Daniel Sprong ‘here to stay’ of ’taxi squad’


Sprong Show Banner WSH

Face-Off zit al jaren kort op de ontwikkelingen rond Daniel Sprong. Elke week blikken we terug op de week van onze landgenoot in de Sprong Show.

SPRONG UIT LIJDEN VERLOST

De Amsterdammer werd uit zijn lijden verlost in San Diego met een trade tussen Washington Capitals en Anaheim Ducks. Sprong ging bij Hershey Bears in de AHL spelen. Vanwege Corona kwamen alle competities ineens stil te liggen. Daniel werd daarna opgeroepen om zich te melden bij het eerste team van de Capitals franchise. Er moest namelijk via een toernooi nog beslist worden wie de Stanley Cup zou winnen dat jaar. Helaas voor Daniel was hij bij elke wedstrijd in die play off serie een zogenoemde “healthy scratch”.

Tekst gaat verder onder de foto

Daniel Sprong
Sprong in het shirt van Hershey Bears

Trainingskamp

Seizoen 2020/2021 was dan weliswaar iets later dan gewend van start gegaan, maar er kon tenminste weer gespeeld worden. In een nieuwe opzet van vier divisies waarbij Amerika in drieën is gedeeld en Canada zijn eigen divisie heeft. Zoals altijd aan het begin van het seizoen worden binnen een franchise alle potentiële spelers meegenomen op trainingskamp met de echte grote jongens. Zo stond de Nederlander op het ijs tussen grote namen als Alex OvechkinEvgeny Kuznetsov, Tom Wilson, Nicklas Backstrom en T.J. Oshie mee te trainen in de aanvalslinie van een team die toch als serieuze cupcontender beschouwd kan worden.

Tekst gaat verder onder de tweet

FORSE STAP HOGEROP

Dat je dan je draai en vooral je plek moet vinden is begrijpelijk. Niets ten nadele van Anaheim Ducks, maar het niveau in Washington is nou eenmaal een aantal klasses hoger. Nou helpt het ook niet mee dat Daniel meer speeltijd in de AHL heeft gemaakt bij San Diego en bij Hershey Bears, dan dat hij ijstijd had in de NHL. En daar ligt misschien wel het probleem bij Daniel. Al jarenlang werkt de Nederlander heel hard om zijn plek binnen de NHL voor eens en altijd te verdienen. Alleen heeft Sprong nou eenmaal te maken gehad met verschillende factoren die hem niet gunstig waren.

FACTOREN

Bij Pittsburgh Pinguins, paste hij niet IN het systeem wat toen veel bij Sidney Crosby paste, In Anaheim kreeg hij halverwege een prima seizoen te maken met een nieuwe coach die liever met spelers speelde die hij kende vanuit het AHL programma van de Ducks. In plaats van te kiezen voor de kwaliteiten van Daniel die op dat moment één van de meest rendabele spelers was binnen Anaheim Ducks.

Tekst gaat verder onder de foto

Daniel Sprong bij San Diego Gulls

COVID

En toen kwam die pandemie, een pandemie die de hele wereld in zijn greep houdt. Competities vielen stil of werden in een zogenoemde bubble aangepast voortgezet, maar er werd beduidend minder gespeeld. Waar in mijn mening Daniel prima het seizoen bij de Bears af had kunnen maken om zich zo goed mogelijk klaar te stomen voor de doorstroom naar Washington, kwam ook de AHL stil te liggen. Dat stilleggen van de competitie betekende voor Sprong weer minder ijstijd in een voor hem zo belangrijk jaar. Daniel zat namelijk in zijn laatste contract, het was erop of eronder voor hem.

Tekst gaat verder onder de video

Taxi strippenkaart

In de nieuwe opzet van de NHL competitie is ruimte gemaakt voor zogenoemde ’taxi squads’. Elk team mag zes spelers en een doelman opgeven die vrij tussen het AHL en NHL team mogen pendelen om in te springen in geval van ziekte, vrijwillig uitval en andere noodzaak. En die regeling kan Daniel meer rust geven. De grote ‘now or never’ druk is er af. Niet dat we de ’taxi squad’ als bestemming voor Sprong willen, het liefst zien we hem elke keer als vaste naam op het roster van Washington staan. Alleen weten we ook dat de Nederlander als geen ander die rol als lid van de ’taxi squad’ uitstekend kan vervullen, hij deed in zijn laatste periode niets anders bij Anaheim Ducks en San Diego Gulls.

Tekst gaat verder onder de foto

Daniel Sprong in het trainingsshirt van Washington Capitals

Oude werkgever

Na twee wedstrijden tegen Buffalo als ‘healthy scratch’ op het roster van Washington Capitals gestaan te hebben, was het zondag eindelijk tijd voor Sprong om zich te laten gelden in het team van de nieuwe coach Peter Laviolette (oud coach van New York Islanders, Carolina Hurricanes, Philadelphia Flyers en Nashville Predators). In de PPG Paints Arena in Pittsburgh was het voor Daniel Sprong een soort thuiskomen tegen Pittsburgh Pinguins. Bij de club waar hij zijn eerst minuten op het NHL ijs maakte, deed hij dit ook voor zijn nieuwe team. In een wedstrijd die niet goed was, maar wel spannend tot de laatste tel was, kwam de geboren Amsterdammer tot een ’time on ice’ van 08:01. Pittsburg won, na shootouts, met 4-3.

Daniel Sprong
Daniel Sprong in actie tegen Pittsburgh

PIKORDE

De acht minuten speeltijd was beduidend minder dan zijn teamgenoten. Dat kwam mede door een aantal power-play en penalty kill situaties waarbij de topspelers nou eenmaal voorrang krijgen. Sprong werkte hard, was ook vaak in het eigen vak te vinden, maar kon aanvallend geen stempel drukken. Duidelijk was wel dat Sprong nog zoekende is naar zijn ideale, vaste plek in het team en op het ijs. Niet heel gek als dit je eerste echte wedstrijd is met de ploeg.

Voor de neutrale toeschouwer viel dat gegeven sowieso minder op aangezien heel Washington nog niet draaide als de geoliede machine die het was en zoals het team kan draaien. Werk aan de winkel dus voor de Nederlandse nummer 10 die écht wel de potentie heeft om ‘here to stay’ te zijn. Wellicht nog meer werk voor coach Peter Laviolette, die overigens lovende woorden had voor het debuut van Daniel Sprong bij Washington Capitals.

Tekst gaat verder onder de video

Komende week neemt Washington het op tegen Pittsburgh (woensdag) en dan treedt het voor het eerst dit seizoen in eigen huis aan. In de Capital One Arena ontvangen de Capitals dan twee keer Buffalo Sabres. Hopelijk is Sprong dan gewoon weer lekker van de partij.

Previous IIHF trekt WK terug uit Wit-Rusland na toenemende druk
Next SDE en Göteborg puntloos afgelopen weekend