Stichting achter Select 4-u Devils Nijmegen failliet


Jan Jarabek Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Nijmegen Devils is failliet. De Stichting IJshockey Noviomagus gaat de gang naar de rechter maken en het faillissement aanvragen. Al langere tijd was het financieel onrustig bij de club. Vorig seizoen verdween Joop Vullers van het toneel. Afgelopen maanden bleek dat Nijmegen met een gapend financieel gat kwam te zitten, door frauduleus handelen van de voormalige penningmeester met geld van een Nijmeegse woningstichting.

Kijk terug: Hoe is het met… Levi Houkes

NIJMEGEN VERKLAART

“Om financiële redenen moet de huidige stichting stoppen met haar activiteiten. Wij vragen het faillissement van onze stichting aan, waarna er een nieuwe organisatie komt. Wij gaan er van uit dat wij volgend seizoen met een team meespelen in de BeNe League. Maar wél vanuit een gezondere basis en met een betere (financiële) organisatie. Wij vinden het heel vervelend dat wij opnieuw zorgen voor negatieve publiciteit voor het ijshockey. Maar gezien onze financiële positie is een andere oplossing niet mogelijk.”, aldus het bestuur van de Stichting IJshockey Noviomagus

Tekst gaat onder de foto verder

Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

TONNEN VERDUISTERD

De penningmeester waar het om gaat wist in vijf jaar tijd meer dan €400.000 weg te sluizen bij zijn werkgever WoonGenoot. Ruim één ton stak hij in eigen zak. De rest ging sluisde P naar de club, waar hij sinds 2014 penningmeester was. Het geld is echter nooit blijven hangen binnen Devils. Als reden voerde P. op dat hij zich door medebestuurders moreel onder druk gezet voelde om de financiële problemen van de club aan te pakken. Grote vraag is in hoeverre deze medebestuurders van Nijmegen Devils in de gaten hadden wat er gaande was. De diefstal werd december 2019 ontdekt, maar is door de ijshockeyclub stilgehouden. Wel werd er door de club aangifte gedaan.

Tekst gaat onder de foto verder

Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Kurt Tops

NOOIT OPGEVALLEN IN DE BOEKEN

De reden waarom het bestuur van Nijmegen niets vreemds zag in de getallen was, dat er ook weer veel geld verdween van de rekening van de club. “Intern onderzoek heeft opgeleverd dat er daadwerkelijk grote sommen van verschillende VVE’s op een rekening van Nijmegen Devils geboekt zijn. Hierbij is ook geconstateerd dat er bedragen afgeschreven zijn naar partijen die niets met ijshockey te maken hebben en naar privé rekeningen van P. Daarnaast is gebleken dat er geen cash gelden van ticketverkoop zijn afgestort over de hele periode 2015 tot en met 2018.” Wél concludeerde de club dat de inkomsten uit de ticketverkoop bijna zijn verdubbeld na de start met digitale variant.

De naam van de nieuwe stichting en de (waarschijnlijke) nieuwe naam van de club zijn nog niet naar buiten gebracht.

Previous Sprong met Washington onderuit, Florida wint season opener
Next IIHF trekt WK terug uit Wit-Rusland na toenemende druk