Esther de Jong maakt overstap naar Göteborg HC


Esther de Jong
Foto: Peter Majolee

Opnieuw vertrekt er een Nederlands toptalent uit het damesijshockey naar Zweden. Esther de Jong, afzwaaiend Captain van de Nederlandse U18 dames, gaat komend jaar naar de SDHL. Daar trekt ze het shirt aan van Göteborg HC, de ploeg die afgelopen seizoen op de tiende plaats eindigde. De aanvalster verlaat voor het eerste het Friese nest van UNIS Flyers Heerenveen, waar ze tot nu toe haar hele loopbaan speelde.

Lees ook: Esther de Jong, captain Nederland U18

DE JONG: ‘DROOM DIE UITKOMT’

De Jong koesterde altijd al een wens om in het buitenland te spelen op een zo hoog mogelijk niveau. “Ik ben net klaar met mijn school en nu kan ik erop uit. Het is altijd al een droom geweest om over de grens te spelen. Zweden had mijn interesse en Göteborg HC het (voor mij) beste aanbod. Ik ga nu spelen op het hoogste niveau voor de vrouwen en ga er dus erg veel leren. Ik vertrek 9 of 10 augustus, de voorbereiding start een week later. Zo heb ik even wat tijd om te wennen aan de omgeving in Zweden,” aldus de 18-jarige Friezin, die gezelschap krijgt van haar vriendin bij haar nieuwe club. Wiktoria Sikorska, Pools international, maakt ook de overstap naar Göteborg.

Esther de Jong Oranje U18 Dames

GÖTEBORG: HANDHAVING WAS EEN KLUS

Afgelopen seizoen eindigde Göteborg als tiende en laatste in de SDHL, de hoogste vrouwencompetitie in Zweden. In de strijd om handhaving moest de ploeg zien af te rekenen met Malmö Redhawks, de nieuwe ploeg van Zoë Barbier. In drie duels stelde Göteborg haar plek in de SDHL veilig.

De Jong is de zesde Nederlandse speelster die in Zweden actief zal zijn. Naast de al genoemde Zoë Barbier bij Malmö op het tweede niveau, zal ook de Zwederlandse enclave bij SDE opnieuw in actie komen: Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed en Marée Dijkema. Oranje-Captain Savine Wielenga heeft haar plannen voor het komende seizoen nog in beraad.  Göteborg opent het seizoen (vooralsnog) met een thuisduel tegen MODO, terwijl SDE HF het seizoen begint met een uitduel tegen Djurgården IF.

 

Previous NHL Playoffs: alle informatie op een rijtje
Next Goalie Mike Jansen naar Golden Sharks Mechelen