Ook de Britten wisten ook hun eerste wedstrijd te winnen. Zij versloegen de Wit Russen.

Lees ook: Zweden declasseert Zwitserland

Rusland – Denemarken 3-0

Pas in de veertigste minuut, na negentien schoten op doel werd de Deense goalie Sebastian Dahm verslagen. Op de powerplay was het Ivan Morozov die een afgeslagen puck voor de stick kreeg en hem in de goal kon schuiven. De 2-0 in de derde periode was een one timer van Alexander Barabanov. De eindstand van 3-0 viel na een face-off winst van Ivan Morozov en Dmitri Voronkov schoot de puck vanaf de linker cirkel hoog rechts in de goal glove side. Goalie Alexander Samonov pakte een shutout door alle achttien schoten te stoppen.

Kazachstan – Duitsland 3-2

De Duitsers raakte het ijzerwerk in de eerste periode met een slap shot van Jonas Muller. In de tweede was het Kazachstan wat op voorsprong kwam via Alexander Shin. Hij kon ongehinderd uithalen vanaf het midden en liet de Duitse goalie Mathias Niederberger kansloos. Halverwege de wedstrijd was het Thomas Kuhnhackl die vanaf de rechter face-off stip uithaalde en zo de gelijkmaker scoorde. De 2-1 voor de Duitsers van Matthias Plachta werd afgekeurd na een coach challenge ivm offside. Even later op de powerplay werd het alsnog 2-1 voor de Duitsers. Markus Eisenschmid scoorde van dichtbij.

Een penalty shot voor de Kazachstanen werd gescoord door Roman Starchenko die five hole scoorde. Vier minuten voor tijd ontving Pavel Akolzin een tape to tape pass van Alexei Maklyukov en Marcel Brandt gleed uit, waardoor Pavel Akozin zo af kon gaan op de Duitse goal en hij maakte het beheerst af hoog in het doel. En zorgde daarmee voor de eerste nederlaag van de Duitsers in dit toernooi.

Wit Rusland – Groot Brittannië 3-4

Tijdens de eerste twintig minuten wisten de Britten op voorsprong te komen. Liam Kirk sloeg toe. Desalniettemin kwamen de Wit Russen op gelijke hoogte via Vladislav Kodola. In de slotminuten van de tweede periode wisten Groot-Brittannië zelfs twee keer te scoren. Ben Davies en wederom Liam Kirk zorgde na veertig minuten voor een 1-3 voorsprong. In minuut 48 wisten de Britten de stand uit te bouwen naar 4-1 via Mike Hammond. De Wit Russen kwamen in de resterende tijd terug tot 3-4 via Geoff Platt en Shane Prince maar die konden niet voorkomen dat Groot-Brittannië hun eerste wedstrijd van dit WK wonnen in reguliere speeltijd voor het eerst sinds 1962.

Canada – Noorwegen 4-2

De Canadezen begonnen na drie nederlagen in hun vierde wedstrijd om het tij te keren. Dat lukte al na tweeëntwintig seconden. Connor Brown van de Ottawa Senators zette de 1-0 al snel op het bord. De captain van Canada Anaheim Duck Adam Henrique zorgde voor de 2-0 vlak voor het einde van de eerste periode. In minuut 29 kwamen de Noren langszij. Twee goals binnen een minuut zorgde voor de 2-2. Thomas Valkvae Olsen en Mats Roselli Olsen zorgde ervoor dat Arizona Coyotes goalie Darcy Kuemper twee keer kon vissen. Toch kwamen de Canadezen weer op voorsprong. Calgary Flames Andrew Magiapane zette na 34 minuten de Canadezen weer aan de leiding met 3-2. Na vijftig minuten sloeg de captain Adam Henrique weer toe. Dit keer shorthanded. De Canadezen lieten zich nu niet meer verrassen en houden zo nog de hoop levend dat ze door kunnen naar de kwartfinales.

Previous Weer een thriller bij Carolina vs Nashville, Toronto pakt shutout in Montreal
Next New York schakelt Pittsburgh uit, Tampa Bay rekent af met Florida