Pak slaag voor Luik in Nijmegen, Den Haag wint spektakelstuk


Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

We naderen het einde van het reguliere BeNe League seizoen en dus wordt het dringen geblazen om de play-off plekken. Zowel ‘boven’ als ‘onder’ is de stoelendans volop gaande. Drie duels op de vrijdagavond waarop Nijmegen gehakt maakten van Luik Bulldogs, Den Haag en Geleen een heerlijke pot ijshockey op het ijs legden en Trappers Toekomstteam het eerste punt pakte, maar Zoetermeer in overtime zag winnen.

SELECT 4-u DEVILS NIJMEGEN – LUIK BULLDOGS 10-2

Nijmegen wist dat het op voorhand de punten hard kon gebruiken in de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht, Luik moest winnen in de strijd om plaats twee tot en met vier. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren na 60 minuten ijshockey, stond er een even verdiende als verrassende 10-2 uitslag op het bord.

Beide ploegen maakten er een lekkere openingsfase van met veel snelheid en inzet. Nijmegen sloeg als eerste toe via Jan Jarabek. Hij promoveerde een assist van Branden Eden tot treffer. Zegge en schrijven waren er twee minuten gespeeld. De thuisploeg drukte door op ongenaakbare wijze. Levi Houkes strafte een defensieve fout af, Nick de Jong was trefzeker na een prima combinatie en Houkes ramde zijn tweede goal snoeihard tegen de touwen. 4-0 na 20 minuten spelen, het zal velen hebben verrast die op hun mobieltje keken.

Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Om een comeback van de Waalse ploeg onmogelijk te maken, gooiden de Devils in het middenstuk de boel definitief in het slot. Een powerplay goal van De Jong en Branden Eden, na een prachtige actie van Jarabek zorgden voor een half dozijn Nijmeegse treffers. Jessyko Bernard zorgde met een 5-On-3 treffer op het half uur voor de eerste Luikse treffer van de avond. De tandem Eden-Jarabek sloeg voor de tweede dweil nogmaals toe en tilden de tweede ruststand naar 7-1.

Select 4-u Devils Nijmegen Luik Bulldogs
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Het gaspedaal werd in het slotstuk zeker niet losgelaten door de thuisploeg. Youngster Dylano Bijsterbosch noteerde zijn eerste treffer van het seizoen direct na de pauze. Jordan Paulus noteerde de tweede Bulldogs-treffer, maar het slotwoord was weer aan de thuisploeg. Wessel Copier en de derde van Brenden Eden zorgden voor de uiteindelijk 10-2 oorwassing van de Bulldogs. Drie hele belangrijke punten voor de Devils in de strijd om de play-offs en een dure pandoering voor Luik.

CAIROX Hijs Hokij – Microz Eaters Limburg 8-6

In Den Haag stonden CAIROX Hijs Hokij en Microz Eaters Limburg tegenover elkaar. De eerdere confrontatie in Geleen werd door de Eaters in winst omgezet met 6-2. De 2.050 aanwezige toeschouwers in De Uithof kregen een spektakelstuk voorgeschoteld. In een duel dat alle kanten op ging waren het uiteindelijk de Hagenaars die de overwinning over de streep trokken: 8-6.

Geleen buigt achterstand om

Al vroeg in de eerste periode liepen de Limburgers tegen de eerste straffen van de wedstrijd op. Allereerst mocht Joey Geurts twee minuten zitten voor slashing. Vervolgens kon ook Jens Engelen een plekje, voor tripping, naast Geurts opzoeken. In deze 5-on-3 powerplay deelde Den Haag direct twee tikken uit. Via Levi Boer en Jasper Kick kwam Reinier Staats net voor de blauwe lijn, aan de rechterzijde, in puckbezit. Met een slapshot joeg Staats het rubber langs Rowan Delil. Kort daarna stuurde Stijn Knoop aan de linkerzijde Alan van Bentem weg. Met een pass over de breedte werd Kick door Van Bentem gevonden: 2-0.

Jasper Kick CAIROX HIJS Hokij IJshockey
Foto: Robert Bos

Zes minuten later kwamen de Eaters al met hun antwoord. Vanaf de linkerzijde was het Nick Verschuren, met assists van Mordy Munichman en Eetu Moksunen, die de puck voorbij Brett Magnus kreeg. Als in de twaalfde minuut zowel Kick als Munichman beiden een plek op de strafbank mochten opzoeken kantelde de score in Limburgs voordeel. Eerst is het Yan Turcotte die Magnus, op aangeven van Yoren De Smet en Tom Marx, met een hard schot ‘glove side’ passeerde: 2-2.

Welgeteld 31 seconden later kwamen de Eaters op voorsprong. Marek Malinsky kreeg de puck, met assist voor Vadim Gyesbreghs en Marco Postma in het Haagse goal. Met een 2-3 tussenstand kwam de dweilmachine voor de eerste keer het ijs op.

Kantelpunt wedstrijd

Zeventien seconden ver in de tweede periode mocht Joey Oosterveld een uitstapje naar de ‘sin bin’ maken. Vanuit de powerplay verdubbelden de Limburgers hun voorsprong. Het was Verschuren die, met een ‘one timer’ zijn tweede treffer van de avond maakte: 2-4. Turcotte en Postma deden het voorbereidende werk. Vijf minuten later stond de 2-5 al op het scorebord. Mitch Koumans werd op de rechtervleugel weggestuurd door Turcotte. Met een laag hard schot passeerde hij Magnus.

