IIHF trekt WK terug uit Wit-Rusland na toenemende druk


Wit-Rusland IIHF

De afgelopen dagen lag de IIHF onder een steeds groter wordend vergrootglas. Het WK ijshockey, dat gepland stond van 21 mei tot 6 juni in Minsk en Riga, kwam onder steeds grotere druk te staan van sponsors. SKODA en Liqui Moly, twee van de grootste sponsors én jarenlange partners, gaven aan hun sponsoring in te trekken als de eindronde (deels) in Wit-Rusland gehouden zouden worden. Letland gaf de organisatie al terug, die van Wit-Rusland is nu afgepakt.

Lees ook: Esther de Jong maakt overstap naar Göteborg

‘WIT-RUSLAND SCHENDT MENSENRECHTEN’

Wit-Rusland geldt volgens velen als het laatste Europese land onder een totale dictatuur. Het land grenst aan Rusland, Oekraïne, Polen, Litouwen en Letland. President Loekasjenko regeert er inmiddels 26 jaar met harde hand. Verkiezingen verlopen zelden eerlijk. Bij de laatste verkiezingen, in augustus 2020, werd hij opnieuw met grote overmacht verkozen. De oppositie houdt sindsdien protesten in het land, deze keer de langste in de geschiedenis van Wit-Rusland. Dat gaat gepaard met verdwijningen, oppakken van politieke tegenstanders en het vastzetten en mishandelen van demonstranten.

Tekst gaat verder onder de foto

Wit-Rusland IIHF

STEVIG SIGNAAL SKODA

IIHF voorzitter Rene Fasel was afgelopen week in Minsk om de situatie te bespreken. Maar een foto waarin hij de Wit-Russische president innig begroet leverde een strom aan kritiek op.

Tekst gaat verder onder de tweet

SKODA kwam daarop met een stevig signaal. De Tsjechische autogigant dreigde zich terug te trekken als de IIHF het eindtoernooi in Belarus zou laten spelen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Daarop besloot ook Liqui Moly een zelfde koers te varen. Ook de producent van motorolie dreigde het IIHF schip te verlaten bij een WK in Minsk.

Tekst gaat verder onder de tweet

“The decision to become a sponsor was made in 2017. LIQUI MOLY is committed to fairness, respect, freedom and the protection and respect of human rights. The current situation in Belarus as well as the politics of the government,  the treatment of demonstrators and obvious violations of human rights in Belarus deeply contradict LIQUI MOLY’s convictions and values. For this reason, LIQUI MOLY will cancel its sponsoring of the ice hockey world championship if the IIHF committee hold on to the decision to let take place the competitions in Belarus.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wit-Rusland IIHF

IIHF ZWICHT

De IIHF is onder die druk uiteindelijk gezwicht. “Alhoewel wij vinden dat een WK niet voor welk politiek doel gebruikt dient te worden, zijn wij van mening dat een WK in Minsk niet wenselijk is. Er zijn op dit moment grotere problemen in het land, dan het borgen van de veiligheid en beveiliging van de teams, eventuele toeschouwers en officials.”

Nu er dus officieel geen gastland is, moet de IIHF op zoek naar een nieuwe venue voor het WK. Daar wordt de komende tijd naar gekeken door de bond.

Previous Stichting achter Select 4-u Devils Nijmegen failliet
Next Daniel Sprong 'here to stay' of 'taxi squad'