Rusland verslaat aartsrivaal Tsjechië, Canada verslikt zich in Letland


World Cup IIHF IJshockey

Het 82ee WK voor landenteams word gehouden in Riga te Letland. Het werd verplaatst van Wit Rusland gezien de politieke instabiele situatie aldaar. Dat gebeurde pas nadat hoofdsponsor Skoda zich dreigde  terug te trekken. Desalniettemin is het WK vrijdag gewoon begonnen. Vier wedstrijden vonden er plaats. Rusland versloeg in de dying seconds aartsrivaal Tsjechië, Duitsland scoorde er op los tegen Italië. Canada verkeek zich op de stugge Letten en Slowakije had geen moeite met Wit-Rusland.

Lees ook: IIHF trekt WK terug uit Wit-Rusland

Rusland – Tsjechië 4-3

De eeuwige rivalen Rusland en Tsjechië openden het bal. Zowel de Russen als de Tsjechen traden aan met beide zes NHL spelers in de gelederen. Na veertig minuten was de stand 2-2. De drie goals gescoord in de derde periode kwamen allemaal van spelers uit de NHL. De 3-2 na 45 minuten kwam op naam van Alexander Barabanov van de San Jose Sharks. Hij strafte een turnover af. Met de 3-3 twee minuten voor tijd op de powerplay leek Dominik Kubalik van de Chicago Blackhawks er een overtime uit te halen maar de Russen dachten daar anders over. De Tsjechen deden verdedigend een wissel maar puckverlies in de offensieve zone stelde Ivan Provorov van de Philadelphia Flyers in staat om een splijtende dieptepass te geven op Mikhail Grigorenko. En de Columbus Blue Jackets forward versloeg de Tsjechische goalie Simon Hrubec high glove hand van KHL winnaar Avangard OMSK.

Duitsland – Italië 9-4

Na een rustig begin wat eindigde na de eerste twintig minuten met een 2-2 stand werd het in de laatste veertig minuten prijsschieten voor de Duitsers. Nadat de rook was opgetrokken hadden drie Duitsers drie punten gescoord. Alle drie van de Eisbären Berlin. Lukas Reichel en Leo Pföderl scoorde een goal en gaven twee assists. Maar Marcel Nöbels deed het met twee goals en een assist. Het toernooi is onderin ontdaan van de spanning aangezien geen enkele ploeg kan degraderen.

Wit Rusland – Slowakije 2-5

Na elf minuten stond er al 0-3 op het scorebord en werd de goalie van Wit Rusland Konstatin Shostak gewisseld voor Danny Taylor. Pas na de 0-4 in de 45ste minuut kwamen de Wit Russen terug. Twee goals binnen een minuut acht minuten voor tijd bracht de spanning terug. In minuut 58 kreeg New Jersey Devil Yegor Sharangovich de ultieme kans via een penaltyshot om het echt nog spannend te laten worden. Hij mistte deze mogelijkheid. Pete Cehlarik zorgde voor eindstand van 2-5 met een empty netter.

Canada – Letland 0-2

Canada waarvan veel spelers er voor kozen om thuis te blijven aangezien ze niet weer in een COVID-19 bubbel wilde doorbrengen liep in het tactische plan wat de coach van de Letten Bob Hartley had uitgestippeld. En een goalie die alle 38 schoten  stopte van de Canadezen hielp ook mee. Columbus Blue Jackets goalie Matiss Kivlenieks liet zich niet passeren. Twee seconden voor het einde van de eerste periode sloegen de Letten voor het eerst toe. Vanuit de powerplay scoorde Miks Idrasis de 0-1. Halverwege de tweede periode scoorde Oskars Batna de 0-2. Canada coach Gerard Gallant kan terug naar de tekentafel.

Previous NHL PlayOffs: spektakel op speeldag zes, wereldgoal Paul Byron
Next Wanvertoning Washington in Boston, Colorado in een zetel