CAIROX HIJS Hokij Microz Eaters Limburg
Foto: Robert Bos

De wedstrijd kantelde opnieuw toen in de 31e minuut Den Haag weer op powerplay kwam, met een duur van zeven minuten, voor een onbezonnen cross-check van Yan Turcotte. Het leverde 2 en 5+20 op, waardoor de Canadees kon inrukken. De thuisploeg profiteerde optimaal van de man meer situatie. Op aangeven van Oosterveld en Zach Doerring kwam de puck bij Doug Rose. Met een slapshot schoot Rose de 3-5 links binnen. Eén minuut later waren de rollen omgedraaid en was het Doerring die de rol van afmaker had met Rose en Oosterveld als voorbereiders. Met een 4-5 tussenstand gingen beiden teams voor de tweede keer een kwartier rusten.

Powerplay Den Haag dodelijk efficiënt

Na vijf minuten in de derde periode, nadat Malinsky een minor voor spearing had gekregen, viel de Haagse gelijkmaker. Na de puck ontvangen te hebben van Rose kon Doerring weg aan de linkerzijde. Met een ‘centering’ pass wist hij Evers aan de overzijde te bereiken die van dichtbij raak schoot: 5-5.  Niet veel later viel, uit wederom een powerplay, ook de 6-5 van Evers. Oosterveld en Donny van Musscher deelden in de feestvreugde.

CAIROX HIJS Hokij Microz Eaters Limburg
Foto: Robert Bos

In de 52e minuut bezorgde Van Musscher de puck bij Rose. Na wat geslalomd te hebben schoot Rose de 7-5 binnen. In de 53e minuut werd het weer een wedstrijd doordat Koumans de 7-6 te wist te maken. In de 58e minuut werd Delil nog van het ijs gehaald, maar de goal viel aan de andere zijde. Kick ging op rechts richting het lege goal maar werd in scoringspositie onderuit gehaald. Alhoewel de puck het net niet vond, levert dat reglementair altijd een treffer op: 8-6.

Door de zege deed Den Haag uitstekende zaken in de race om plek twee en plaatste het zich nagenoeg zeker voor de finale van het Nederlands kampioenschap. De voorsprong op Geleen is twaalf punten, waardoor HIJS in de laatste vier duels nog één punt moet pakken. De Eaters staan nog vijfde, maar weten ook dat plaats acht op de ranglijst in de nek hijgt.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – ZOETERMEER PANTERS 5-6 OT

De brigade van Tilburg Trappers kregen de beloning van een seizoen lang hard werken. In het duel tegen Zoetermeer Panters leek de jonge ploeg zelfs op weg naar drie punten, het werd er uiteindelijk één. Panters greep de zege in overtime voor de neus van Trappers weg.

Diego Kleijssen opende de score voor de thuisploeg na een kleine zes minuten tijdens de powerplay. Daarna namen de bezoekers het heft in handen Twee goals van Joy Turpijn en een treffer van Jay Huisman zorgden voor een voor een 1-3 ruststand. ‘Business as usual’ leek in de maak.

Trappers Toekomstteam Zoetermeer Panters
Foto: Ronbert Bos

Dat kermissen soms heel koud konden zijn, dat ondervonden de bezoekers in het middenstuk. Trappers geeft simpelweg niet op dit seizoen en dat zie je in fases terug in de competitie dat de jonge ploeg echt wel stappen heeft gemaakt. Donovan de Zwart en Niels Lemans brachten hun ploeg weer langszij. Waar Ferenc Kocsis de Panters weer op voorsprong zette, leek het duel te kantelen. Niet dus. Tilburg gaf opnieuw een lesje onverzettelijkheid en kwam via Bryan Vos en Wesley Bruijn opnieuw op voorsprong. De 5-4 ruststand was niet eens onverdiend te noemen.

Trappers Toekomstteam Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

In de slotperiode kwam Zoetermeer opzetten, maar Brad van Ierland hield zijn goal schoon. Tot minuut 50 toen captain Thomas Borgman de gelijkmaker tegen de netten drukte. Wat de bezoekers ook probeerden in de slotfase, de winnende treffer in reguliere speeltijd kwam er niet. In overtime bleek een straf voor Eruan Hendriks de nekkenbreker voor de dappere Trappers. Na een time-out van Andjelic, bleek de besproken tactiek effectief. Berry Donders sloeg toe en nam zo het extra punt mee voor zijn ploeg. Twee punten voor Zoetermeer, maar de grote winnaar van de avond waren de Trappers uit Tilburg.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 16 14 0 1 1 43 +59
2 CAIROX HIJS Hokij 16 10 2 1 3 35 +36
3 ERA Renomar HYC 13 9 2 0 2 31 +51
4 Luik Bulldogs 14 9 1 0 4 29 +34
5 Microz Eaters Limburg 16 7 0 2 7 23 +23
6 Select 4-u Devils 16 7 0 2 7 23 +29
7 Chiefs Leuven 14 6 1 1 6 21 +1
8 Zoetermeer Panters 15 5 3 0 7 21 +2
9 Mechelen Golden Sharks 13 4 0 0 9 12 -11
10 Antwerp Phantoms 15 2 0 1 12 7 -92
11 Trappers BNL Team 16 0 0 1 15 1 -119
Previous Tilburg Trappers wint krankzinnig duel in Halle
Next 'Between the legs' goal helpt Winnipeg niet vooruit richting wild card plek